Des del restabliment de la democràcia, tots els càrrecs electes de l’Ajuntament de Montcada i Reixac han treballat per contrarestar els efectes del pas de les diverses infraestructures de comunicació pel nostre municipi i millorar la qualitat de vida dels montcadencs i les montcadenques.
Març La Generalitat comunica a l’Ajuntament que ha fet un Pla Especial de reserva urbanística per garantir el traçat del Tren d’Alta Velocitat. El projecte afecta edificis públics com la Casa de les Aigües, el CAP de Salut, el CEIP Reixac i el camp de futbol municipal i planteja fer l’obra a cel obert. El Ple s’hi oposa per unanimitat, hi interposa un recurs i hi presenta al·legacions.
Novembre La Generalitat accepta estudiar les propostes del consistori per tal de soterrar també la línia de rodalies de Portbou fins al límit del terme municipal, no afectar edificis públics i fer-ne un estudi d’impacte ambiental.
Febrer El govern català aprova el projecte de la Línia d’Alta Velocitat (LAV) acceptant les propostes de Montcada i Reixac. El traçat de la línia ja no es veu com un perjudici per a la ciutat sinó com una obra reparadora que eliminarà barreres i unificarà el territori. El document passa a mans del Govern central.
Octubre El Ministeri de Foment aprova l’estudi informatiu del tram vallesà de la LAV i accepta les al·legacions presentades mesos abans pel consistori insistint en el soterrament en tot el tram des del carrer del Carril i fins passat el riu Ripoll.
Març La Secretaria d’Estat d’Infraestructures presenta un projecte que l’Ajuntament qualifica d’inviable per les afectacions que té en el municipi i que no recull el soterrament total.
Octubre El Ministeri de Foment proposa el soterrament total de la LAV al seu pas per Montcada i Reixac i el soterrament de la línia de rodalies fins a l’alçada del carrer Generalitat, però sense resoldre la sortida del tren abans del pont de ferro. Les negociacions amb l’Ajuntament s’aturen.
Febrer Es reprenen les reunions de treball amb el Ministeri de Foment del nou Govern central. Trobada a Madrid dels representants municipals amb el secretari d’Estat d’Infraestructures i Planificació, Víctor Morlán i el subdirector general de Plans i Projectes del Ministeri de Foment, Eduard Molina.
Maig El Ministeri de Foment confirma el soterrament total de la LAV però proposa el soterrament parcial de la línia de rodalies de Portbou des de Vallbona fins al carrer Generalitat i ofereix un sistema de rampes que provoquen la creació de barreres arquitectòniques i que divideixen encara més el municipi. L’Ajuntament s’oposa a la proposta per a la línia de Portbou.
Juny Reunió de tècnics municipals a Madrid amb el gerent d’Infraestructures de Línies Convencionals de l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif), Gonzalo Soriano, i la directora de Projectes d’Alta Velocitat, M. Luisa Domínguez.
Setembre L’Ajuntament de Montcada i Reixac presenta al Ministeri de Foment la proposta, elaborada per Barcelona Regional, de soterrar la LAV i la línia de rodalies de Portbou des de Valbona fins passat el riu Ripoll.
Gener 40 exregidors i dos exalcaldes adrecen un document a l’Ajuntament donant el seu suport al projecte municipal.
Febrer Es constitueix la Plataforma Tracte Just Soterrament Total, amb l’adhesió de diverses entitats locals i amb el suport de molts montcadencs i montcadenques.
El Ple de l’Ajuntament acorda exigir el soterrament total de la línia de rodalies al seu pas pel municipi.
Març Dues manifestacions multitudinàries a favor del soterrament total. Més de 12.000 montcadencs signen el Manifest de la Plataforma que es va presentar a la Conselleria de Política Territorial de la Generalitat i a l’Ajuntament de Montcada i Reixac, que el va traslladar a Madrid.
Maig La pressió d’Ajuntament i Plataforma fa que el Ministeri de Foment es plantegi canviar la seva proposta i fer un nou projecte que inclogui el soterrament total.
Setembre El protocol de col·laboració en matèria ferroviària, entre el Ministeri de Foment i la Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de durada fins al 2012, preveu el soterrament total de la línia ferroviària de Portbou al seu pas per Montcada i Reixac, amb un pressupost inicial de 120 milions d’euros.
Setembre Foment adjudica a l’empresa d’enginyeria IDOM la redacció dels projectes alternatiu, bàsic i constructiu del soterrament.
13 de novembre L’Ajuntament organitza un concurs d’idees per a la urbanització del futur espai alliberat pel soterrament de la línia de Portbou. Un total d’onze projectes, elaborats per estudiants universitaris d’arquitectura i disseny, són exposats a la Casa de la Vila.
19 de novembre L’alcalde de Montcada i Reixac, César Arrizabalaga; el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal; el secretari d’Estat d’Infraestructures i Planificació, Víctor Morlán; i el president de l’Adif, Antonio González, signen els acords per al soterrament total de la línia Barcelona-Portbou al seu pas per Montcada i Reixac en un acte públic a la Casa de la Vila.
Març ZFC Arquitectes guanya el concurs d’idees convocat per l’Ajuntament per al disseny de la nova superfície resultant del soterrament de la línia de tren de Portbou.
Octubre L’Ajuntament rep el document d’impacte ambiental del projecte de soterrament de la línia de rodalies i s’obre el període d’informació pública per a la formulació d’al·legacions.
20 de gener L’Ajuntament rep el projecte bàsic del soterrament, amb la previsió del Ministeri de Foment d’iniciar les obres l’any 2011.
4 de març L’Ajuntament presenta al Ministeri de Foment diverses al·legacions al projecte bàsic del tram Vallbona-Montcada i Reixac.
Abril-juny La Plataforma manté contactes amb partits polítics i institucions i organitza una assemblea amb presència de diputats catalans al Congrés. Tots es comprometen a fer possible la inclusió d’una partida econòmica en els pressupostos generals de l’Estat de 2011 per mantenir viu el projecte.
5 d’octubre L’alcaldessa, María Elena Pérez, reclama a Víctor Morlán l’acompliment dels acords de novembre de 2007 en una reunió a Madrid. El secretari d’Estat de Planificació i Infraestructures es compromet a venir a Barcelona a explicar als portaveus municipals i als representants de la Plataforma l’estat del procés i el calendari previst.
6 d’octubre Víctor Morlán ratifica davant la Comissió de Foment del Congrés dels diputats el compromís per executar el soterrament total. El BOE publica l’expedient d’informació pública i audiència del projecte bàsic.
28 d’octubre Víctor Morlán comunica a l’alcaldessa, als portaveus dels grups municipals i als representants de la Plataforma que les obres del soterrament començaran el 2012 en una reunió a la Delegació del Govern a Barcelona. Foment recull la proposta municipal de dividir l’actuació en cinc fases per fer-la viable econòmicament –tres d’elles dins del terme de Montcada i Reixac– i incloure-les en els pressupostos del 2012 al 2015. Morlán es compromet a refer el projecte inicial i enllestir els cinc projectes constructius durant el 2011.
Gener El govern municipal i la Plataforma ciutadana inicien les trobades mensuals per fer el seguiment dels compromisos adquirits pel Ministeri de Foment en la reunió d’octubre de 2010.
Febrer L’alcaldessa anuncia que el secretari d’Estat de Planificació i Infraestructures, Víctor Morlán, ha ordenat a l’Adif la creació d’un grup de treball per estudiar els aprofitaments urbanístics que es generaran de l’operació de soterrament de la línia Barcelona-Portbou.
31 de març El Ple Municipal aprova una moció en què sol·licita a la Secretaria d’Estat de Planificació i Infraestructures la ratificació per escrit del compromís d’incloure a la proposta de pressupost d’inversions per a 2012 almenys una de les cinc fases en què es dividirà el soterrament.
