Novetats al programa d’activitats de la 37a edició del Carnaval

Divendres, 14 de febrer de 2025

La regidoria de Cultura i Patrimoni Cultural ha preparat diverses propostes que viuran el seu moment culminant amb la celebració, el dia 1 de març, de la Rua de Carnaval amb la participació de 1.458 persones distribuïdes en 15 comparses.

Montcada i Reixac es prepara per a la 37a edició del Carnaval amb un programa d’activitats que tindrà el seu acte central amb la Rua i el Sambòdrom, que es farà el dissabte 1 de març, amb la participació d’unes 1.458 persones distribuïdes en un total de 15 comparses, encapçalades pel Rei Carnestoltes. El trajecte s’iniciarà a les 17.30 h al carrer Bifurcació, i continuarà pels carrers Bateria, Masia, avinguda de la Unitat, Pasqual, Elionor, Major, rambla dels Països Catalans i Camí de la Font Freda. Com cada any, tothom que vagi disfressat es pot afegir a la Gran Rua, situant-se davant de la primera comparsa, acompanyant al grup de batucada Brincadeira. De forma individual o en petits grups, aquestes incorporacions es poden fer a la sortida de la Rua, al carrer Bifurcació; davant de l’Ajuntament (avinguda de la Unitat) o a la rotonda existent a l’encreuament entre els carrers Elionor i Major.

En finalitzar la Rua, al voltant de les 19.30 h, començarà el sambòdrom davant del pavelló Miquel Poblet amb la participació de totes les comparses que exhibiran les seves disfresses i coreografies. En acabar, començarà el Ball de Carnaval, que es va recuperar l’any passat, i que enguany es farà a l’interior del pavelló, a partir de les 22 h i fins a les 3 h. Hi haurà servei de bar i punt lila; l’entrada serà gratuïta amb aforament limitat. L’animació anirà a càrrec de la Disco Mòbil Platja d’Aro i el Rei Carnestoltes visitarà la festa a la mitjanit.

Per fer més accessible els actes de Carnaval, hi haurà un tram de baixos estímuls a l’avinguda de la Unitat i espais de mobilitat reduïda a la plaça de l’Església i al Camí de la Font Freda durant la Rua i el Sambòdrom.

Cap a un nou model
Aquest any s’ha apostat per renovar el model i format de la festa de Carnaval de Montcada i Reixac per potenciar el ritual festiu tradicional del cicle de Carnaval i Quaresma i revitalitzar la celebració impulsant la Cort de Carnaval, interpretada per actors i actrius dels grups de teatre de Montcada i Reixac sota la direcció artística del montcadenc Víctor Bea. "Amb aquest programa el que hem intentat és donar-li més importància a les activitats més tradicionals per posar-les al nivell de la Rua, que ja té molt de nom. Li hem donat un toc més ‘gamberro’, afegint algunes novetats i es torna a recuperar l’activitat del Dimecres de Cendra, amb una sorpresa molt especial"’, ha dit Bea durant l'acte de presentació del programa del Carnaval 2025 que s'ha fet aquest divendres a la Casa de la Vila amb la participació del regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Albert Carandell, i l'alcalde de Montcada i Reixac, Bartolo Egea. 

"L’objectiu és començar a oxigenar el Carnaval de Montcada i Reixac més enllà de la Rua i el Sambòdrom, renovant la resta d’activitats amb un relat que ens permeti explicar millor els personatges i apropar la festa a la ciutadania", ha manifestat el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Albert Carandell, qui ha afegit que "enguany creem la Pregonada per escalfar motors, impulsem el dijous gras i l’arribada del Rei Carnestoltes, traslladem el carnaval infantil a divendres i recuperem el Dimecres de Cendra".

L’alcalde de Montcada i Reixac, Bartolo Egea, ha valorat positivament l’aposta municipal "per dignificar el cicle tradicional de Carnaval". L’edil també ha expressat que "la Rua és una de les rues referents de la comarca gràcies a l’alt nivell de les comparses locals, però era necessari començar a buscar un nou format de la resta d’activitats de la mà del teatre local".


