Presentació de la proposta del Pla d'Usos del Turó

Dimecres, 6 de febrer de 2013

L'empresa Lafarge va presentar ahir la proposta del Pla d'Usos del Turó que ha realitzat l'empresa amb la col¿laboració del Consorci del Parc Natural de Collserola. L'acte va tenir lloc al Centre d'Educació Ambiental Can Coll, emmarcat en una jornada participativa de treball amb els representants de diferents entitats del municipi i tècnics del Parc Natural de Collserola per tal d'aportar d'incorporar propostes de millora al projecte.
L'acte va comptar amb la presència de l'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, la regidora de Medi Ambient, Judith Mojeda, el director de la fàbrica de Lafarge a Montcada, Vicente Pedro, Marià Martí, el director del Consorci del Parc Natural de Collserola. L'alcaldessa va afirmar en la seva intervenció que "la restauració del Turó ha estat una de les demandes històriques sempre de l'Ajuntament i de tota la ciutadania. Volem recuperar aquest espai natural i simbòlic a nivell paisatgístic i ecològic, i sobretot garantir-ne l'ús públic".
Durant la trobada els tècnics de l'empresa Plegadis, encarregada de realitzar el projecte, van realitzar una exposició detallada dels futurs usos que tindrà la muntanya. L'objectiu és crear una zona destinada a que la ciutadania gaudeixi del territori fent compatible la restauració amb el desenvolupament econòmic de Montcada i Reixac. L'alcaldessa va explicar que "aquest Pla ens permetrà protegir la muntanya. Com a consistori continuarem dignificant aquest espai amb la intervenció contra la proliferació d'activitats marginals i de construccions irregulars a la falda del Turó, que suposen un creixent impacte negatiu ambiental i social".
Com a principals propostes d'aquest Pla es troba el condicionament d'una entrada oficial a la zona del Turó des de Terra Nostra, que comptaria amb un punt de benvinguda i informació, i amb una àrea habilitada per a persones amb mobilitat reduïda; un refugi d'amfibis, proper a la font, on es recrearia el seu hàbitat aquàtic; una zona de descans de 250 m2 amb taules i bancs destinat a escolars i grups, que s'ubicaria prop del mirador de la Pau del Turó; i una senda botànica amb cartells informatius sobre les principals espècies de la zona.
El Pla contempla diverses propostes destinades a l'educació ambiental i la informació: la creació d'una aula de natura, amb la construcció d'un petit amfiteatre per a les explicacions als grups; la creació d'un gran centre d'interpretació de la natura; i l'elaboració de quaderns de camp que recollirien la importància ambiental, geològica i cultural d'aquest espai.
La proposta d'aquest projecte incorpora també un centre d'interpretació del paisatge, amb el condicionament d'un mirador amb vistes del Vallès i del mirador de la cantera, on es podrà veure com es realitzen els treballs de restauració.
Després de l'exposició del Pla es va realitzar una taula rodona amb els representants de les entitats que van realitzar diverses aportacions sobre alguns temes com el valor històric del Turó, la prevenció d'incendis i la possibilitat de realitzar visites guiades, entre d'altres. María Elena Pérez va afirmar que "l'Ajuntament és el principal interessat en recuperar del nostre municipi i per a nosaltres és molt important que es tingui en compte la nostra opinió i la de les entitats de la ciutat".
La jornada va finalitzar amb la constitució de grups de treball que es reuniran durant les properes setmanes. La previsió de l'empresa és que el Pla d'Usos es comenci a implementar al segon semestre del 2013 i finalitzar-ho al 2014.
L'Ajuntament de Montcada i Reixac va aprovar el juliol de 2007 la inclusió del Turó de Montcada i el seu entorn, entre els barris de Can Cuiàs, Font Pudenta i Terra Nostra, a la proposta d'ampliació de l'àmbit del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) al sector de Collserola. El 2010 la serra de Collserola va ser declarada com a Parc Natural en 2010.

Darrera actualització: 5.06.2018 | 12:46