11 d’abril La Plataforma convoca dues manifestacions per al 19 i 20 de maig si el projecte constructiu del soterrament no està elaborat abans del 13 de maig, la data que van consensuar els grups municipals en la moció aprovada al Ple de març.
19 i 20 de maig Unes 1.200 persones el primer dia, i unes 1.500, el segon, participen a les manifestacions convocades per la Plataforma, i amb el suport de l’Ajuntament, per reclamar l’execució del soterrament.
30 de juny Una quarantena d’exregidors es tanca a l’Ajuntament com a mesura de pressió per reclamar l’inici de les obres del soterrament durant el 2012.
1 de juliol El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, defensa el soterrament com un projecte prioritari per a la Generalitat.
Agost S’anuncia l’avançament de les eleccions generals per al 20 de novembre. L’alcaldessa afirma que això no afectarà al compliment dels compromisos respecte al soterrament i manisfesta que l’objectiu número 1 de l’Ajuntament és aconseguir que, com a mínim, la primera de les fases s’aprovi abans dels comicis.
Agost-setembre S’intensifiquen els contactes entre l’Ajuntament i la Secretaria d’Estat de Planificació i Infraestructures. El consistori reclama l’aprovació del primer projecte durant l’octubre.
Setembre L’Ajuntament rep el primer dels tres projectes constructius en què s’ha dividit el soterrament de la línia de Portbou al seu pas per Montcada i Reixac. En concret, és el projecte del tram entre Vallbona i l’avinguda de la Unitat.
Octubre L’Ajuntament rep el projecte constructiu del tercer tram del soterrament de la línia de Portbou a la ciutat, entre l’avinguda de la Ribera i el Pla d’en Coll.
Novembre Arriba a l’Ajuntament el projecte del segon tram del soterrament i que comprèn els terrenys existents entre l’avinguda de la Unitat –a tocar dels antics terrenys de l’empresa Valentine– i l’avinguda de la Ribera, a l’alçada del pont de ferro sobre el riu Ripoll.
3 de novembre La Plataforma insta als representants de totes les forces polítiques locals a signar un document mitjançant el qual es comprometen a seguir treballant de manera unitària a favor del soterrament, independentment de qui governi l’Estat espanyol després de les eleccions generals.
10 de gener L’alcaldessa demana entrevistar-se amb la nova ministra de Foment, Ana Pastor, per exposar-li tot el treball realitzat conjuntament entre consistori i l’Adif per dur a terme el compliment dels compromisos constructius i urbanístics reflectits al conveni del novembre del 2007. La carta no tindrà resposta del Ministeri.
6 de març La comissió de Foment del Congrés dels Diputats aprova donar prioritat al soterrament de la línia de Portbou al seu pas per Montcada i Reixac.
23 de març L’alcaldessa i els portaveus de tots els grups polítics amb representació al Ple Municipal envien una carta conjunta al Ministeri de Foment per instar-lo al compliment dels acords vigents per al soterrament.
4 d’abril El projecte de pressupostos generals del 2012 elaborat pel nou govern del PP no inclou cap partida per a les obres de soterrament de la línia de Portbou.
11 de maig El Govern central desestima totes les al·legacions als pressupostos del 2012 i el projecte de soterrament es queda sense finançament.
4 d’octubre El Govern espanyol presenta el Pla d’Inversions fins al 2024 i no inclou cap actuació de soterrament a Catalunya. La Plataforma anuncia que deixa de liderar les mobilitzacions ciutadanes i les reivindicacions al Govern central i en traspassa la responsabilitat a l’Ajuntament.
29 de novembre El Ple Municipal aprova una moció proposada per la Plataforma demanant al Govern de l’Estat complir els compromisos adoptats el 2007 entre Foment, Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament que vinculaven l’acabament de les obres del Tren d’Alta Velocitat a l’inici del soterrament de la línia de Portbou.
8 de gener Entra en funcionament la LAV entre Barcelona i Girona sense que s’hagi fet efectiu el soterrament de la línia de Portbou. L’alcaldessa manifesta el seu malestar per no haver estat informada de la fi de les obres i de la posada en marxa de la infraestructura.
23 de maig El secretariat de la Plataforma que durant set anys ha liderat el moviment ciutadà per reclamar el soterrament de la línia de Portbou cedeix el lideratge del col·lectiu a un nou grup de persones.
3 de juliol L’Ajuntament anuncia que presentarà al·legacions al projecte d’expropiacions que ha elaborat Adif per poder construir un nou pou de ventilació de la LAV al passeig de Jaume I. El consistori retreu al Govern espanyol que encara no ha complert cap dels compromisos adquirits el 2007.
28 de novembre El Ple Municipal aprova la proposta d’iniciar accions judicials per a reclamar al Ministeri de Foment que compleixi l’acord de soterrar la línia de Portbou al seu pas per Montcada i Reixac.
3 de desembre El consistori es nega a signar l’acta prèvia de les obres del túnel de ventilació de la LAV en senyal de protesta per la manca de resposta a les al·legacions presentades i per l’incompliment reiterat dels acords de Foment i de l’Adif sobre el soterrament de la línia de Portbou i d’altres projectes pendents al municipi. Per aquest motiu també es penja una gran pancarta a la façana de l’Ajuntament amb el lema “Soterrament total, ara!”
13 de febrer El pressupost del 2014 tampoc inclou el soterrament de la línia de Portbou. El Govern central presenta el Pla d’Infrastructures, Transport i Vivenda 2012-2024, segons el qual totes les inversions vinculades a millores d’integració urbana, com el soterrament de vies, hauran de ser assumides directament per les administracions locals i autonòmiques. L’Ajuntament titlla aquest Pla d’inacceptable.
18 de febrer Per segona vegada l’Ajuntament es nega a firmar l’acta per a l’expropiació de terrenys municipals per fer el pou de ventilació de la LAV i finalment el Ministeri de Foment execturà els treballs sense afectar sòl de titularitat municipal.
12 de març L’Ajuntament i la Generalitat presenten al·lega-cions al Pla d’Infraestructures, Transport i Vivenda 2012-2024 on indiquen que la responsabilitat de fer-se càrrec de les inversions a millores d’integració urbana del ferrocarril és del Ministeri de Foment, ja que no es tracta únicament d’obres de caràcter urbanístic sinó que afecten a una xarxa ferroviària estatal i, per tant, a una competència del Govern central.
13 de març En un acte amb més de 300 persones s’inaugura una escultura de l’artista montcadenc Gabriel Ruiz d’homenatge a les víctimes del tren. L’acte reivindicatiu es repetirà cada any.
25 de juny Satisfacció de la Plataforma després de reunir-se amb representants de tots els grups del Parlament de Catalunya per demanar el seu suport al projecte del soterrament de la línia de Portbou. Les formacions polítiques es comprometren a aprovar una resolució a la Comissió de Territori instant el govern de la Generalitat a reconèixer el paper cabdal de Montcada i Reixac en l’articulació viària i de comunicacions per terra de la capital catalana; asumir la defensa del projecte i reclamar a l’Estat el seu compliment.
30 de setembre Malestar dels representants de l’Ajuntament, després de reunir-se a Madrid amb el Secretari General d’Infraestructures del Ministeri de Foment, Manuel Niño, i saber que l’Estat continua sense tenir el soterrament de la línea de Portbou al seu pas per Montcada i Reixac com a prioritat.
13 d’octubre Diputats al Congrés i al Parlament de partits polítics amb representació municipal a Montcada i Reixac visiten la ciutat per a retre homenatge a les víctimes del tren i per comprovar in situ la necessitat de soterrar la línia de tren de Portbou i per conèixer com les infraestructures viàries i ferroviàries esquarteren el territori.