Més festa amb un ampli programa d’actes
El programa de Carnaval començarà el dimecres 26 de febrer amb La Pregonada, una de les novetats d’enguany. Un mestre de cerimònies i els súbdits del Rei Carnestoltes faran un itinerari que començarà, a partir de les 10 h, al mercat setmanal i que recorrerà els barris de Montcada Nova, Pla d’en Coll i Mas Rampinyo. L’endemà, es farà aquesta mateixa activitat amb sortida des de l’Espai Cultural Kursaal (Masia, 39). L’itinerari començarà a les 11 h i recorrerà els barris de Can Sant Joan, la Ribera i Montcada Centre.

El Rei Carnestoltes arribarà a Montcada i Reixac el 27 de febrer, dijous gras. A la tarda, a partir de les 17 h, la Cort del Carnaval, interpretada per actors i actrius dels grups de teatre de Montcada i Reixac sota la direcció artística de Víctor Bea, farà una cercavila que sortirà des de la plaça de l’Església per anar fins a l’estació de Montcada-Manresa per donar, a les 17.30 h, la benvinguda al Rei Carnestoltes. A les 18 h, es farà la proclamació del regnat del 37è Rei Carnestoltes des de balcó de la Casa de la Vila. A les 18.30 h, la plaça de l’Església acollirà una Festa de la Disbauxa amb l’espectacle ‘Farsa’, a càrrec de Farsants. La festa finalitzarà amb la tradicional guerra de confeti i hi haurà xocolatada i coca de llardons gràcies a la col·laboració de les pastisseries Badosa i Tarzán i els forns de pa Oliveras y Nancy.

El Carnaval Infantil es farà el 28 de febrer amb una cercavila amb el Rei Carnestoltes, que sortirà, a les 17.30 h, des del carrer Generalitat fins a la plaça de l’Església, i continuarà a les 18 h amb un espectacle d’animació amb el grup Pentina el gat.

La festa seguirà dissabte 1 de març amb la Rua de Carnaval, el Sambòdrom i el Ball de Carnaval, i finalitzarà amb la recuperació del Dimecres de Cendra, el dimecres 5 de març. L’Últim Sarau i l’arribada de la Vella Quaresma posaran el punt final a la 37a edició del Carnaval. L’acte es farà a la plaça de l’Església, a les 17.30 h, amb la presència del Rei Carnestoltes, que lliurarà els premis del concurs de sardines carnavaleres, que es podran fer amb paper, roba o material reciclat. Tot seguit, la Vella Quaresma farà acte de presència que acabarà amb el regnat del Rei Carnestoltes. El Carnaval acabarà amb la processó de l’enterrament de la sardina fins a la Casa de la Vila. 

Les persones que vulguin participar en el concurs de sardines carnavaleres tenen temps fins al 4 de març per deixar la seva proposta guarnida a l’Auditori Municipal (Església, 12), de dimarts a dissabte, de 17 a 21 h i diumenges i festius, d’11 a 14 h.


Més activitats en diferents barris
El 25 de febrer, hi haurà la primera activitat del Carnaval al barri de la Ribera (davant del centre cívic) amb una xocolatada popular i tallers, de 17 a 19 h. A les 17.30 h, la Biblioteca Elisenda de Montcada organitzarà un taller de sardines de carnaval.

El 28 de febrer, es faran diverses activitats relacionades amb el Carnaval al parc del Turó Blau, a Can Cuiàs, a partir de les 17.30 h.

El 2 de març, hi haurà un ball i un concurs de disfresses al Casal de Gent Gran Casa de la Mina (Av. de la Unitat, s/n), de 17 a 20 h, i amb l’organització de l’Associació de Gent Gran del Casal.

Les fotografies més significatives del Carnaval 2025 i una mostra de les sardines més carnavaleres es podran veure en una exposició que estarà disponible entre el 6 i el 28 de març a la Casa de la Vila (Major, 32).

Darrera actualització: 25.02.2025 | 10:58