Nova edició de la Festa de les Cultures i Fira del Comerç Just a La Ribera

Dimecres, 11 de novembre de 2009
La Ribera viurà aquest dissabte, 14 de novembre, una nova edició de la Festa de les Cultures i de la Fira del Comerç Just. Des de les 10 del matí i fins al vespre, el barri s'omplirà d'activitats que posaran de manifest la seva diversitat cultural. A més, durant tota la jornada hi haurà a la venda productes de comerç just.

La iniciativa, emmarcada en el programa social del Pla Integral de La Ribera, l'organitza l'Ajuntament de Montcada i Reixac, mitjançant el Centre Cívic La Ribera, i compta amb la col·laboració d'una quinzena d'entitats: la Taula Cívica de La Ribera, l'Associació de Ball Triana, l'assemblea local de la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada, ASERM, l'Associació Edo, l'Associació Dhique Bafarara, l'Associació Africa Olé, l'Associació Pakistan Cultural, l'Associació Colombiana Cultural-Religiosa, Taarof Bi Salam, l'Associació Ibna Sina, l'Associació AMAM, Tazumal, Proide, així com la Diputació de Barcelona i l'Agència Catalana de Cooperació.

La festa començarà a les 11 hores amb un taller de jocs del món, en què els més petits coneixeran alguns dels jocs de taula tradicionals de diferents països, tot i que des de les 10 ja es podran visitar les carpes de la Fira de Comerç Just. A les 12.30 hi haurà un taller-exhibició a càrrec dels Castellers de Cerdanyola, que ensenyaran als assistents com es munta un castell humà i, fins i tot, tindran l'oportunitat de provar-ho.

A partir de les 14 hores tothom podrà tastar una àmplia diversitat de menjar, amb gastronomia típica de Mali, Nigèria, Equador, Marroc, Mauritània, Pakistan, Espanya i Colòmbia, en què es faran servir productes de comerç just, com arròs, espècies, sucre, te, etc. A més, el col·lectiu colombià oferirà un taller pràctic sobre la cuina del seu país. Per acompanyar el dinar hi haurà actuacions, que s'allargaran fins ben entrada la tarda, amb música tradicional de Colòmbia, Mali, Pakistan, Nigèria i Equador. També hi haurà una exhibició a càrrec de l'Associació de Ball Triana i un espectacle d'acròbates del Marroc.

Les activitats de la tarda inclouran un taller per fer trenes típiques de Mali, així com tatuatges henna, tradicionals del Marroc. Durant tot el dia hi haurà instal·lada una haima a la plaça de la Ribera, en què, entre altres activitats, els assistents podran participar en cerimònies de gran importància per a la cultura marroquina, com són la del té i la shedda, mitjançant la qual les nenes que fan els 7 anys són iniciades en la vida adulta. Es tracta d'una cerimònia festiva, en què les nenes es vesteixen i maquillen com si fossin núvies, amb música i danses tradicionals.

Durant tota la jornada, les entitats participants tindran l'oportunitat de donar a conèixer la tasca que realitzen i les tradicions típiques de cada país. A més, es muntaran carpes a la plaça de la Ribera on s'hi instal·larà una exposició sobre l'Àfrica, amb l'objectiu de trencar tòpics i apropar als montcadencs i montcadenques la realitat d'un continent al que acostumem a relacionar amb la pobresa i les malalties, però que té una enorme riquesa cultural.

Per segon any consecutiu la Festa de les Cultures compartirà protagonisme amb la Fira de Comerç Just. Diferents associacions i col·lectius posaran a la venda durant tot el dia productes d'arreu del món, la principal característica dels quals és que procedeixen directament dels productors i, per tant, el preu no es veu afectat per la intervenció dels distribuïdors i intermediaris.

Les quatre edicions anteriors de la Festa de les Cultures van resultar un èxit, així com la primera edició de la Fira del Comerç Just. "Es tracta d'una iniciativa molt positiva per apropar la realitat del barri a la resta de Montcada i Reixac. L'ambient és immillorable i tothom hi vol col·laborar, de manera que l'experiència incideix en la millora del coneixement de les diferents cultures i, per tant, també de la convivència", ha explicat el regidor d'Integració, Cooperació i Solidaritat, i del Pla Integral de La Ribera, Carles Guijarro.
Darrera actualització: 1.06.2018 | 13:39