Nou pas en l'aprovació del Catàleg del Patrimoni de Montcada i Reixac

Divendres, 21 de juliol de 2017

El Ple ordinari del mes de juliol, celebrat el dia 20, ha aprovat provisionalment el Pla Especial Urbanístic (PEU) de Protecció i Catàleg del Patrimoni Arquitectònic, Històric i Ambiental de Montcada i Reixac, pas previ al seu vistiplau definitiu, que l'ha d'atorgar la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona (CUB), de la Generalitat. 'Aquest document és l'eina fonamental per defensar i protegir el nostre patrimoni; per posar-lo en valor, perquè la gent el conegui i se l'estimi', va indicar al Ple el president de l'Àrea Territorial, Jordi Sánchez. El tràmit aprovat culmina un llarg procés iniciat al 1999 i atuat al 2003. No és fins al 2013, mitjançant una subvenció de la Diputació de Barcelona, que el consistori reemprèn l'elaboració del projecte i a l'abril del 2015 s'aprova inicialment.

El PEU inclou un total de 117 elements catalogats, que es classifiquen en 4 conjunts arquitectònics, 66 elements arquitectònics (arquitectura religiosa, pública, residencial rural i urbana, obres d'enginyeria i arquitectura industrial), 22 elements de jaciments arqueològics, 16 elements de patrimoni natural i 9 elements de patrimoni ambiental i paisatgístic. Per la seva banda, el total d'elements es divideix en tres categories de protecció: 3 són Béns culturals d'interès nacional: el Turó de Montcada, la Casa de les Aigües i la Mina i el Reixagó. Altres 13 són béns culturals d'interès locals i els 101 restants, béns de protecció urbanística.

Sánchez va criticar al Ple la gestió d'anteriors governs municipals i considera que tots aquests anys d'inacció respecte aquest document es deu a que 'es va avantposar els interessos especulatius a la defensa dels elements patrimonials' i va detallar un seguit d'irregularitats durant la tramitació del catàleg. Al 1999, el govern municipal de l'època va encarregar a la Diputació de Barcelona un inventari del patrimoni arquitectònic a protegir i al 2001, l'executiu local va demanar excloure'n tres elements. Al 2002, el Ple va aprovar provisionalment el catàleg, però mentre estava pendent del vistiplau de la Generalitat, es va demanar la seva retirada, l'abril del 2003. Segons va explicar Sánchez, un mes després, al maig, el plenari va aprovar un Pla de Millora Urbana per construir pisos en un espai de la Font Pudenta on hi havia elements que formaven part del catàleg, les cases Camps, d'estil modernista, però com el document no estava aprovat encara, els habitatges es van poder enderrocar. 'En tot aquest temps, van desaparèixer fitxes de l'inventari inicial perquè la seva presència al document era una nosa per especular', va expressar el regidor.

Darrera actualització: 6.06.2018 | 11:07