Un monòlit, un documental, un llibre i una exposició fotogràfica per homenatjar a les víctimes de la riuada del 1962

Dimecres, 26 de setembre de 2012

L'Ajuntament de Montcada i Reixac ha commemorat amb diverses activitats el 50è aniversari de la riuada del 25 de setembre de 1962, la catàstrofe més important que viscut el municipi en la seva història recent, on van morir una trentena de persones. L'acte central va tenir lloc ahir, mateix dia en el que es va produir la tragèdia, al passatge Sant Joan Baptista de La Salle, al costat de la passarel·la del riu Ripoll. Allà es va realitzar un acte institucional on es va descobrir un monòlit en commemoració de la riuada i es va homenatjar a totes les víctimes i damnificats per la tragèdia. Tots els grups polítics amb representació al Ple van fer una ofrena floral.

A l'acte, que va aplegar a centenars de montcadencs i montcadenques, hi va assistir una nodrida representació institucional encapçalada per l'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez. Durant el transcurs del mateix, Montserrat Reyes, en representació de les víctimes de la riuada, va llegir unes paraules als assistents, especialment recordant la dramàtica història del seu pare, Andreu Reyes, qui va perdre tota la seva família. Abans d'aquests parlaments va sonar la cançó del Cant dels Ocells interpretada per Victòria dels Àngels, qui va fer un concert al Palau de la Música el desembre de 1962 per recollir diners per als damnificats.

A continuació els assistents es van traslladar a l'Auditori per inaugurar l'exposició "50 anys de la riuada del 25 de setembre de 1962", que estarà a l'equipament cultural del 25 de setembre al 28 d'octubre, i que després visitarà l'Espai Cultural Kursaal, de l'11 de desembre de 2012 al 18 de gener de 2013. A més, durant tot el dia d'ahir les banderes oficials van onejar a mig pal en senyal de dol del consistori i a la Casa de la Vila i a les 12h es va fer un minut de silenci a la porta de l'Ajuntament en record de les víctimes, així com també, a les 23h les campanes de l'església de Santa Engràcia van tocar a difunts. Avui, 26 de setembre, es farà una missa per les víctimes a les 19.30h.

L'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, ha afirmat que "Montcada i Reixac tenia una obligació moral d'honrar a totes les víctimes d'aquella tragèdia i als centenars de damnificats per la catàstrofe. Inaugurem un monòlit per recordar a totes aquelles persones que l'aigua es va endur injustament. Un element que va més enllà de ser un recordatori d'una data. Aquest monòlit representa tots els danys personals, econòmics i materials de tota una generació de persones que va haver de començar de zero. És un símbol de l'esforç, del treball i de la constància que ha marcat sempre als montcadencs".

Ahir també es va presentar el llibre i l'audiovisual Les veus de la tragèdia. La riuada de 1962 a Montcada i Reixac, un treball d'investigació realitzat pels departaments de Comunicació Municipal i Montcada Comunicació. El documental recull els testimonis directes de la tragèdia i els familiars dels desapareguts, així com imatges enregistrades pels veïns l'endemà dels fets. L'audiovisual s'acompanya d'un llibre amb informació detallada sobre les causes i les conseqüències dels fets. La publicació està editada conjuntament pel consistori i l'editorial Ema Publicacions i es pot adquirir al preu de 15 euros a l'Auditori Municipal (pl. Església, 12), l'Ajuntament (av. Unitat,6) , Museu Municipal (c. Major,32) i a les llibreries i quioscos del municipi.

La crescuda de les aigües del riu Ripoll i de la riera de les Arenes va deixar una xifra propera al miler de morts al Vallès. Al municipi la riuada va destruir 17 habitatges, 600 famílies es van veure damnificades i el consistori va valorar les pèrdues econòmiques en prop de 200 milions de pessetes de l'època.

Les activitats continuaran amb l'exposició fotogràfica "Els rius de Montcada i Reixac 50 anys després", organitzada per l'Agrupació Fotogràfica, que es podrà veure a la sala d'exposicions de la Casa de la Vila, del 15 de novembre al 15 de desembre. L'alcaldessa ha afirmat que "totes aquestes accions ens han de servir, sobretot, per donar a conèixer la riuada a les generacions més joves, desconeixedors d'aquest trist capítol de la nostra història més recent. Aquest és, sense dubte, un bon exercici per recuperar la memòria de la nostra ciutat".

Els actes commemoratius de la riuada finalitzaran l'11 de desembre amb la conferència ¿L'impacte de les riuades en els moviments socials i veïnals¿, a càrrec de l'historiador Ivan Bordetas, al Kursaal, dintre del cicle de conferències organitzades per la Xarxa dels museus locals dels municipis que es van veure afectats (Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell i Terrassa) han organitzat un programa d'activitats per commemorar l'efemèride. A més, s'ha posat en marxa un bloc www.lanittragica.wordpress.com que recull totes les activitats, reculls documentals i audiovisuals. Per la seva banda, l'Ajuntament de Montcada i Reixac ja va crear el passat mes de febrer el web, que recull una àmplia informació sobre la riuada i on els montcadencs poden aportar la seva experiència sobre la catàstrofe.

Darrera actualització: 9.01.2024 | 10:19