DADES URBANÍSTIQUES Pla vigent: PGM i Pla Director U. De l’ACTUR Santa Maria de Gallecs. Classificació: SNU (no urbanitzable). Qualificació: Clau 7c Equipaments de nova creació a nivell metropolità. Clau 21 Desenvolupament urbà opcional. Exp. RPUC: 1976/000477/B, 2003/008291/B. Relació ntiva: PGM i Pla Director U. De l’ACTUR Santa Maria de Gallecs.
CATALOGACIÓ VIGENT Tipus de bé: Patrimoni arqueològic-paleontològic. Classificació: Jaciments arqueològics. Núm. reg/cat: Jaciment 11495 de l’IPCI-PAP.
CATALOGACIÓ PROPOSADA Tipus de bé: Patrimoni arqueològic-paleontològic. Classificació: Jaciments arqueològics. Categoria: BPU. Núm. reg/cat: Jaciment 11495 de l’IPCI-PAP. Nivell prot.: Nivell 6. AEA.
DESCRIPCIÓ DEL BÉ Tipus: Lloc d’habitació sense estructures visibles. Cronologia: Romà. Alt Imperi. Context: Zona mixta de fàcil accés formada per parcel·les ermes, camps de conreu i espais naturals amb vegetació arbustiva. El jaciment està situat teòricament molt a prop de Ca n’Albinyana. Elements: Suposats restes indefinits d’una vila d’època romana imperial. Segons Josep Estrada i Leandre Villaronga (ESTRADA, VILLARONGA 1967) es tractaria de les ruïnes d’un assentament romà força mal conservat situat a tocar de la masia de Ca n’Albinyana. Ús actual: Terreny erm i camps de conreu. Ús original/altres: Assentament romà d’explotació agrícola. Sense dades. Entorn de protecció: L’entorn de protecció és el que està definit a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya, redactat per la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya (2009).
ÀMBITS DE PROTECCIÓ I OBJECTE
Entorn de protecció: L’entorn de protecció ve definit per la fitxa núm. 11495 de l’Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya redactat per la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.
Valor arqueològic i paleontològic
REGULACIÓ DE LES INTERVENCIONS
Tipus d’intervenció: Excavacions. Reg. intervencions: D’acord amb el que estableix el Decret 78/2002, de 5 de març, del Reglament de protecció del patrimoni arqueològic i paleontològic, publicat al DOGC núm. 3594 amb data 13 de març de 2002.
INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA
Informació històrica: La primera referència del lloc la proporcionen Josep Estrada i Leandre Villaronga en un article publicat a la revista Ampurias el 1967. La informació que proporcionen és molt minsa, tot just identifiquen les ruïnes d’una suposada vila romana d’època imperial que estaria situada en un lloc imprecís proper a la masia de Ca n’Albinyana (ESTRADA, VILLARONGA 1967). La notícia recull una cita bibliogràfica anterior del propi Josep Estrada, sense comentaris il·lustratius ni data de publicació. Posteriorment, M Duran, E. Huntingford i J. Díaz es van fer ressò de la notícia, però tampoc van afegir cap aclariment (DURAN, HUNTINGFORD, DÍAZ 1987).
Bibliografia: Fitxa jaciment arqueològic n. 11495 de l’IPCI-PAP. Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya.
UBICACIÓ
Veure plànol més gran