24 d’octubre Tots els partits del Parlament, menys el PP, presenten una proposta de resolució que insta al Govern de la Generalitat a reclamar a l’Estat i al Ministeri de Foment el compliment de l’acord per al soterrament de la línia de Portbou al seu pas per Montcada i Reixac així com la dotació econòmica necessària per iniciar la primera fase de les obres durant el 2015.
12 de novembre Montcada i Reixac rep el suport de la Cambra de Comerç de Sabadell en la reclamació al Ministeri de Foment del soterrament de la línia de tren de Portbou en considerar que el projecte suposaria una millora de la qualitat de vida de la ciutadania i també una millora notable a nivell comercial amb la implementació de més negocis al centre del municipi.
14 de novembre El Govern central desestima les al·legacions del PSC als pressupostos del 2015, on era inclòs el finançament de les obres de soterrament de la línia de Portbou.
5 de març Es realitza el segon homenatge a les víctimes de les vies ferroviàries a Montcada i Reixac a la Cruïlla del Soterrament.
Abril L’Audiència Nacional admet a tràmit el contenciós administratiu de l’Ajuntament contra el Ministeri de Foment per l’incompliment dels acords del 2007 sobre el soterrament.
3 de juliol El nou equip de govern, format per ICV-EUiA, ERC i Círculo Montcada, es reuneix amb els representants de la Plataforma Tracte Just Soterrament Total. L’objectiu de la trobada és establir un primer contacte entre administración i col·lectiu ciutadà i presentar les línies de treball de la Comissió del Soterrament que el govern ha incorporat al seu organigrama de treball. Es decideix que la Comissió tingui una vessant política i una altra técnica per treballar conjuntament en les accions necessàries per tal d’aconseguir el soterrament.
30 d’octubre Reunió entre Ajuntament i la Plataforma. Es decideix crear una taula de treball formada per regidors de l’equip de govern, portaveus municipals, tècnics municipals i representants del col·lectiu ciutadà per tal de fer propostes i idees a desenvolupar que vagin encaminades a aconseguir el soterrament. L’alcaldessa, Laura Campos, anuncia que serà ella personalment la responsable de la Comissió del soterrament donada la importància del projecte per al futur de la ciutat.
2 de novembre El govern central inclou una partida de 300.000 euros a la proposta de pressupostos generals de l’Estat per tal d’elaborar un estudi de viabilitat de diferents projectes de soterrament de vies convencionals de ferrocarril i el seu impacte ambiental a les ciutats de Montcada i Reixac, Sant Feliu del Llobregat i l’Hospitalet del Llobregat.
11 de novembre Constitució de la taula de treball del soterrament, formada per tots els portaveus municipals, de l’equip de govern i de l’oposició, tècnics municipals i representants de la Plataforma.
23 de novembre Primera reunió de la taula de treball del soterrament. S’acorda enviar una carta a tots els grups polítics amb representació al Parlament de Catalunya per tal de demanar-los que incloguin i expliquin el soterrament als seus programes electorals.
Novembre La Plataforma es reuneix amb representants de Democràcia i Llibertat, ERC, En Comú Podem, C’s i el PSC, que es comprometen a demanar als grups parlamentaris una compareixença de representants de l’Ajuntament i la ciutadania de Montcada a la Comissió de Foment del Congrés dels Diputats.
2 de desembre El govern local de Montcada i Reixac presenta el Pla d’Actuació Municipal (PAM), que inclou el soterrament com a actuació prioritària.
2 de desembre Trobada entre representants de l’Ajuntament i la Plataforma amb la tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona de l’àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, i regidora de Nou Barris, Janet Sanz. Els ajuntaments de Montcada i Reixac i Barcelona acorden promoure la creació d’una comissió de treball que establirà les prioritats de les infraestructures als municipis que formen l’Àrea Metropolitana de Barcelona incorporant com a punt principal el soterrament de la línia de França al seu pas per Montcada i Reixac.
6 de març La comissió de Foment del Congrés dels Diputats aprova donar prioritat al soterrament de la línia de Portbou al seu pas per Montcada i Reixac, per mitjà d’una transacció del PP a una proposició no de llei presentada pel grup de CiU, que reconeix el caràcter prioritari de l’obra, però no determina un calendari d’inici d’obres.
9 de març Comencen les terceres jornades pel soterrament, organitzades per l’Ajuntament i la Plataforma, amb una taula de debat que es tanca amb la consolidació del suport de l’Ajuntament de Barcelona a la reivindicació de Montcada i Reixac i amb el compromís de la Generalitat d’incloure el soterrament com a projecte prioritari en el paquet d’inversions a negociar amb l’Estat per a Catalunya. Hi assisteixen la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de Barcelona, Janet Sanz, i el director general d’Infraestructures Terrestres de la Generalitat, Xavier Flores.
10 de març El tercer homenatge a les víctimes de les vies del tren compta amb l’assistència de més de 400 persones i amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, com a convidada especial. També hi prenen part diputats al Parlament de Catalunya, al Congrés i a la Diputació de Barcelona, que es comprometen amb el projecte.
6 d’abril La mort d’un jove de 22 anys atropellat per un tren a l’R2, el converteix en la víctima 165 del tren a Montcada i Reixac i la tercera del 2016. L’Ajuntament i la Plataforma convoquen una concentració a la Cruïlla del Soterrament i de forma espontània, els assistents, unes 500 persones, es mobilitzen tallant el trànsit ferroviari durant una hora.
7 d’abril La consternació, indignació i ràbia de Montcada i Reixac arriba al Ministeri de Foment. La titular en funcions, Ana Pastor, convoca l’Ajuntament a una reunió a Madrid. La reivindicació local rep el suport de la Generalitat. El conceller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, envia una carta a la ministra en funcions on li reclama realitzar accions urgents per garantir la seguretat del pas de trens a Montcada i Reixac.
12 d’abril La ministra de Foment en funcions, Ana Pastor, es compromet a crear una comissió integrada pels ajuntaments de Montcada i Reixac i de Barcelona, la Generalitat i el Ministeri de Foment per avançar i actualitzar el projecte del soterrament. També, avança la possibilitat d’incorporar una partida per a la primera fase d’actuació als pressupostos generals de l’Estat del 2017.
13 d’abril La comissió de Foment del Congrés dels Diputats aprova una proposició no de llei a favor del soterrament, impulsada pels grups de Podemos-En Comú Podem-En Marea i d’ERC.
15 d’abril La Federació de Municipis de Catalunya aprova una declaraciónde suport al projecte de soterrament de Montcada i Reixac
26 d’abril Un grup d’exregidors de Montcada i Reixac reclama el soterrament a les portes de la Delegació del Govern central a Barcelona.
27 d’abril Més de 3.500 persones surten al carrer per exigir el soterrament de la línia R2 i per reclamar la convocatòria de la primera reunió de la comissió mixta de treball formada per l’Ajuntament, la Generalitat i el Ministeri de Foment. La convocatòria rep el suport de diputats de tots els grups amb representació al Parlament de Catalunya.
15 de maig S’inaugura oficialment el mural que reivindica el soterrament, obra de l’artista Roc BlackBlock. L’obra està situada a l’edifici de l’antic museu, a la cruïlla dels carrers Bogatell i Julio Garcia.
18 de maig El Ministeri de Foment i l’Adif ratifiquen el seu compromís amb Montcada i Reixac per tal que les obres del soterrament comencin al 2017 en una reunió a Madrid amb el govern municipal i de la Generalitat de Catalunya. Els representants locals lliuren a l’Estat un esborrany de conveni entre les tres parts i Foment es compromet a enviar-ne una contraproposta abans de final de maig.
