Més d'un centenar persones s'ha inscrit a la II Universitat Popular de la Bicicleta, que tindrà lloc del 17al 20 de juliol a les instal·lacions de l'escola La Salle de Montcada i Reixac, organitzada pel col·lectiu Mou-te en bici, en coordinació amb el consistori montcadenc. La inauguració oficial de l'esdeveniment tindrà lloc demà dijous, a les 18h, a La Salle, en presència de l'alcaldessa de la ciutat, María Elena Pérez; la regidora de Medi Ambient, Judith Mojeda; el rector i el director de la Universitat de la Bicicleta, Xavier Casamitjana i Emili Mató, respectivament; representants d'entitats d'usuaris de les dues rodes i amb la conferència inaugural sobre el rol de les entitats dedicades a la bicicleta, a càrrec de Christophe Raverdy, de la federació francesa d'associacions d'usuaris d'aquest mitjà de transport. Coincidint amb la Universitat de la Bicicleta, aquest divendres, dia 18, es posarà en marxa una prova pilot del Bicibox, a l'estadi municipal de futbol de la Ferreria. El Bicibox permet als usuaris de les bicicletes deixar el seu mitjà de transport dintre d'unes caixes metàl·liques amb total seguretat contra els robatoris i els actes incívics.
La Universitat Popular de la Bicicleta té com a principal objectiu fer arribar els avenços de les dues rodes a persones de perfil divers, amb la finalitat de transferir amb rigor acadèmic els coneixements més actuals d'aquest sector, des dels punts de vista de la mobilitat, l'oci i el negoci. El dia 18, les conferències giraran al voltant de l'eficiència i l'economia de la bicicleta, amb temes com l'impacte econòmic del cicloturisme, les polítiques fiscals que empren alguns països per afavorir l'ús de la bicicleta, la legislació i el biciregistre -una iniciativa del col·lectiu Unibici a la qual l'Ajuntament hi està adherit-, a més d'una visita guiada en bicicleta des de La Salle fins a la Casa de les Aigües. El dia 19, les conferències tractaran sobre les innovacions en el món de les dues rodes -a càrrec d'Ot Pi, 12 vegades campió del món de Biketrial-, amb temes com convertir una bicicleta normal en una d'elèctrica, l'experiència de donar la volta al món en bicicleta -amb la participació de Claud Marthaler- o cicloturisme per a persones amb discapacitat, entre d'altres. L'últim dia, el 20 de juliol, hi haurà una bicicletada popular interurbana amb un recorregut pel parc fluvial del Besòs fins al fòrum de Barcelona, que arrencarà a les 10h al pavelló Miquel Poblet.
La novetat d'aquesta edició és el cicle de tallers paral·lels que es farà durant la Universitat. El dia 18 n'hi haurà un sobre iniciació al ciclisme, adreçat a tallers i comerços dedicats a aquest transport i a professors d'educació física (de 9.30 a 12.30h) i un altre per formar monitors que després ensenyin adults a muntar en bicicleta (de 15.30 a 18.30h). El dia 19 es farà un taller d'autoreparació de bicicletes usades (9.30 a 12.30h) i un altre de formació per a l'organització i conducció de grups a bicicleta (15.30 a 18.30h). A més, i a com a novetat en l'edició d'enguany, des de la Regidoria de Comerç s'organitza la Fira de la bicicleta que s'ubicarà a la zona d'estada davant de l'escola La Salle i que comptarà amb la presència de les botigues del municipi Action i Bicicletes Poblet. Les carpes hi seran dijous tarda, divendres durant tot el dia i dissabte al matí.
Les inscripcions encara continuen marxa al preu de 20 euros i existeixen descomptes, com un 50% per als veïns i veïnes de Montcada i Reixac i membres de les entitats organitzadores. La inscripció s'ha de fer per mitjà del web www.unibici.es o unibici.cat i per a més informació es pot trucar al telèfon 649 418 985 o enviar un correu electrònic a l'adreça info@unibici.es. La Salle habilita espais perquè els participants a la Universitat es puguin quedar a dormir a les instal·lacions del centre, però cal portar el sac de dormir.