Presentació de les activitats per commemorar els 50 anys de la riuada al Vallès

Dijous, 7 de juny de 2012
El Museu d'Història de Catalunya ha acollit aquest migdia la presentació del programa d'activitats conjuntes que organitzen enguany els municipis de Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell i Terrassa per commemorar el 50 aniversari dels aiguats de 1962 i que van afectar els pobles de les conques del riu Ripoll i de la riera de les Arenes. Durant l'acte també s'han donat a conèixer la resta d'activitats organitzades per cada ciutat i que es desenvoluparan entre els mesos de juny i desembre.

En la roda de premsa de presentació del programa, que porta per títol "La nit tràgica", han intervingut les alcaldesses de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, i de Cerdanyola, Carme Carmona, l'alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, el comissionat de l'Ajuntament de Terrassa, Jaume Valls, el coordinador en matèria de Cultura de la Diputació de Barcelona, Emiliano Jiménez, i el director del Museu d'Història de Catalunya, Agustí Alcoberro. A l'acte també ha assistit el regidor montcadenc de Cultura i Patrimoni, Dani Moly.

La riuada de l'any 1962 va deixar una xifra de prop 1000 morts al Vallès, tot i que el nombre exacte de víctimes no es va poder calcular mai, ja que molts d'aquests municipis van acollir persones immigrants, atretes per la incipient indústria i que es van establir sense estar censades en barris amb menys recursos que es van construir al costat del riu i que la riuada va fer desaparèixer. Aquesta ha estat la tragèdia més important que ha viscut Montcada i Reixac al llarg de la seva història moderna amb 25 morts i 10 desapareguts, a més de nombrosos habitatge afectats. L'Ajuntament va valorar les pèrdues econòmiques en prop de 200 milions de pessetes de l'època.

L'alcaldessa, María Elena Pérez, ha afirmat durant la seva intervenció que "Montcada i Reixac té una obligació moral d'honrar les víctimes d'aquesta tragèdia i aquest és el millor moment per fer-ho". L'alcaldessa ha avançat el contingut del programa commemoratiu de la riuada a Montcada i Reixac, on ha participat una comissió de treball formada pel departament de Comunicació i Premsa, la regidoria de Cultura i Patrimoni, Montcada Comunicació i el Museu Municipal Montcada.

L'acte central tindrà lloc el proper 25 de setembre de 2012 al passatge Sant Joan Baptista de La Salle, al costat de la passarel·la dels Hermanos. Allà es faran els parlaments oficials i s'inaugurarà un monòlit en record de les víctimes i els damnificats a Montcada i Reixac. Aquell dia també es presentarà el llibre i l'audiovisual "Les veus de la tragèdia. La riuada de 1962 a Montcada i Reixac", un treball d'investigació realitzat pel departament de Comunicació i Montcada Comunicació. La publicació està editada conjuntament pel consistori i l'editorial Ema Publicacions. També aquell dia s'inaugurarà una gran exposició sobre la riuada a l'Auditori Municipal i que visitarà també l'Espai Cultural Kursaal el mes de novembre.

Les activitats continuaran l'11 de desembre amb la conferència "L'impacte de les riuades en els moviments socials i veïnals", a càrrec de l'historiador Ivan Bordetas, al Kursaal. Els actes finalitzaran amb l'exposició fotogràfica "Els rius de Montcada i Reixac 50 anys després", realitzada per l'Agrupació Fotogràfica, a la sala d'exposicions de la Casa de la Vila, de l'11 de desembre al 18 de gener de 2013.

L'alcaldessa ha afirmat que "l'objectiu de totes aquestes activitats programades és fer un exercici de memòria històrica i, sobretot, per comprendre els valors d'esforç i superació del nostre poble davant aquella catàstrofe".

Més informació de la riuada a www.riuadamontcada1962.com
Darrera actualització: 5.06.2018 | 12:42