19 de maig El Ple del Consell Comarcal del Vallès Occidental aprova afegir-se a la resolució aprovada a l’abril per la FMC, per reivindicar el soterrament de l’R2 a Montcada i Reixac.
26 de maig Montcada i Reixac, l’Hospitalet i Sant Feliu de Llobregat s’uneixen per exigir el soterrament i per impulsar la xarxa de Rodalies. Es fa públic el manifest ‘Ara Rodalies’ (www.ararodalies.cat). L’AMB s’hi adhereix el 31 de maig.
2 de juny L’Ajuntament envia una carta al Ministeri de Foment per reclamar la contraproposta d’esborrany de conveni del soterrament que l’Estat s’havia compromès a enviar abans del 31 de maig. L’escrit reitera la importancia de comptar amb aquest document per començar-ne les obres al 2017.
8 de juny Els alcaldes i alcaldesses de Montcada i Reixac, Sant Feliu de Llobregat i l’Hospitalet, amb el suport de la Generalitat, l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona, reclamen al nou govern de l’Estat, que sorgirà després de les eleccions del 26 de juny, inversions a la xarxa de Rodalies i el soterrament de les línies de tren als tres municipis. Aquesta reivindicació es realitza en el marc de la campanya ‘Ara Rodalies’, que consisteix en un recorregut en tren pels tres municipis.
16 de juny L’Ajuntament rep la contraproposta efectuada per Foment i Adif a l’esborrany de soterrament de la R2 realitzat per Montcada i Reixac. Des de Madrid es proposa que el Ministeri es faci càrrec del 50% de l’execució de l’obra i que l’altre 50% ho assumeixi la Generalitat. L’Ajuntament també mostra el seu desacord respecte l’aprofitament de l’espai alliberat un cop se soterrin les vies perquè l’Estat vol que es dediqui a finançar la meitat dels diners que l’Adif destini al projecte.
27 de juliol L’alcaldessa i vicepresident de la Federació de Municipis de Catalunya, Laura Campos, signa un manifest que reclama la millora de la xarxa de Rodalies i trens regionals a Catalunya, conjuntament amb la Generalitat, l’Associació Catalana de Municipis i l’Ajuntament de Barcelona.
4 d’octubre Presentació de l’estudi preliminar, encarregat pels ajuntaments de Montcada i Reixac i Barcelona a l’agència de desenvolupament urbà Barcelona Regional i a Barcelona Sagrera Alta Velocitat, que simplifica notablement el procés constructiu i, per tant, el temps d’actuació. El nou estudi permet reduir el cost econòmic del soterrament en un 50% (200 milions d’euros). El document, que parteix del projecte elaborat pel Ministeri, es realitza davant les dificultats que argumenta l’Estat a nivell tècnic i econòmic per dur a terme el projecte vigent del 2009.
26 d’octubre El govern de la Generalitat, representants del món local i agents econòmics, polítics, socials i institucionals de Catalunya fan un front comú i exigeixen a l’Estat el traspàs urgent de Rodalies en un acte al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Montcada és referit com a exemple dels incompliments dels compromisos de l’Estat amb Catalunya en matèria d’inversions en infraestructures ferroviàries.
28 d’octubre El Ple de l’Ajuntament dóna suport a la Plataforma Tracte Just Soterrament Total que insta a l’Adif a adequar els dos passos a nivell de la línia R2 al municipi a les normatives de seguretat i accessibilitat. El document també insta a posar una doble barrera a la zona de vehicles i ubicar passos de vianants diferenciats, accessibles i segurs.
3 de novembre L’Ajuntament i la plataforma ciutadana denuncien públicament davant dels mitjans de comunicació la manca de mesures de seguretat de la Línia d’Alta Velocitat al seu pas per Montcada i Reixac. Els trens d’Alta Velocitat passen pel municipi sense que el pou d’emergència i ventilació construït a l’aparcament del CAP, al carrer Jaume I, estigui connectat físicament al túnel que passa per sota.
20 de novembre Prop de 400 persones participen a la I Marxa reivindicativa pel soterrament, organitzada conjuntament pel consistori i la PTJST, que recorre pels punts negres de l’Adif al municipi.
9 de gener Primera víctima mortal a les vies del tren en 2017. L’alcaldessa acusa al Ministeri de Foment i l’Adif de ser el culpables de l’atropellament mortal. La xifra puja a 167.
24 de gener Una delegació municipal i la plataforma ciutadana es reuneixen amb el delegat del govern central a Catalunya, Enric Millo, que es compromet a reactiva el conveni i les reunions de les comissions de treball del soterrament.
21 de febrer Un jove de 16 anys, nova víctima a la R2 al centre del municipi. Es convoca mobilització ciutadana per a l’endemà a la Cruïlla de soterrament. El ministre de Foment truca personalment a l’alcaldessa Laura Campos i fixa una reunió amb el Ministeri per a l’1 de març, a Madrid.
1 de març Una delegació municipal es reuneix amb el secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge del Ministeri de Foment, Julio Gómez-Pomar, el secretari general d’Infraestructures, Manuel Niño, i el president de l’Adif, Juan Bravo. Les negociacions del conveni per al soterrament de la línia R2 entre el Ministeri de Foment i l’Ajuntament es reprenen gràcies a la pressió ciutadana i institucional després de la inactivitat del Ministeri durant els darrers 9 mesos.
9 de març Homenatge multitudinari a les víctimes del tren, que arriba a la quarta edició. Més de 300 nens i nenes participen al concurs ‘Les vies del tren a Montcada i Reixac’, dintre de les jornades del soterrament.
22 de març La comissió política i tècnica, inactiva per part de l’Estat des del juny del 2016, i formada per una representació del Ministeri de Foment, de l’Adif –encapçalada pel seu president, Juan Bravo–, de la Generalitat de Catalunya, dels ajuntaments de Barcelona i Montcada i Reixac, i de les societats Barcelona Sagrera Alta Velocitat i de Barcelona Regional, es torna a reunir per analitzar la proposta municipal i valorar la viabilitat del nou projecte a la darrera reunió. El president de l’Adif anuncia que el document presentat per l’Ajuntament és una bona base sòlida per continuar treballant en el soterrament.
10 d’abril El ministre de Foment coincideix amb l’alcaldessa en un acte sobre el Corredor del Mediterrani, a Madrid, i li reitera que la proposta aportada pel consistori és una base molt sòlida i que facilitat la seva execució.
25 d’abril Montcada i Reixac, clau per al futur del servei de Rodalies. L’alcaldessa Laura Campos participa a la jornada ‘El futur de Rodalies’, organitzada pel Col·legi d’Enginyers de Camins, amb la col·laboració de l’Agrupació Catalana de Tècnics Urbanistes. La jornada deixa palès que el futur desenvolupament del servei de Rodalies per la part nord de Barcelona passa per diferents intervencions que afecten a les línies ferroviàries a Montcada i Reixac, donada la seva situació geogràfica i estratègica.
4 de maig Nova reunió de la comissió política i tècnica. El president d l’Adif es reuneix a Montcada i visita els punts negres del gestor ferroviari al municipi. L’Adif es fa seu el projecte que escurça els terminis i el pressupost del soterrament, incorporant-hi millores, el divideix en sis fases d’execució i planteja solucions als punts més conflictius com ara el pas sota l’autopista C-33 i el cantó del riu, a més de la compatibilitat del trànsit ferroviari mentre es realitzin les obres. Es fixa el 18 de maig com a data per tancar i concretar la proposta del soterrament.
15 de maig La xifra s’eleva a 169 morts després del darrer atropellament mortal a l’estació de Can Sant Joan.
