DADES URBANÍSTIQUES Pla vigent: PGM i Pla Director U. De l’ACTUR Santa Maria de Gallecs. Classificació: SNU (no urbanitzable). Qualificació: Clau 6c Actuals i de nova creació a nivell metropolità. Exp. RPUC: 1976/000477/B, 2003/008291/B. Relació ntiva: PGM i Pla Director U. De l’ACTUR Santa Maria de Gallecs.
CATALOGACIÓ VIGENT Tipus de bé: Patrimoni arqueològic-paleontològic. Classificació: Jaciments arqueològics. Núm. reg/cat: Jaciment 13962 de l’IPCI-PAP.
CATALOGACIÓ PROPOSADA Tipus de bé: Patrimoni arqueològic-paleontològic. Classificació: Jaciments arqueològics. Categoria: BPU. Núm. reg/cat: Jaciment 13962 de l’IPCI-PAP. Nivell prot.: Nivell 6. AEA.
DESCRIPCIÓ DEL BÉ Tipus: Lloc d’habitació sense estructures visibles. Cronologia: Neolític. Context: El jaciment està situat en una zona mixta d’explotació agropecuària, espais urbans i infraestructura viària, a ambdós costats de la carretera C-59, entre les terres de la masia de Can Maiol, de la qual pren el nom, i els terrenys propers a l’estany de Gallecs. Elements: Materials ceràmics i indústria lítica dispersa en superfície. Troballa casual d’una destral de pedra polida en el decurs de feines agrícoles. Altres materials arqueològics han aparegut dispersos en els marges dels camps i dels camins. Cal destacar la presència de restes d’indústria lítica i uns pocs fragments informes de ceràmica feta a mà. Cal constatar l’absència de restes d’estructures. La prospecció efectuada entre octubre de 2002 i març de 2003 amb motiu del seguiment arqueològic de les obres vinculades a la construcció de la variant de la C-59 va resultar del tot negativa. Ús actual: Infraestructures viàries i camps de conreu. Ús original/altres: Petit assentament. Entorn de protecció: L’entorn de protecció és el que està definit a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya, redactat per la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya (2009).
ÀMBITS DE PROTECCIÓ I OBJECTE
Entorn de protecció: L’entorn de protecció ve definit per la fitxa núm. 13962 de l’Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya redactat per la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.
REGULACIÓ DE LES INTERVENCIONS
Tipus d’intervenció: Excavacions. Reg. intervencions: D’acord amb el que estableix el Decret 78/2002, de 5 de març, del Reglament de protecció del patrimoni arqueològic i paleontològic, publicat al DOGC núm. 3594 amb data 13 de març de 2002.
INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA
Informació històrica: El jaciment va ser descobert l’any 1965 arran de la troballa casual d’una destral de pedra polida efectuada pel senyor Pere Puigdomènech Riera, molt a prop de la masia de Can Maiol. Sembla que no hi va localitzar cap altra resta arqueològica, i que, aconsellat pel senyor Lluís Ventura, va dipositar la peça al Museu Parroquial de Palau-solità. Tot i que al llarg dels darrers quaranta anys s’han localitzat en superfície i de manera puntual altres materials arqueològics d’època neolítica relacionats probablement amb la destral trobada als camps de Can Maiol, val a dir que el seguiment arqueològic que va acompanyar els rebaixos de terra associats a les obres de construcció de la variant de la C-59 (PK 5,100 a 5,600) entre Santa Perpètua de la Mogoda i Palau-solità i Plegamans, els anys 2002 i 2003, no van detectar restes d’estructures o material d’interès arqueològic (MORERA, GUÀRDIA 2003).
Bibliografia:
UBICACIÓ
Veure plànol més gran