MENJARS TRADICIONALS DE CARNAVAL

Dijous, 6 de febrer de 2025

Carnaval és una festa on la gastronomía té una importancia molt especial. El dijous gras es menja coca de llardons, truita i botifarra d’ou i el dimecres de cendra és el dia per a menjar sardines. Durant el cicle de Quaresma, es menja bacallà i el dolç més tradicional és el bunyol de vent.
Trobareu tots aquests menjars en els forns tradicionals i en el comerç de proximitat.

Botifarra d’ou i truita

Botifarra d’ou i truita La botifarra d’ou i la truita són aliments lligats a la festa de carnaval, és a dir, als darrers dies abans de començar la Quaresma, període en què eren prohibits tant els ous i com la carn.
La botifarra d’ou és un embotit fet de carn d’espatlla, cansalada, carn del cap, ous, sal i pebre negre. Té color groguenc i textura granelluda. Per la forma, el gust i l’elaboració, és molt similar a la botifarra blanca
Originàriament, tant la botifarra d’ou com la truita són menges típiques de carnaval, i més concretament del Dijous Gras o Dijous Llarder, també conegut per dia de la truita o dia de l’ou i el porc. Antigament, els infants anaven per les cases a fer captes d’ous per elaborar els plats típics de la jornada, que eren les truites i els ous barrejats amb carn o botifarra d’ou i la coca de llardons. Aquest costum gastronòmic, que avui sobretot es manté en l’àmbit familiar, és una reminiscència dels grans àpats que es feien abans de la Quaresma, quan era obligatòria per a tothom.

Coca de llardons

La coca de llardons és un dolç fet a base d’ous, sucre, farina, llardons i pinyons, que tradicionalment es menja a partir del Dijous Gras o Dijous Llarder i que ajuda a encarar el període de dejuni de la Quaresma.
Abans, de coques de llardons només se'n trobaven els dies previs a la Quaresma, sobretot a partir del Dijous Gras, dies de plats greixosos i d’excessos gastronòmics. Però avui se’n troben tot l’any i formen part de la gran varietat de dolços de les festivitats populars més viscudes, com ara Sant Joan o Sant Pere. Les coques de llardons solen anar acompanyades de vi dolç, moscatell, malvasia o cava.

Bunyols de Quaresma

Els bunyols de Quaresma són dolços fets a partir d’una base de farina que es fregeix en oli i després s’ensucra. També són anomenats bunyols de vent, perquè tenen una massa especialment flonja, com si fossin buits per dins. Se solen menjar per Quaresma i Setmana Santa. Abans, se'n trobaven a les pastisseries el dimecres i el divendres d'aquest període, però avui n'hi podem trobar cada dia. Hi ha més receptes dels bunyols de Quaresma, i una de molt estesa és la de l’Empordà, que té una massa consistent i especiada amb matafaluga i celiandre.

Darrera actualització: 6.02.2025 | 10:03