18 de maig Dia històric per al municipi. El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, acompanyat de l’alcaldessa, anuncia públicament que el soterrament de l’R2 a Montcada i Reixac començarà a principi del 2020, tindrà un pressupost proper als 300 milions d’euros i l’obra es farà en 40 mesos. L’anunci es produeix en una roda de premsa posterior a la reunió que van mantenir a la Casa de les Aigües amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona i regidora delegada de Nou Barris, Janet Sanz, i el president de l’Àrea Territorial de l’Ajuntament de Montcada i Reixac, Jordi Sánchez. El projecte contemplarà el soterrament de tres quilòmetres de la línia convencional, des de Vallbona fins la cruïlla sota l’autopista C-33 i el riu Ripoll, el que suposa que el conjunt de l’actuació abastarà gairebé quatre quilòmetres incloent-hi les rampes d’accés i les connexions amb les situacions provisionals. L’estudi de viabilitat planeja l’execució de les obres per fases, amb l’objectiu de mantenir en tot moment el trànsit ferroviari i minimitzar l’afectació tant a la ciutadania com als usuaris del tren. També es concretarà la possibilitat d’incloure una tercera via, entre Montmeló i Montcada per millorar la connexió ferroviària. A partir d’ara, i de forma simultània i per guanyar temps, es redactaran dos estudis informatius. Un, referit exclusivament al soterrament, i l’altre, analitzarà la millor solució ferroviària i urbana de la zona de Rodalies Nord. Paral·lelament, s’ha realitzat la petició de validació de la Declaració d’Impacte Ambiental de l’anterior projecte al Ministeri de Medi Ambient, o bé s’haurà d’iniciar novament, si hi ha canvis substancials respecte als projectes inicials.
21 de maig Un jove de 14 anys, nova víctima a les vies de la R2, davant del CAP Les Indianes. A l’endemà, concentració en record de la víctima número 170.
24 de maig Reunió de la Taula del soterrament, que estableix els nous objectius fins a l’inici de les obres el 2020: la constitucióurgent de la comissió de seguiment del soterrament, continuar reclamant la seguretat total a les vies amb la instal·lació de tanques a tot el recorregut de la R2 mentre no es facin les obres i exigir a Renfe l’adaptació dels accessos i l’adequació de les andanes per a persones amb mobilitat reduïda a les estacions de tren del municipi.
30 de maig Amb motiu de la commemoració del Dia internacional de la seguretat als passos a nivell, l’Ajuntament i la PTJST organitzen una taula rodona per parlar sobre la seguretat als passos a nivell amb el president de l’Associació de Prevenció d’Accidents de Trànsit, Ole Thorson, expert en temes de mobilitat i seguretat viària.
21 de juliol Primera reunió de la comissió de seguiment del soterrament de la línia R2 a Madrid. La comissió està integrada pel Ministeri de Foment, l’Adif, la Generalitat de Catalunya, els ajuntaments de Montcada i Reixac i Barcelona, l’agència Barcelona Regional i la plataforma Tracte Just Soterrament Total. La creació d’aquesta comissió és un dels compromisos adoptats pel ministre de Foment, Íñigo de la Serna, quan va anunciar el soterrament el 18 de maig.
29 d’agost Víctima 171. Un home de 37 any perd la vida a pocs metres de l’antiga estació de Sant Joan (R3). Dos diez després es fa un minut de silenci en record al monòlit en record de les víctimes del tren.
19 de setembre L’Ajuntament es reuneix amb Carlos Freire, gerent de l’Oficina de Coordinació de Rodalies, qui anuncia que Adif substituirà les tanques de la línia R2 al seu pas pel municipi per millorar la seguretat i estudiarà l’ampliació dels dos passos a nivell al centre del municipi, mentre s’inicien les obres del soterrament. L’ens ferroviari té previst destinar més de 600.000 euros per renovar les actuals tanques per unes de noves amb un sistema que dificulten la seva escalada i que eviten que siguin tallades, al llarg de 3 quilòmetres, 1,5 a cada costat de les vies. La previsió és que l’actuació s’adjudiqui en 6 mesos.
5 d’octubre Un jove resulta de gravetat a l’estació de Montcada-Bifurcació en caure accidentalment des de l’andana a les vies quan s’aturava un tren de la R3. Concentració ciutadana l’endemà a la Cruïlla del soterrament.
13 d’octubre Publicació al Boletín Oficial del Estado (BOE) l’anunci de la licitació de l’estudi informatiu i els projectes bàsic i constructiu del soterrament de la R2 a Montcada i Reixac. El 12 d’octubre el Ministeri de Foment i Adif havien signat un acord per a la contractació conjunta de l’estudi i dels dos projectes amb l’objectiu d’agilitar els costos i els terminis. El pressupost de licitació ascendeix a 3.459.615,23 euros. El cronograma establert preveu que en el tercer trimestre de 2019 s’aprovi el projecte constructiu i que les obres s’iniciïn el primer trimestre de 2020.
24 d’octubre Segona reunió de la comissió de seguiment del soterrament de la línia R2, a Montcada i Reixac. El president d’Adif, Juan Bravo, anuncia el seu compromís de millorar la seguretat als passos a nivell de Bogatell i Pasqual. Adif presentarà un projecte al consistori montcadenc abans que acabi l’any per adequar a normativa i ampliar el pas de vianants als dos passos a nivell de la R2. Les obres, que s’executaran durant el 2018, permetran l’ampliació i la separació de la zona de pas de vianants i la de vehicles i la millora de les senyalitzacions visuals i acústiques.
26 de novembre Prop de 200 persones participen a la II Marxa pel soterrament.
8 de gener Adif adjudica la redacció de l’estudi informatiu i dels projectes bàsic i constructiu del soterrament de la línia R2 a una Unió Temporal de Empreses (UTE), integrada per les companyies Teccuatro, TRN Trayet i Geocontrol, amb un pressupost de 2.058.621,6 euros (IVA inclòs) i un termini d’execució de 21 meses.
10 de gener Reunió comissió estacions de tren per tractar el projecte de l’estació Montcada-Ripollet. També es presenta la proposta per als dos passos a nivell de la R2, que recullen passos separats per a vianants i vehicles. L’inici d’obres es preveu per a finals de 2018.
30 de gener El president d’Adif confirma, durant la tercera reunió de la comissió de seguiment del soterrament de la R2, que l’ens ferroviari s’encarregarà de la urbanització de la llosa resultant després de l’actuació del soterrament. Es decideix crear una comissió més tècnica integrada per la UTE d’empreses contractades per a la redacció dels projectes i els arquitectes i enginyers del Ministeri de Foment, Adif, els consistoris montcadencs i barceloní i l’agència Barcelona Regional. S’informa també que s’ha iniciat la tramitació administrativa dels projectes dels passos a nivell de Bogatell i Pasqual, pressupostada en 180.000 euros.
6 de març V Jornades del soterrament amb la participació d’altres ciutats que expliquen les seves experiències amb el soterrament. Participen representants de Múrcia, L’Hospitalet, Sant Feliu i Montcada i Reixac. Durant l’acte es presenta ‘L’auca del soterrament’, realitzat pel dibuixant de còmics Carlos Azagra. L’endemà, 7 de març, es celebra l’homenatge a les víctimes del tren, amb la participación de 300 persones.
9 de juny Les alcaldesses de Montcada i Reixac i L’Hospitalet i l’alcalde de Sant Feliu de Llobregat demanen en un acte conjunt al nou ministre de Foment el compliment dels compromisos adquirits per l’Estat per als tres soterraments. L’acte es produeix després del canvi al govern d’Espanya.
22 de juny El Ministeri de Foment demana informació sobre planejament i serveis al consistori per continuar redactant l’estudi informatiu del soterrament de la R2 que ha de realitzar la UTE d’empreses.
29 de juny Satisfacció municipal pel nomenament d’Isabel Pardo com a nova presidenta d’Adif. Pardo formava part de l’equip de treball del substitutït Juan Bravo.
