Eix 3. Montcada i Reixac: transformació de ciutat, millora urbana i econòmica
Continguts
L’Eix 3 busca transformar la nostra ciutat mitjançant la millora urbana i econòmica. Es treballa per renovar carrers i vials, garantir l’accés a l’habitatge, i fomentar la innovació en el comerç local. A més, es vol recuperar el centre històric i valorar el patrimoni municipal, impulsant una transició cap a un model de ciutat més sostenible i modern.
Objectius
- Objectiu 3.1.: Impulsar el pla d’acció de millora dels nostres carrers i vials
- Objectiu 3.2.: Fer de Montcada un lloc on es garanteixi el dret a l’habitatge
- Objectiu 3.3.: Crear el pla de promoció econòmica i innovació en el comerç
- Objectiu 3.4.: Valorar el patrimoni municipal
- Objectiu 3.5.: Recuperar i fer valdre el centre històric
- Objectiu 3.6.: Impulsar la transició cap a un nou model de ciutat
Accions
Per tal de complir amb els objectius fixats es duran a terme un conjunt d'accions des de les regidories següents:
PROMOCIÓ ECONÒMICA
- Impulsarem la visibilitat de les empreses d’economia social entre la ciutadania i alhora garantirem la seva presència en els àmbits socioeconòmics locals
- Establirem acords amb les universitats més properes a la ciutat (UAB, UB i UPC) per impulsar la formació en emprenedoria social a Montcada.
- Millorarem la governança municipal en matèria d’activitat econòmica impulsant una simplificació dels processos administratius i una millora de la transparència i la tramitació digital"
- Incrementarem i avançarem en els programes per millorar l’ocupabilitat de la gent en el triple vessant de dispositius per la inserció –orientació i prospecció-, la formació i la millora de les condicions de treball -estabilitat, igualtat d’oportunitats i perspectiva de gènere
- Implementarem programes d’inserció sociolaboral i de formació que facilitin i garanteixin la incorporació al mercat de treball dels col·lectius amb més dificultat
- Impulsarem un programa integral per a menors de 30 anys, adaptat a cada perfil de joves i a les diverses necessitats del nostre territori.
- Desenvoluparem i millorarem l’eficàcia de la Xarxa d’Inserció Sociolaboral, treballant conjuntament amb els agents socials, entitats, centres formatius i empreses
- Posarem en marxa un sistema de monitoratge control per analitzar permanentment la situació del mercat de treball al nostre municipi.
- Fomentarem la diversitat en les empreses impulsant la contractació de persones de diferents sexes, edats o capacitats.
- Crearem un segell de reconeixement a empreses que fomenten la contractació de joves de manera mancomunada amb altres municipis del territori.
- Treballarem per oferir orientació i formació especialitzada, responent als nous reptes dels sectors productius com la Indústria 4.0 que es troba als nostres polígons, per impulsar la formació en el camp de la digitalització, la intel·ligència artificial i la robòtica, incloent-hi especialment a les PIMES i aprofitant al màxim les solucions tecnològiques que donen les eines digitals
- Estudiarem la viabilitat de millora de l’activitat econòmica del personal de servei de neteja i manteniment dels edificis públics per garantir una millora dels salaris i del treball.
- Crearem convenis de col·laboració públicoprivada. Compra agredada de serveis i productes
- Implementarem l’economia circular al territori
- Farem la Jornada empresarial sobre la petjada de carboni
- Impulsarem estudis a empreses sobre oportunitats en circularitat.
- Farem Jornada Empresarial temàtica sobre Transició Energètica
- Impulsarem la creació de comunitats energètiques
- Dinamitzarem l’espai de COWORKING EL PUNT DE MONTCADA
- Establirem línies de subvencions per a emprenedors
COMERÇ
- Apostarem pel comerç de proximitat i de barri i donarem suport a la professionalització del sector i durem a terme un pla estratègic de comerç.
- Millorarem els eixos comercials del municipi amb un pla d’acció que contempli la millora de l’espai urbà, la realització d’activitats que incentivin la seva dinamització i la correcta senyalització de les zones comercials en els punts més neuràlgics de la ciutat.
