Sebastià Heredia, Fill Adoptiu de Montcada i Reixac

Divendres, 31 de març de 2017

El Ple de Montcada i Reixac ha nomenat el capellà, obrer i activista social Sebastià Heredia Fill Adoptiu de la ciutat, en el marc d'una sessió extraordinària celebrada ahir dijous, 30 de març. El reconeixement ve motivat per la seva dedicació al municipi, especialment pel treball contra la marginació social, al llarg de la seva vida. Heredia, de 88 anys, va néixer a Barcelona al 1929 i va arribar a Can Sant Joan, el seu barri, al 1964, on va ser nomenat rector de la parròquia del barri, la seva destinació final després d'ingressar al seminari amb 24 anys. 'En Sebastià Heredia, en Sebas, és un dels imprescindibles, és l'home del somriure etern, de generositat infinita', va manifestar l'alcaldessa, Laura Campos, durant l'acte de nomenament. L'edil es va referir a la lluita d'Heredia per defensar els serveis bàsics i la seva generositat, indicant que 'a la parròquia del Sebas tothom hi té cabuda' i el seu compromís amb la classe obrera i treballadora.

El nomenament de Sebastià Heredia com a Fill Adoptiu va sorgir d'una proposta de la Regidoria de Ciutadania, que ha rebut el suport d'una comissió formada per amics i companys d'entitats amb les que Heredia hi col·labora. En nom del departament municipal, la regidora de Ciutadania, Mónica Martínez, va indicar al Ple que 'era de justícia reconèixer la tasca social del Sebas i el seu vincle amb Montcada i Reixac, és mereixedor d'aquest títol per la seva solidaritat, especialment envers les persones més desafavorides, el seu tarannà obert i la lluita per garantir els drets dels veïns i veïnes'.

La contribució d'Heredia al desenvolupament del municipi es manifesta en multitud d'accions i projectes impulsats al llarg de la seva vida. Un dels àmbits pels quals sempre ha lluitat és l'eradicació de la marginació, que va conèixer en primera persona quan va exercir de capellà a les barraques de Can Tunis i Terrassa. En la seva tasca de recuperació de persones destaca l'obertura de la parròquia per ajudar tothom, especialment les persones més vulnerables i fer-se càrrec d'Andròmines -entitat social de la qual n'és president honorífic des del 2015-, fa més de 20 anys. Va ser promotor, conjuntament amb altres veïns del municipi, de la creació d'una oficina de Serveis Socials al barri. El Sebas, com el coneix tothom, va ser també l'impulsor de La Hoja Informativa, una publicació sobre Can Sant Joan que ha celebrat els seus 50 anys d'història i que ha estat un referent de cohesió social del veïnat barri. A partir del 1973, Heredia va col·laborar en la confecció d'un treball sociològic sobre la ciutat, 'Urban Montcada 1980', una diagnosi sobre el municipi per conèixer-ne la seva realitat social.

Des del 1984 i fins al 2012, és president del Centre Espeleològic Alpí Vallesà (CEAV) i actualment n'és president honorífic. També és fundador de l'actual biblioteca del barri, que l'any passat va complir 25 anys. A la dècada dels 90, va ser membre actiu de la Comissió Pro Espais Públics de Can Sant Joan, un col·lectiu que reclamava la recuperació i la rehabilitació d'espais com l'antic cinema Kursaal, per tal de convertir-lo en un centre per als veïns de Can Sant Joan. En reconeixement a aquesta lluita, la zona d'exposicions de l'Espai Cultural Kursaal rep el nom de sala Sebastià Heredia des de la inauguració de l'equipament, al 2008. La seva col·laboració s'ha estès a d'altres entitats i sectors de Can Sant Joan, com l'AV, l'escola El Viver, el Casal de Gent Gran Casa de la Mina i els equips de futbol del barri. Sebastià Heredia és un amant de les diferents cultures i un lector infatigable. Actualment, als seus 88 anys d'edat, estudia l'idioma hebreu. A final d'abril, l'Ajuntament té previst organitzar un acte d'homenatge a Sebastià Heredia.

Darrera actualització: 6.06.2018 | 11:07