5 de juliol Trobada a L’Hospitalet entre l’alcaldessa i la presidenta d’Adif, que confirma la continuïtat del soterrament.
13 de setembre Nova víctima del tren (172) al pas a nivell del carrer Pasqual (R2). L’endemà es fa una concentració silenciosa a la Cruïlla del soterrament.
10 d’octubre Nova reunió de la comissió de seguiment del soterrament a Madrid amb el secretari d’Estat d’Infraestructures Ferroviàries, Javier Izquierdo, i la presidenta d’Adif, Isabel Pardo, que reiteren el compromís de soterrar la R2 al seu pas per Montcada i Reixac. Durant la jornada la delegació montcadenca es reuneixen amb els portaveus de la Comissió de Foment al Congrés dels Diputats.
11 d’octubre Reunió de l’Ajuntament amb el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet.
17 d’octubre Visita al municipi del delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernández, que s’interessa per la reivindicació histórica del soterrament.
5 de novembre Jornada de treball al municipi amb diputats de totes les formacions del Congrés dels Diputats i del Parlament de Catalunya per reiterar el seu suport al projecte del soterrament de la R2.
8 de novembre Reunió de l’Ajuntament amb el coordinador de Rodalies Catalunya, Pere Macías, que mostra el seu suport al soterrament de la R2.
25 de novembre 150 persones participen a la III Marxa pel soterrament.
28 de novembre Segona reunió de la comissió tècnica que fa el seguiment de la redacció del projecte del soterrament on s’avança que per a les obres per al soterrament de la R2 es realitzaran amb dos mètodes constructius diferents: amb excavació del túnel en mina des de Vallbona fins al barri de la Ribera i amb el sistema de pantalles fins a la sortida a la Font Freda. Els tècnics responsables de l’actuació també proposen, per al tram final, salvar les pilones de la C33 desviant el trajecte del túnel per la zona del Font Freda, per on circula el Tren d’Alta Velocitat.
20 de desembre L’Ajuntament exigeix que nomeni un interlocutor d’Adif a Catalunya per tractar els temes relacionats amb les estacions de tren a Montcada i Reixac, després que el gestor ferroviari informés al consistori que el representant del gestor ferroviari a Catalunya, Carlos Freire, era traslladat a un altre càrrec de responsabilitat i que no seria substituït.
3 de gener L’Ajuntament es reuneix amb el nou interlocutor d’Adif per a Catalunya, Carlos Quingles, i li exigeix el compliment de les mesures urgents de seguretat a la R2 promeses pel gestor ferroviari mentre s’inicia el soterrament d’aquesta línia.
14 de gener L’Ajuntament demana a Adif la declaració d’un expedient d’emergència per accelerar la millora dels passos a nivell i de les tanques de les vies després de conèixer la demora als dos projectes. L’expedient d’emergència permetria fer l’actuació estalviant els llargs procesos del procediment administratiu de tramitació definitiva del projecte i licitació de les obres.
16 de gener Tercera reunió de la comissió tècnica de seguiment de la redacció del projecte del soterrament. Per la tarda es va fer una reunió informativa a la ciutadania per explicar els mètodes constructius que s’utilitzaran per fer el soterrament de la R2. Explicació per part del director de projectes d’Adif, Juan Carlos Monge, i del catedràtic expert en hidrologia, Daniel Fernández.
29 de gener L’Adif informa a l’Ajuntament que tramitarà un expedient d’urgència, i no d’emergència, per reduir terminis en la millora dels dos passos a nivell ubicats al centre del municipi i en la remodelació de les tanques de tot el recorregut de la R2.
3 de febrer Un home perd la vida en ser atropellat per un tren a l’estació de Montcada-Bifuració.
5 de febrer Reunió amb la delegada del Govern Espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, que es compromet a intercedir amb el secretari general d’Infraestructures per tal que es reprenguin les reunions de la comissió política i técnica de seguiment del soterrament de la R2, aturada des del passat octubre de 2018.
6 de febrer La PTJST anuncia que paralitza la seva activitat per la manca de persones interessades en continuar al front del secretariat.
19 de març Nova reunió de la Comissió de seguiment del soterrament. Adif avança que mentre es facin les obres del soterrament es mantindrà la circulació de trens en doble via i continuarà en funcionament l’actual estació i els dos passos a nivell dels carrers Bogatell i Pasqual.
8 d’abril Cinquena reunió de la Comissió de seguiment del soterrament. Adif informa que un tram del Rec Comtal s’haurà de desmuntar peça a peça a causa de les obres del soterrament.
21 de maig Sisena reunió de la Comissió de seguiment, on Adif es compromet a estudiar la proposta municipal de baixar la cota de la llosa per al projecte del soterrament de l’R2 per tal que el calaix del tren no sigui visible en cap punt de la futura avinguda.
10 de juliol Setena reunió de la Comissió de seguiment. Adif presenta l’avantprojecte de la nova estació de l’R2 que han realitzat el seu departament d’arquitectura conjuntament amb INECO, l’empresa pública d’enginyeria i consultoria d’infraestructures.
19 de setembre Es reuneix la Comissió de seguiment, on Adif anuncia que ha aprovat inicialment el projecte bàsic i que a final d’any podria estar aprovat el projecte executiu per fer l’actuació.
20 de setembre Roda de premsa de tots els grups municipals on es mostra la satisfacció municipal per l’aprovació inicial del projecte. L’Ajuntament mostra la seva preocupació perquè les obres podrien començar el segon semestre de 2020 i encara està pendent de la dotació econòmica als Pressupostos Generals de l’Estat per al 2020. El consistori espera resposta a la demanda de reunió urgent amb el ministre de Foment i la presidenta d’Adif.
25 de setembre Reactivació de la plataforma Tracte Just Soterrament Total. El col·lectiu es reunirà amb diferents associacions veïnals i de comerciants que es troben a la zona d’afectació de les futures obres del Soterrament per tal de definir les futures línies d’acció de la plataforma.
23 d’octubre Reunió a Madrid amb la presidenta d’Adif, Isabel Pardo, que reafirma el seu compromís d’impulsar el projecte de soterrar l’R2 i confirma que el context electoral del 10 de novembre no ha d’aturar el seguiment de l’actuació que continua complint els terminis fixats. Durant la trobada també s’informa que el projecte bàsic calcula un pressupost per a l’actuació de prop de 370 milions d’euros i inclou el soterrament de l’R2 al seu pas pel casc urbà amb una tercera via que millorarà el trànsit ferroviari.
5 de novembre Una persona mor després de ser envestida per un tren de l’R3 a l’alçada de l’antiga estació de Sant Joan de les Abadesses. Ja són 174 víctimes.
18 de novembre Reunió monogràfica de la comissió de seguiment del soterrament sobre la futura estació de Montcada i Reixac. El nou edifici es construirà a la futura zona soterrada, prop de l’espai que ocupa actualment l’estació transformadora. El consistori proposa obrir un segon accés a l’estació i millores a l’edifici.
24 de novembre Diada pel Soterrament. Amb aquest acte, que porta com a l’eslògan ‘Adeu vies. Benvingut soterrament’, l’Ajuntament vol continuar reclamant el soterrament de la infraestructura ferroviària i conscienciar la ciutadania que, tot i estar gairebé enllestida la redacció del projecte executiu de l’obra, encara falta que l’Estat doti una partida als Pressupostos Generals per adjudicar l’actuació. La jornada compta amb l’assistència de més de 500 persones i la participació de les escoles de ball, un programa de ràdio en directe i activitats infantils.
23 de desembre La UTE d’empreses lliura a Adif el projecte constructiu del soterrament. El passat setembre el gestor ferroviari ja va rebre el projecte bàsic.
