L'Ajuntamentes troba immers en l'elaboració de set projectes per treballar sobre la prevenció, inclusió, promoció i la millora de la qualitat de vida de les persones.
Es tracta dels plans locals d'inclusió social; de joventut; de prevenció de drogues i pantalles; de diversitat sexual, afectiva i de gènere; Montcada Ciutat Amiga amb la Gent Gran; la guia local per fer front als maltractaments a la gent gran i el pla estratègic de desenvolupament econòmic i de l'ocupació. La presentació d'aquestes iniciatives s'ha fet aquest dimarts, 27 de febrer, en presència de l'alcaldessa, Laura Campos; la presidenta de l'Àrea Social i regidora de Serveis Socials i Polítiques d'Inclusió, Mar Sempere; la regidora d'Educació, Infància i Joventut i Polítiques d'Igualtat, Jessica Segovia; la regidora de Ciutadania, Mónica Martínez, i el president de l'Àrea Econòmica i regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, Óscar Gil.
En la majoria dels casos, es tracta d'iniciatives noves que el consistori les posa en marxa per donar respostes a noves realitats o bé, aprofundir-ne en d'altres. Un altre punt en comú n'és la implicació de la ciutadania, ja que en el procés d'elaboració de cadascun dels plans hi ha processos participatius per tal que el veïnat en faci aportacions. A més, la coincidència temporal en l'elaboració dels projectes és una oportunitat per a l'Ajuntament per revisar les fórmules d'elaboració d'aquest tipus d'iniciatives, amb una coordinació entre tots els agents implicats, per tal d'aconseguir eficàcia i eficiència amb l'optimització de recursos. La confecció dels projectes es fa amb un enfocament dinàmic i transversal, proactiu i comunitari, i amb la participació de tots els agents de la ciutadania.
"Amb l'elaboració de tots aquests plans donem compliment al compromís recollit al pla d'actuació municipal d'elaborar un pla de xoc per abordar l'emergència social i minimitzar l'impacte de la crisi entre la ciutadania", ha indicat l'alcaldessa, qui ha destacat que aquesta estratègica comuna per abordar diferents àmbits socials és una proposta pionera, segona la Diputació de Barcelona. La presidenta de l'Àrea Social i regidora de Serveis Socials i Polítiques d'Inclusió, Mar Sempere, ha indicat que "per evitar que, com en altres ocasions, els plans quedin dins d'un calaix els adaptem a la realitat, pretenen que les actuacions concretes s'adaptin al moment social que vivim i els dotem pressupostàriament".
Per projectes concrets, el Pla Local d'Inclusió Social és dels més ambiciosos que s'estan engegant ara i pretén ser una eina per definir el model de ciutat inclusiva per a Montcada i Reixac i per ordenar totes les accions que es fan per evitar l'exclusió, especialment adreçada a les persones amb situació de vulnerabilitat. "La implicació dels diferents agents socials és molt alta, el que garantirà un pla molt adaptat a la realitat", ha indicat Sempere. Respecte el pla local de prevenció de drogues i pantalles, es tracta d'una referència per a tots els agents implicats en la prevenció de conductes de risc, tot promovent els hàbits saludables. La guia local per fer front als maltractaments a les persones grans és una iniciativa que vol treballar el risc d'exclusió d'aquest col·lectiu.
El pla local de joventut és la planificació estratègica de les polítiques de joventut per copsar i determinar les necessitats, opinions, demandes, queixes i idees d'aquest col·lectiu en diferents àmbits, com ara l'educació, el treball, l'oci, la salut i l'emprenedoria, entre d'altres. Una novetat respecte el pla anterior és la creació d'un grup motor "que mantindrà viu el projecte i proposarà accions per donar resposta a la realitat canviant", ha expressat la regidora d'Educació, Infància i Joventut, Jessica Segovia. En qualitat de regidora de Polítiques d'Igualtat, l'edil ha explicat que el pla de diversitat sexual, afectiva i de gènere pretén reflexionar sobre el gènere i l'orientació sexual, normalitzar i visualitzar el col·lectiu LGTBI i eradicar la discriminació que avui dia encara pateix en diferents àmbits de al societat, com ara el món laboral, l'esport o l'educació. "Estic molt satisfeta de com està responent la ciutadania de Montcada i Reixac davant accions LGTBI que ja hem dut a terme", ha manifestat l'edil.
El projecte Montcada Ciutat Amiga de les persones grans el promou l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per impulsar polítiques d'envelliment actiu i adaptar l'entorn i serveis de les ciutats perquè les persones grans visquin amb seguretat, de forma saludable i perquè participin de forma activa en el dia a dia dels municipis. "La visió de la gent gran és molt àmplia, perquè tenen molta experiència vital que els permet parlar del present, del passat i apuntar estratègies de futur", ha indicat la regidora de Ciutadania, Mónica Martínez.
Sobre el pla estratègic de desenvolupament econòmic local i de l'ocupació, pretén identificar les línies d'actuació i els projectes més rellevants que permetin un desenvolupament econòmic i social que permeti pal·liar els efectes de la crisi. "Montcada i Reixac continua dins del context actual de crisi econòmica i social amb importants conseqüències en el benestar de les persones i l’activitat econòmica, com la manca de treball, les retallades de serveis públics o l’eliminació de prestacions, s'ha incrementat la xifra de persones que viu sota el llindar de la pobresa", ha indicat el regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, Óscar Gil. La documentació de tots els plans s'anirà actualitzant a www.montcada.cat.