Presentada l'auditoria urbanística

Dijous, 1 de febrer de 2018

El govern municipal ha presentat a la Fiscalia els expedients d'expropiació de zones verdes reclamades per tres empreses i un particular, que obliguen l'Ajuntament a pagar 24 milions d'euros fins al 2024.

Ho va avançar l'alcaldessa, Laura Campos, durant la presentació de l'auditoria urbanística, ahir dimecres, 31 de gener, a l'Auditori Municipal. L'edil va estar acompanyada pel president de l'Àrea Territorial, Jordi Sánchez, i l'auditora Cristina Gómez, de l'empresa Rousaud Costas Durán, que s'ha encarregat de l'estudi. L'alcaldessa va explicar que aquest document era un compromís del govern local, inclòs al Pla d'Actuació Municipal (PAM), amb l'objectiu de trobar l'origen de situacions urbanístiques que impacten econòmicament en el consistori i trobar possibles solucions.

L'empresa auditora ha dut a terme un intens treball de documentació. Ha analitzat expedients administratius i jurídics, informes jurídics i tècnics, la informació penjada al web municipal, al registre de planejament i urbanisme de Catalunya i ha fet entrevistes amb personal tècnic i lletrats externs. El plec de condicions indicava que l'informe havia d'estar llest en quatre mesos, però "donada la complexitat dels temes, el termini s'ha allagat", va dir Campos. A més, es va haver de fer actuacions prèvies sobre els expedients per securitzar-los, que en alguns casos estaven incomplerts o s'havia perdut documentació.

L'informe va arribar a l'Ajuntament al juliol de l'any passat i, davant els resultats, el consistori va decidir demanar tres informes; un sobre el tractament de la protecció de dades perquè hi apareixen noms d'empreses, personal municipal i exregidors; un altre de dret administratiu per saber si hi ha hagut actuacions administratives irregulars i un informe d'un penalista, per esbrinar si hi havia indicis de delicte. L'informe del lletrat penalista conclou que hi ha tres casos amb possibles conseqüències legals: l'atorgament d'una llicència al carrer Riera (Terra Nostra), la modificació del PERI de la Muntanyeta de la Font Pudenta i les expropiacions. Els dos primers casos ja han prescrit i el tercer s'ha portat a la Fiscalia.

L'alcaldessa va afirmar que "cal eradicar pràctiques que han hipotecat el nostre futur i cal trencar amb l'urbanisme especulatiu que ha interposat els interessos partidistes per sobre de l'interès públic". Campos va afegir que "s'ha tractat l'espai públic en clau mercantilista, cal un urbanisme de valors".

Per la seva banda, el president de l'Àrea Territorial, Jordi Sánchez, va explicar que "amb l'auditoria volíem fer una foto de la situació urbanística actual i el document no pretén ser una venjança política, ja que ens hem centrat en el temes no resolts". En aquest sentit, Sánchez va afirmar que "aquests són problemes que s'arrosseguen i que no s'han solucionat; ja ens agradaria gestionar la ciutat partint de zero". Sánchez va aprofitar la presentació per denunciar públicament que hi ha hagut èpoques on han confluït majories absolutes, una bombolla especulativa i responsables polítics sense ètica.

L'auditoria analitza 11 temàtiques urbanístiques entre les quals hi ha el planejament pendent de desenvolupar; contenciosos en curs, com el vinculat amb el trasllat de l'empresa Valentine a Can Milans; les expropiacions per ministeri de llei; convenis pendents d'executar, alguns dels quals són lesius per als interessos municipis; les llicències atorgades; les concessions administratives en sòl públic, que no s'ajusten a la legalitat, com ara els centres comercials El Punt i Can Cuiàs; la problemàtica del Bosc d'en Vilaró i la Zona 21, entre d'altres.

Jordi Sánchez va dir que "aquest govern està posant les bases perquè això no torni a passar i ara hem d'implementar mecanismes de transparència i de control".  L'alcaldessa va concloure la presentació llençant un missatge d'optimisme i confiança i va afirmar que "s'està canviant la forma de gestionar les coses i de gestionar l'urbanisme".

 

 

 

Darrera actualització: 7.02.2018 | 09:41