18 i 19 de març Data prevista per a les Jornades pel soterrament que se suspenen a causa de la crisi sanitària provocada per la Covid-19.
31 de març Adif comunica a l’Ajuntament que ha aprovat el projecte bàsic del soterrament de l’R2, després d’haver passat el tràmit intern de supervisió. L’aprovació del projecte bàsic permetrà que el gestor ferroviari, a partir d’ara, demani l’aprovació provisional del projecte constructiu per avançar terminis en el calendari.
16 de setembre Reunió de la Comissió tècnica del projecte. Tot i la situación generada per la pandèmia, Adif ha continuat avançant amb la redacció del projecte i amb la tramitació administrativa del document. El document ja ha passat el período d’informació pública d’ocupació de terrenys per a l’execució des obres i no ha rebut cap al·legació.
19 de novembre Nova reunió de la Comissió de seguiment del projecte del Soterrament. Adif està estudiant les propostes municipals per a la futura estació, entre les quals destaca crear un segon accés a l’edifici de l’estació que s’ha de construir en el marc del soterrament. El gestor ferroviari ja està realitzant els càlculs de les noves càrregues a l’estructura per als canvis proposats pel consistori a la futura estació.
3 de desembre El soterrament de l’R2 de Montcada i Reixac tindrà una partida específica als Pressupostos Generals de l’Estat. La partida es crea després de la insistència municipal al Ministeri de Foment per tenir una dotació pressupostària individualitzada per al projecte del soterrament al municipi. Per primer cop, es crea una partida específica per a la futura infraestructura a Montcada, que es dota amb 8 milions d’euros. El projecte constructiu del soterrament de l’R2 està en procés de supervisió i Adif preveu que s’apropi de forma definitiva el primer trimestre del 2021.
24 de desembre Valoració municipal positiva per la incorporació del projecte dintre del Pla de Rodalies de Catalunya 2020-2030. El document preveu l’actuació dintre dels primers 5 anys i també inclou la remodelació de l’estació Montcada Bifurcació, la planificació de la tercera via a la línea Montcada-Mollet i altres actuacions, per al període 2026-2030, com són el túnel del Turó i el nou traçat de la línea de Puigcerdà (R3), projectes amb els quals la Taula del soterrament ha mostrat la seva oposició frontal. 28 de gener de 2021 Nova reunió de la Comissió de seguiment del soterrament. El projecte constructiu entra en la fase final i l’actuació es podria licitar aquest any. Adif confirma que el document final només està pendent de dos informes interns. A continuación tramitarà el projecte constructiu al Consell de Ministres per tal que aprovi la despesa. Un cop es tingui el vistiplau, el projecte haurà de passar diferents tramitacions administratives fins arribar a la seva licitació, un procediment que acostuma a fer-se en un termini de 6 mesos, i la seva posterior adjudicació. Adif també confirma que les propostes municipals al projecte de la futura estació de la línia de França s’han incorporat al document final. El gestor ferroviari ha donat llum verda a la creació d’un segon accés a l’edifici des del carrer Generalitat.
25 de març Reunió de la Comissió de seguiment del soterrament de l’R2.
13 d’abril Primera sessió al Teatre Montcada de les Jornades del Soterrament. Juan Juan Carlos Monge, sotsdirector de Projectes d’Obra Civil de la Direcció de Projectes de la Xarxa Convencional d’Adif, i Daniel Jiménez, redactor del projecte del soterrament de l’R2, fan una explicació tècnica sobre com es faran els treballs per soterrar les vies del tren al seu pas per Montcada i Reixac. S’anuncien els últims tràmits per a l’aprovació definitiva del projecte executiu com a pas previ a la seva presentación al Consell de Ministres.
15 d’abril El coordinador del Pla de Rodalies, Pere Macias, explica el contingut del Pla de Rodalies de Catalunya 2020-2030. El document, que preveu 6.346 milions d’inversions a la xarxa ferroviària, recull actuacions que es realitzaran a Montcada i Reixac, com el soterrament de l’R2 i l’adaptació de totes les estacions del tren perquè siguin accessibles.
30 de setembre Mor una persona després de ser atropellada al pas a nivell de carrer Pasqual. Amb aquesta, ja són 176 les víctimes del tren al municipi des de que hi ha dades registrades. L’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, critica la lentitud per part de l’Estat en la tramitació de l’expedient per aprovar el soterrament de l’R2 al seu pas per Montcada i Reixac. Un dia després es realizat un acte d’homenatge i minut de silenci per recordar la nova víctima.
22 d’octubre El Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana i Adif confirmen que els Pressupostos Generals de l’Estat 2022 inclouran la partida pressupostària del projecte del soterrament de l’R2 i les diferents plurianualitats del cost total de l’obra. Per primer cop a la historia, els PGE incorporaran el projecte del soterrament de l’R2 al seu pas per Montcada i Reixac i Vallbona. Gener de 2021 Adif realitza treballs per millorar la zona per a vianants del pas a nivell de l’R2 ubicat al carrer Bogatell. Aquesta mateixa actuació també es farà posteriorment al pas a nivell del carrer Pasqual. Són accions temporals fins que es faci el soterrament.
11 de febrer Es fa oficial que el Consell de Ministres té previst aprobar tota la partida pressupostària que permetrà executar el projecte de soterrament de l’R2 al seu pas per Montcada i Reixac. Els integrants de la Taula de soterrament organitzen una roda de premsa a l’Ajuntament per celebrar l’anunci fet el dia anterior per la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez.
15 de febrer El Consell de Ministres aprova el soterrament de l’R2. L’Estat destinarà 387 milions d’euros per a aquesta actuació, que permetrà el soterrament de més de 5 quilòmetres de vies al municipi.
1 de març Adif licita les obres del soterrament de l’R2 per un import de 465 milions d’euros. Els treballs inclouen soterrar les vies i construir una nova estació i tindran una durada aproximada de 72 mesos.
4 d'abril La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana d'Espanya, Raquel Sánchez i la presidenta d’Adif, Marisa Domínguez, es reuneixen amb representants del govern i de la Taula pel Soterrament, un cop licitat el projecte del soterrament.
28 d'abril Acte d’homenatge a les 176 persones que han perdut la vida a les vies de tren.
16 de maig L’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) inicia una campanya d’inspecció als edificis i habitatges situats al voltant de l’R2 per comprovar el seu estat abans que s’inicien les obres del soterrament de la línia ferroviària.
16 de maig L’Ajuntament i la Plataforma Tracte Just Soterrament Total organitzen un acte per recordar la darrera víctima que va perdre la vida el passat dissabte a l’R2. Amb aquesta ja són 177 les persones que han mort a les vies del municipi al llarg de la història.
25 de maig Reunió al Teatre municipal per informar al veïnat de la zona centre de Montcada i Reixac sobre la campanya d’inspeccions d’edificis i habitatges a les zones properes a l’R2 que realitzarà Adif.
18 d'agost Un montcadenc de 16 anys ferit greu en rebre un cop d’un tren quan creuava el pas a nivell del carrer Pasqual amb les barreres baixades.
16 de setembre El projecte del soterrament de l’R2 s’haurà de tornar a licitar per adequar-se a l’augment dels preus de les matèries primeres, s’actualitzarà amb una nova que suposarà un increment aproximat del 30% respecte als 465 milions d’euros que s’havien previst inicialment.
29 de novembre El Consell de Ministres autoritza la despesa per la licitació el soterrament de l’R2 per 621 milions d'euros. Aquesta xifra suposa un increment del 33% respecte el preu de la licitació anterior.
22 de desembre Adif confirma al consistori que ja s’han licitat les obres del soterrament de la línia R2 i que s’ha publicat al BOE. Les obres podrien estar adjudicades al juny de 2023.