- Reforçarem l'associacionisme i el treball conjunt dels comerciants per fomentar la cooperació per abordar amb estratègies col·lectives els grans reptes actuals que perjudiquen el comerç de barri (vendes en línia, promoció de grans establiments, etc.)
- Estarem en contacte amb els comerciants amb visites periòdiques per saber les seves necessitats, prioritats i problemàtiques reals.
- Treballarem per la innovació del comerç i dels sectors dinamitzadors com la restauració i l'hostaleria.
- Estudiarem la viabilitat de recuperar el mercat municipal perquè esdevingui un motor econòmic i dinamitzador del comerç de proximitat
- Dissenyarem un Pla de Fires i esdeveniments per promocionar els productes i serveis del nostre teixit econòmic i comercial amb la col·laboració i participació del sector
- Treballarem per la innovació dels mercats ambulants del municipi i remodelació de venda no sedentària. A més ampliarem el serveis, canals de comunicació, augment del control i implementarem els tràmits electrònics.
- Crearem un projecte d’autopromoció audiovisual del comerç local per mitjà de xarxes socials i altres plataformes digitals
- Impulsarem el Pla “Ni un local vuit a Montcada i Reixac'.
TURISME
- Desplegarem la Regidoria de Turisme.
- Redactarem i implementarem el Pla Estratègic de Turisme de Montcada i Reixac.
- Crearem l’Oficina Local de Turisme amb l’objectiu de dinamitzar l’oferta turística del municipi i oferirem un nou servei a la ciutadania 4. Promourem el turisme entorn de l’aigua i el ferrocarril com a elements vertebradors de la història del municipi i com a marca turística de la ciutat.
- Potenciarem la Casa de les Aigües com a punt d’informació turística.
- Promourem el turisme familiar, cultural i patrimonial.
INDÚSTRIA
- Potenciarem la millora dels PAES (Plans d’Acció d’Energies Sostenibles) en projectes d’arranjament i modernització dels polígons industrials i promourem l’associacionisme i la mancomunitat de serveis als PAES
- Treballarem per la implantació del 5G al conjunt de les nostres àrees industrials.
- Buscarem el finançament pel disseny i implementació d’un projecte d'innovació oberta per crear un urban labs que permeti millorar la capacitat tecnològica de la nostra ciutat i apostar per les noves tecnologies.
- Actualitzarem el cens d’empreses actives al municipi per tenir una imatge fiable dels polígons industrials del municipi.
- Realitzarem reunions periòdiques amb els consorcis dels polígons industrials per controlar el manteniment i la neteja de les zones industrials i crear sinergies per impulsar polítiques d’ocupació, reindustrialització i empreses.
HABITATGE
- Elaboració del reglament municipal d'habitatge per a les concessions i seguiment en casos de vulnerabilitat residencial.
- Aprovació del Pla Local d'Habitatge.
- Promoure habitatges de protecció oficial per atendre les necessitats de les persones, famílies i joves.
- Ampliar el parc d'habitatges destinat al lloguer social i/o assequible.
- Augmentar i potenciar els programes d’habitatge en col·laboració amb la Generalitat per tal de donar resposta a les necessitats del municipi.
- Donar més visibilitat a l'Oficina Local d'Habitatge (OLH).
- Recuperar el projecte de la creació de 116 habitatges a la Química (Font Pudenta) i resoldre la viabilitat de la seva execució.
- Promoure la inspecció d’habitages buits i la seva disponibilitat al mercat de lloguer del municipi, així com l’aplicació del nou recàrrec de l’IBI aprovat pel govern de l’estat.
- Promoure la mediació entre propietaris de pisos buits i possibles llogaters (borsa de mediació).
- Posar en marxa un protocol de coordinació entre els jutjats i els serveis corresponents de l’Ajuntament per tal de millorar la intervenció en els casos de desnonaments.
Darrera actualització: 31.10.2024 | 10:28
Darrera actualització: 31.10.2024 | 10:28