L'ens posarà en marxa dues campanyes, una sobre prevenció de violències i consum responsable, per Festa Major, i una altra sobre begudes energètiques.
La Taula Tècnica del Pla Local de Drogues i Pantalles s’ha reunit per primer cop aquest dijous, 28 de març, un organisme format per personal municipal i representants d’àmbits socials vinculats a la prevenció i atenció de les drogodependències. En aquesta primera trobada s’ha començat a treballar una campanya que veurà la llum al setembre, dedicada a la informació sobre els riscos de les begudes energètiques, adreçada al públic juvenil, les famílies i els comerços. Aquesta iniciativa neix arran la diagnosi del Pla Local de Drogues i Pantalles ‘En positiu’, que ha copsat que aquest tipus de begudes estan molt esteses entre el jovent, tant durant la tarda com en contextos de festa. L’Ajuntament, mitjançant l’entitat PDS, va organitzar durant la sessió una dinàmica participativa amb els agents per tal de començar a elaborar aquesta iniciativa.
Una altra nova iniciativa que veurà la llum pròximament, coincidint amb la Festa Major de Montcada i Reixac 2019, és una campanya conjunta entre els departaments de Serveis Socials i Polítiques d’Inclusió, el PASSA, Cultura i Patrimoni, Polítiques d’Igualtat i Comunicació Municipal, que pretén combinar la prevenció de violències i promoure un consum responsable i reducció de riscos respecte l’alcohol i d’altres substàncies. D’altra banda, en el marc de la prevenció de consum d’alcohol a menors, els Mossos d’Esquadra hi van oferir una xerrada sobre la seva campanya ‘Si ets menor: sense alcohol’, efectuada sobre 35 establiments comercials del municipi.
Durant la trobada es va donar compte de l’aprovació del Pla Local de Drogues i Pantalles, a final del 2018, que es divideix en quatre àmbits d’actuació: informació, prevenció, detecció de riscos i atenció i seguiment. El document incorpora un total de 20 objectius, a executar mitjançant 62 actuacions.
D’altra banda, a la taula es va fer balanç de les actuacions del Punt d’Assessorament de Drogues (PASSA) al llarg del 2018. S’han atès 140 persones, que engloben 85 famílies, i en un 65% dels casos s’ha pogut treballar amb tot el nucli familiar. Un total de 14 joves ha participat al programa de mesures reparatòries; 223 han participat en grups de prevenció selectiva i pels projectes de prevenció de caire escolar han pres part 194 alumnes de l’institut La Ribera i el col·legi Ginesta. Segons les xifres del PASSA, un 44% del jovent va rebre algunes tipus d’acció informativa o preventiva al llarg del 2018.