La Sala Institucional de la Casa de la Vila es va omplir ahir a la tarda a la reunió informativa convocada per l'Ajuntament per donar a conèixer els mètodes constructius que s'utilitzaran per fer el soterrament de la línia R2 al seu pas pel municipi i les seves afectacions.
Des de Vallbona fins al barri de la Ribera es treballarà amb l'excavació del túnel en mina i des d'aquest punt fins a la sortida a la Font Freda amb el sistema de pantalles. A la reunió van assistir l'alcaldessa, Laura Campos, i el president de l'Àrea Territorial, Jordi Sánchez, acompanyats del director de projectes d'Adif, Juan Carlos Monge, i del catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya i expert en hidrologia, Daniel Fernández, contractat pel gestor ferroviari, que van informar sobre els aspectes tècnics i geològics que s'estan tenint en compte per a la redacció del projecte.
Durant la seva intervenció, l'alcaldessa va afirmar que "és important que la ciutadania conegui aquests estudis d'hidrologia i geologia que s'estan fent del freàtic del municipi que han motivat que Adif hagi fet un canvi en els models constructius que es faran servir per al soterrament de la línia ferroviària a Montcada i Reixac". Campos va afegir que "aquesta decisió significa reprendre el traçat previst pel projecte del 2010 que evita les pilones de la C33 però que permetrà reduir processos administratius per intentar complir el calendari". Segons la representació estatal, aquesta decisió suposarà simplificar els tràmits administratius i aprofitar l’estudi de declaració d’impacte ambiental realitzat per al projecte del 2010 –encara vigent- i reduir el procediment i el temps d’aquesta tramitació perquè s’estalvia el període d’exposició pública. Per la seva banda, el president de l'Àrea Territorial, Jordi Sánchez va explicar que "el motiu d'aquesta reunió té com a objectiu traslladar a la ciutadania el contingut de les reunions tècniques que s'estan fent i on participen totes les administracions i empreses involucrades al soterrament".
A la reunió, el representant d'Adif, Juan Carlos Monge, va informar als assistents que durant aquests mesos els tècnics d'Adif han analitzat les possibles afectacions de la proposta de construir uns 1.300 metres lineals amb el sistema de pantalles entre Vallbona i el barri de la Ribera. Davant la problemàtica que les pantalles poguessin impedir la circulació de les aigües freàtiques del subsòl en aquesta zona es va decidir canviar el sistema constructiu pel sistema d'explotació en mina, que permetrà el pas de l'aigua en aquest tram. Monge va descartar la construcció del túnel amb tuneladora ja que l'estació de tren de Montcada i Reixac, que serà subterrània i tindrà dues andanes laterals, condiciona l'alçada del túnel.
El tècnic d'Adif també va explicar que la redacció del projecte contempla desviar el traçat de la R2 per la zona del Font Freda -on es va construir el pou d'atac de la Línia d'Alta Velocitat (LAV)- i evitar el pas per sota de les pilones de la C33 que suposaria tallar el trànsit per a aquesta infraestructura viària prop d'un any. Aquestes dues decisions signifiquen reprendre el projecte inicial previst el 2010. Monge va afirmar que "estem treballant per buscar la millor solució tècnica possible per a un projecte que és força complex i que s'ha de redactar abans que finalitzi aquest any". El representant d'Adif també va informar que el nou projecte preveu la prolongació de l'actuació pel costat sud fins prop del Nus de la Trinitat, que donarà una solució a la connexió ferroviària del Ramal d'Aigües i facilitarà la millora la circulació de trens.
Per la seva banda, el expert en hidrologia, Daniel Fernández, va comentar que a banda de la informació que ja es disposa dels estudis geotècnics i geològics de la construcció de la LAV i de la informació facilitada per l'Agència Catalana de l'Aigua, en un mes s'iniciaran diferents prospeccions geotècniques al territori per fer un estudi hidrogeològic. A més, el catedràtic va mostrar el model virtual de l'aqüífer de Montcada amb que actualment treballen, que simula com es mou l'aigua del freàtic i que permet preveure les possibles afectacions que pot tenir l'actuació al municipi. Aquest estudi permetrà conèixer el resultat en dos mesos.
Aquestes aspectes tècnics es van tractar prèviament a la tercera reunió de la comissió tècnica -que fa el seguiment de la redacció del projecte del soterrament- que va tenir lloc ahir, a les 16h, a les instal·lacions del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. A la trobada van assistir els representants municipals, el Ministeri de Foment, l'Adif, l'Ajuntament de Barcelona, l'Agència Catalana de l'Aigua i la Direcció General d'Infraestructures de la Generalitat, a més dels tècnics de la unió temporal d’empreses (UTE), formada per les empreses Teccuatro, TRN-Táryet i Geocontrol, que s’encarrega de la redacció de l'estudi informatiu i els projectes bàsic i constructiu del soterrament de la R2 al seu pas pel municipi. La comissió tècnica ja ha fiixat el 19 de març com a nova data per a la propera reunió.