Montcada recorda les víctimes de les violències masclistes amb una emotiva reivindicació

Divendres, 25 de novembre de 2022

L’activitat central del Dia Internacional contra aquesta xacra social s’ha celebrat aquest divendres a la plaça de l’Església amb la lectura d’un manifest i un repàs dels noms, simbolitzats amb una espelma, de les 38 dones que han partit un feminicidi en el que portem de 2022.


Montcada i Reixac ha recordat aquest divendres, 25 de novembre, totes les víctimes de les violències masclistes durant un acte celebrat a la plaça de l’Església amb motiu de la commemoració del Dia Internacional contra aquesta xacra social. Aquesta activitat, que ha estat una proposta conjunta dels col·lectius de dones del municipi en coordinació amb l’Ajuntament, ha consistit en una acció visual en homenatge a les dones assassinades per violències masclistes al 2022 -38 segons les xifres oficials. El públic present s’ha situat en un semi cercle a la plaça de l’Església amb un total de 38 espelmes que s’han anat apagant a mesura que es deien els noms de totes les víctimes de feminicidi. En paral·lel, s’ha escenificat la immobilització de quatre dones amb una performance reivindicativa.

L’acte també ha comptat amb la lectura del Manifest del 25N 2022 a Montcada i Reixac a càrrec de dues representants del Consell de Dones. Aquest text condemna les violències envers les dones i els infants exercides pels homes, però també assenyalen les institucions, en considerar que perpetuen la indefensió davant els agressors, les desigualtats salarials i la precarietat de les dones al món laboral, així com la mercantilització de les dones, entre d’altres situacions. El document reivindica l’eradicació d’aquestes violències i també, una educació sexoafectiva i feminista per a homes i nens. El contingut íntegre del manifest es pot llegir a www.montcada.cat.

En la seva intervenció, la regidora d’Igualtat, Feminismes i LGTBI, Jessica Segovia, ha destacat que, tot i que les reivindicacions del moviment feminista durant els últims anys han ajudat a la conscienciació contra aquesta xacra social que s’ha materialitzat en diferents lleis, “l’actual política pública en matèria de violència masclista és insuficient per abastar la complexitat de les violències que pateixen les dones, lesbianes i trans”. Segons Segovia, és cabdal ampliar la mirada per abastar els diferents tipus de violències existents –institucional, política, econòmica, sexual...- i calen “més eines per abordar la violència masclista en tots els seus àmbits, més enllà de la violència en l’àmbit de la parella”.

Per la seva part, l’alcaldessa, Laura Campos, ha comparat en el seu discurs la situació que actualment viuen les dones amb el crim de tres noies de 14 i 15 anys –Míriam, Toñi y Desirée- que es va produir a Alcàsser (València) ara fa 30 anys i que va commocionar tota la societat espanyola. “Malauradament, poques coses han canviat en aquests últims 30 anys i les dones seguim patint violències, en plural, múltiples, diverses i que se sostenen les unes a les altres. Els insults, les agressions, la invisibilització, l’abús, les violacions, els cops i els assassinats són reflexes d’una mateixa estructura patriarcal i masclista”, ha dit Campos. Tot i felicitar-se per les recents victòries de la lluita femenista, posant com a exemple la ratificació per part del Congrés dels Diputats de l’equiparació dels drets laborals de les treballadores de la llar, l’alcaldessa considera que encara queda un llarg camí per endavant  i que és necessària, entre d’altres factors, una educació femenista, també a les empreses i a les famílies, dotar amb més recursos econòmics a les organitzacions feministes de base o renovar el consens del Pacte d’Estat contra la Violència. “Anem lentes, potser sí. Perquè anem lluny”, ha puntualitzat.

Una hora abans, a les 17.30h, també hi ha hagut una acció reivindicativa davant del Centre Cívic Can Cuiàs (Geranis, sn), a càrrec del Grup de dones del barri. Durant el dia, s’han anat penjant vestits a l’espai públic per simbolitzar cadascuna de les dones assassinades enguany a mans de les seves parelles o exparelles. També s’ha llegit un manifest i s’ha fet una concentració.


Més activitats pel 25N
El pròxim dimarts, 29 de novembre, hi haurà un taller d’autodefensa per a dones i trans al Kursaal (Masia, 39), de 18.30 a 20.30 h. Les inscripcions s’han de fer fins al dia 28 a oficinadona@montcada.org. D’altra banda, la doctora en Antropologia Social i Cultural Caterina Canyelles i Gamundí oferirà l’1 de desembre (18.30 h) a la Biblioteca Elisenda (Tarragona, 32) la xerrada ‘Masclisme i cultura jurídica’. Autora d’un llibre amb el mateix títol, Canyelles parlarà sobre com l’àmbit judicial està marcat per una cultura masclista.

Darrera actualització: 25.11.2022 | 22:26