Montcada i Reixac homenatjarà les víctimes del tren i tornarà a reclamar el soterrament de la línia de Portbou

Dilluns, 10 de març de 2014

Montcada i Reixac organitzarà aquest dijous, 13 de març, un homenatge a totes les víctimes dels atropellaments de tren al municipi al llarg de la història. L'acte, que està organitzat conjuntament per l'Ajuntament i per la plataforma ciutadana Tracte Just-Soterrament Total, servirà per reclamar, un cop més al Ministeri de Foment el soterrament de la línia ferroviària Barcelona-Portbou (R2). L'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, ha afirmat que "són moltes les persones que han perdut la vida per culpa del trens que travessen el nostre territori i esquarteren la nostra ciutat". Segons els historiadors locals, 159 persones han mort des de la construcció de les vies de tren al municipi, a les quatre línies ferroviàries que travessen pel municipi (R2, R3, R4 i R7). "Aquest acte ens ha de servir per conscienciar tothom del perill constant que suposen les vies al mig de la ciutat i, a la vegada, reclamar-ne el seu soterrament de forma immediata", ha manifestat l'edil.

Durant els mesos de gener i febrer, els membres del comissionat, creat per a l'organització d'aquest reconeixement institucional i integrat per membres de la plataforma i regidors del consistori, s'han reunit amb les entitats socials, culturals i esportives del municipi, que han col·laborat amb la difusió d'aquest esdeveniment organitzant diferents activitats prèvies a l'acte. Els clubs esportius han realitzat aquestes últimes setmanes, com el desplegament de pancartes reivindicatives abans dels seus partits, i els jugadors han lluït adhesius reivindicatius a la roba. L'acte, que es realitzarà dijous a les 19h a la placeta ubicada a la cantonada dels carrers Bogatell i Colón -que a partir d'ara passarà a anomenar-se- Cruïlla del Soterrament'-, molt a prop del pas a nivell, tindrà un caire solemne i es realitzarà anualment. El reconeixement comptarà amb una lectura d'un manifest, l'actuació de les corals El Giravolt i Mare de Déu del Turó, la inauguració d'una escultura en record de les víctimes, una ofrena floral a càrrec de les entitats locals i el llançament simbòlic de 159 coets, a càrrec de la colla de Dracs i Diables de Can Sant Joan.

Montcada i Reixac ha reclamat des de l'any 1989 a l'administració central el soterrament de la línia de Barcelona-Portbou al seu pas pel municipi. El consistori i el col·lectiu ciutadà van intensificar les reivindicacions amb motiu de la construcció de la Línia d'Alta Velocitat (LAV) que actualment passa per sota de Montcada i Reixac. De fet, al novembre del 2007, el municipi va aconseguir que el Ministeri de Foment, l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) i la Generalitat de Catalunya signessin els acords amb l'Ajuntament per tal de coordinar les obres del soterrament de la línia convencional amb els treballs de construcció de la LAV al seu pas pel municipi.

Fins i tot, al 2010 el Ministeri de Foment va redactar el projecte de soterrament del tram Vallbona-Montcada i Reixac de la línia Barcelona-Portbou, que implicava la construcció d'un túnel ferroviari de 3.860 metres de longitud i que permetia el soterrament de la línia ferroviària pel nucli urbà de Montcada i Reixac. El traçat soterrat començava a Vallbona, creuava Can Sant Joan, Montcada Centre, passava sota el riu Ripoll, i sortia a la superfície al Pla d'en Coll. D'aquesta distància, 1.300 metres s'havien d'executar amb tuneladora i la resta, mitjançant un sistema de pantalles.

Davant la negativa de l'Estat d'incorporar una partida econòmica als Pressupostos Generals en els exercicis dels anys següents, el consistori va proposar al Ministeri de Foment que es busquessin alternatives de finançament per a l'obra del soterrament. Per aquest motiu, l'Ajuntament de Montcada i Reixac va aprovar en el Ple extraordinari del passat 28 de novembre de 2013 una moció, que va comptar amb el suport de tots els grups municipals, per reclamar que se soterrés totalment la línia de Portbou al seu pas pel municipi, així com exigir al Ministeri de Foment i a l'Adif el compliment dels acords subscrits el 2007. L'alcaldessa ha comentat que "Montcada i Reixac se sent maltractada" i ha afegit que "el soterrament és una reivindicació històrica i una necessitat fonamental per al nostre municipi que en ple segle XXI té dos passos a nivells amb barreres enmig de la ciutat".

Darrera actualització: 5.06.2018 | 13:43