8 de febrer Els mitjants de comunicació fan públic que un total de quatre consorcis d’empreses es presenten per a l’execució de les obres de l’R2. Homenatge a les 178 víctimes del tren que té lloc a la Cruïlla del soterrament.
28 de març Jornades pel soterrament a la Casa de la Vila, on es fa un reconeixement a institucions i col·lectius que han treballat per la reivindicació del soterrament de l’R2.
30 de març Presentació de la campanya municipal ‘Comença’, el lema de la nova acció informativa a la via pública, on es vol mostrar la nova etapa de Montcada i Reixac amb l’inici del soterrament de les vies de l’R2.
20 d'abril Nou atropellament mortal a la línia R2 que circulava per l’R2 en direcció Barcelona, al pas a nivell del carrer Bogatell. Amb aquesta ja són 179 les persones que han perdut la vida a les vies a Montcada i Reixac.
22 de maig Adif encarrega a una empresa externa un estudi sobre les ofertes més baixes per fer el soterrament de l’R2.
14 de juliol Visita al municipi de la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, on anuncia la licitació de la redacció de l’estudi informatiu sobre el desdoblament de l’R3 entre l’estació de Montcada Bifurcació (Can Sant Joan) i la de Mollet Santa Rosa, per un import d’1,3 milions d’euros, així com la signatura del conveni entre l’Ajuntament i l’Adif per a la redacció del projecte constructiu per a la remodelació i la construcció d’un pas inferior a l’estació de Montcada-Ripollet (Mas Rampinyo), de 4,9 milions d’euros.
19 de juliol Primera reunió de la Taula del soterrament des de les eleccions municipals 2023. L’alcalde de Montcada i Reixac, Bartolo Egea, manifesta el compromís del nou equip de govern de continuar treballant amb la Taula del soterrament amb la mateixa línia que s’ha fet fins ara, després del canvi a l’Alcaldia del 17 de juny.
27 de setembre El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana adjudica les obres del soterrament de l’R2 al seu pas per Montcada i Reixac i la construcció d’una nova estació per un import de 540 milions d’euros. El Consell d’Administració d’Adif aprova aquesta adjudicació i també la remodelació de l’estació de Montcada Bifurcació per un import de 30,2 milions d’euros. L’equip de govern i la Plataforma Tracte Just Soterrament Total fan públic la seva satisfacció.
28 de novembre Signatura de l’acte de replanteig entre la Unió Temporal d’Empreses i Adif, pas previ a l’inici de les obres del soterrament.
3 de novembre Nou atropellament mortal a la línia R2 a l’altura del Casal de la Mina. Ja són 180 les persones que han perdut la vida a les vies en el seu pas per Montcada i Reixac. Ajuntament i Plataforma convoquen un minut de silenci en record a la nova víctima a l’endemà.
13 de desembre L’alcalde de Montcada i Reixac, Bartolomé Egea, es reuneix amb el comissionat de la Generalitat de Catalunya per al traspàs de Rodalies per part de l’Estat, Pere Macias. L’objectiu de la trobada era conèixer la situació dels actuals projectes ferroviaris que afecten al municipi com el soterrament de la línia R2, la remodelació de les andanes, vies i estació de Montcada-Bifurcació i la remodelació de l’estació de Montcada-Ripollet.
24 de gener L’Ajuntament de Montcada i Reixac presenta l’Oficina municipal del soterrament. L’objectiu de l’oficina és donar un servei municipal d’informació i atenció a la ciutadania en relació a les obres i s’encarregarà de vetllar-ne pel seguiment, d’informar-ne a la ciutadania i de coordinació entre els diferents departaments municipals, l’empresa constructora, les administracions supramunicipals, les entitats i la ciutadania.
25 de gener Reunió informativa amb diferents entitats per informar sobre les primeres intervencions que es faran al barri de La Ribera per comprovar les afectacions a les xarxes de gas, enllumenat i clavegueram.
29 de gener Inici oficial de les obres del soterrament de l’R2 al seu pas per Montcada i Reixac, una reivindicació històrica de l’Ajuntament i la ciutadania de més de 30 anys.
3 d’abril Primeres Jornades pel soterrament després de l’inici de les obres del soterrament. Reunió informativa amb la presència d’Arturo Pastor, cap de Construcció de la Direcció General de l’ADIF, i Rosendo González, director facultatiu de les obres, que avancen el calendari d’actuacions de les obres del soterrament de l’R2 durant els propers tres anys.
11 d’abril Les afectacions de les obres del soterrament arriben a Montcada Centre. L’Oficina del soterrament organitzar una informativa per explicar a la ciutadania les actuacions realitzades fins ara al municipi i les properes afectacions en la mobilitat que arribaran al carrer Jaume I.
9 de maig Reunió entre Ajuntament i Adif a Madrid. Una delegació municipal, integrada per l’alcalde, Bartolo Egea, el president de l’Àrea Territorial, Andreu Iruela, i la responsable d’aquest departament, Marta Bunyesch, es reuneixen amb el president d’Adif, Ángel Contreras. L'objectiu de la reunió és fer un seguiment de l’estat de les obres i el calendari del soterrament de la R2.
13 de maig Comencen els treballs per al soterrament al carrer Duc de Tetuan. S’inicien els treballs previs per a la construcció d’un mur de contenció a l’espai d’estacionament que hi ha ubicat al carrer Duc de Tetuan. Aquesta zona ocupada permetrà crear una llosa provisional per on es desviaran les vies del tren per les obres del soterrament de l’R2. El consistori convoca dies abans una reunió informativa per explicar les afectacions en la mobilitat i l’estacionament al veïnat.
29 de maig Arriba la pilotadora per construir el pou de Jaume I arriba a Montcada i Reixac i comença a treballar en el pou de ventilació al costat de l’aparcament del CAP. La màquina perforadora també construeix un pou per accedir al Rec Comtal.
30 de maig L’Ajuntament signat un conveni amb els propietaris dels terrenys ubicats a l'antiga Intorsa, al barri de La Ribera, per crear un aparcament amb 134 places per tal de pal·liar la pèrdua d’estacionament a causa de les obres del soterrament de l’R2 a Montcada i Reixac. El conveni permetrà que les places s’incrementin fins a 330 amb l’alliberament d’una part de l’espai ocupat per Adif per a les obres de l’estació Montcada-Bifurcació ubicat als terrenys dels costat quan finalitzi l’actuació.
11 de juny La UTE Montcada anuncia la instal·lació d’una sèrie de miniprismes a les façanes d’alguns edificis per fer un seguiment d’auscultació durant l’execució dels treballs del soterrament de l’R2 .
20 de juny L’Ajuntament es reuneix amb les associacions de veïns de Montcada Centre Llevant i Montcada Centre per valorar la proposta d’ampliació de noves zones taronges. El consistori decideix posposar, de forma temporal, la creació d’aquestes places.
26 de juny L’Ajuntament anuncia la creació de bosses d’estacionament a diferents punts del municipi. A prinicipi de juliol s’habilitarà un espai provisional que oferirà més de 80 places noves d’estacionament als antics terrenys de la fàbrica Valentine, al barri de La Ribera. També es realitza el condicionament dels terrenys de l’antiga Intorsa on podran estacionar 135 vehicles més. D’altra banda, ja s’ha habilitat l’espai del recinte firal de Festa Major, a Pla d’en Coll, on es poden estacionar 330 vehicles i ja s’han iniciat les obres de l’aparcament de la plaça de la Pedra –on es crearan un centenar de places- i que finalitzaran a final d’any.
10 de juliol Reunió informativa amb la ciutadania sobre les obres a la zona Centre, que implicaran afectacions a la mobilitat i l’estacionament del carrer Guadiana durant dos anys. L’Oficina municipal del soterrament informa al veïnat de la zona sobre les alternatives d’estacionament.