El projecte s'ha presentat aquest dijous, 4 d'octubre, a l'Auditori Municipal, amb l'explicació de diverses experiències d'inclusió locals i les intervencions institucionals.
El Pla Local d'Inclusió Social (PLIS) esdevindrà l'eina per planificar i coordinar les accions adreçades a preveure i atendre l'exclusió i a millorar la qualitat de vida i la igualtat territorial. Aquest és el missatge comú de totes les persones que van intervenir ahir dijous, 4 d'octubre, a la presentació pública del PLIS, en un acte celebrat a l'Auditori Municipal. El document és fruit de dos anys de treball transversal i multidisciplinar i durant les diferents fases per les quals ha passat, hi han intervingut més de 200 persones dels diversos estaments vinculats a la inclusió. El PLIS ha permès analitzar la realitat actual de la ciutat i plantejar un total de 142 accions d'inclusió –67 de les quals corresponen a nous projectes– que donen resposta a 43 objectius de 8 àmbits d'actuació. El següent pas serà la futura creació de l'observatori per la inclusió, que, entre d'altres, vetllarà pel compliment dels objectius del PLIS.
"Hem viscut una etapa molt dura arran la crisi, hem incrementat els ajuts durant els darreres anys però necessitàvem anar més enllà i comptar amb una que ens permeti avançar-nos i saber cap a on anem", va explicar la presidenta de l'Àrea Social i regidora de Serveis Socials i Polítiques d'Inclusió, Mar Sempere. L'edil va aprofitar per agrair la tasca de totes les persones que han pres part al projecte i va anunciar en que els dos primers anys de posada en marxa del PLIS es dedicaran més de 80.000 euros.
L'alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, va indicar que el PLIS pretén que el municipi "esdevingui una ciutat inclusiva, que és la que situa les persones a l'epicentre de les polítiques d'actuació municipal, que garanteix els drets de la seva ciutadania i que busca les condicions necessàries perquè tothom pugui desenvolupar els seus projectes vitals en igualtat de condicions". L'edil també va dir que calia una reflexió per trobar els motius estructurals que generen la pobresa i que impedeixen les famílies que la pateixen sortir d'aquesta situació.
L'elaboració del PLIS compta amb el suport econòmic i tècnic de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona. El cap del Servei d'Acció Social de la Diputació, Francesc Hernández, va indicar que l'objectiu d'aquests projectes és "millorar la qualitat de vida de les persones més vulnerables, però en definitiva, les accions repercuteixen en tota la ciutadania". La redacció del PLIS ha comptat el suport de dues consultores; El Risell en la fase de diagnosi i Coma, en la creació del pla d'acció.
La presentació del PLIS va comptar amb l'explicació tècnica del referent de l'oficina tècnica del projecte, Cesc Cabra, i amb la de quatre experiències locals d'inclusió que formen part del PLIS. La fisioterapeuta Sonia Puentes i la veterinària Lola Torres van parlar del projecte Link, una iniciativa per millorar la inclusió d'infants i famílies en el seu entorn social mitjançant tècniques assistides per gossos. La tècnica municipal de primera acollida i polítiques migratòries Núria Sanjuán va explicar el programa d'acompanyament al reagrupament familiar, en concret, dels grups de dones i de joves.
La psicòloga Olga Múries, de l'entitat Oratge, va parlar de 'Dissabtes per a tu', una acció d'oci inclusió per a joves i adults amb discapacitat. Diego Salazar, coordinador de projecte de la cooperativa Connectats, va donar detalls de la iniciativa 'Per què la violència? Why violence?', un projecte que s'ha iniciat recentment i pretén sensibilitzar el jovent per combatre les violències quotidianes mitjançant manifestacions artístiques. La cloenda de la presentació del PLIS va anar a càrrec de la companyia Les Fugitives, amb el seu muntatge 'Sóc puta, i què?', un muntatge que parla de l'amor, de la condició de la dona, de la feina, les relacions amoroses i l'amistat. Tota la documentació relativa al PLIS es pot consultar a www.montcada.cat.