Primers passos dels grups de treball del PLACI

Dilluns, 18 de novembre de 2024

El PLACI ha començat a caminar. Aquest document, que defineix l’estratègia d’inclusió social del municipi dels pròxims anys amb una mirada més preventiva i comunitària, s'està desenvolupant als diferents espai de treball.

El Pla d’Acció d’Inclusió Comunitària (PLACI) de Montcada i Reixac 2024-2027 es va aprovar al Ple del passat mes de juny. Aquest document suposa un pas més en l’estratègica d’acció social local, iniciada al 2018 amb l’elaboració del Pla Local d’Inclusió (PLIS), que va suposar el principi d’un treball conjunt tècnic, polític, de la ciutadania i del tercer sector. Un cop implementat el PLIS i per donar continuïtat a les polítiques públiques de caràcter inclusiu s’ha elaborat el PLACI, que pretén ser més preventiu, proactiu, comunitari i universal que el document anterior. El nou pla serà un full de ruta viu, flexible i avaluat de manera constant. El PLACI defineix l’estratègia d’inclusió social i acció comunitària del municipi. Els objectius del projecte són la inclusió social, la reducció de la desigualtat, l’accés als serveis bàsics i promoure la participació ciutadana.

Els tres grups de treball, integrats per l’Espai Estratègic de Coordinació, la Xarxa d’Observació Comunitària i la Xarxa d’entitats d’Inclusió, ja s’han anat reunint al llarg d'aquest any per tal de desenvolupar el PLACI. En aquest sentit, la regidora de Serveis Socials, Capacitats Diverses i Polítiques d’Inclusió, Dori Alcalá, ha afirmat que “aquesta ha de ser una eina efectiva que definirà l’estratègia inclusiva del municipi” i ha afegit que “el PLACI ha de ser el full de ruta destinat a promoure la inclusió i l’acció comunitària a nivell local”.

El PLACI incorpora la mirada inclusiva i comunitària a totes les actuacions municipals i millorar les condicions de vida de les persones, posant èmfasi en els factors que generen situacions d’exclusió social i en com es pot enfortir el teixit comunitari. Prèviament a la redacció del projecte, es va fer una diagnosi en la qual es van incloure les aportacions tècniques municipals, d’entitats i ciutadania i dades estadístiques.

Les 22 actuacions del PLACI es divideixen en cinc àmbits: benestar emocional i salut; capacitació educativa; habitatge i espai públic; participació i transversalitat i per elaborar-les s’ha comptat amb la implicació del personal tècnic municipal i un procés participatiu obert a la ciutadania i les entitats, orientats a detectar les necessitats més rellevants al municipi, fer propostes i prioritzar accions de treball. Les accions les desenvoluparan 11 departaments municipals i hi haurà tres espais per fer el seguiment i avaluar el projecte: d’impuls, tècnic i de participació.

Darrera actualització: 20.11.2024 | 13:20