Montcada i Reixac presentarà candidatura per ser Capital de la Sardana l’any 2027

Divendres, 27 de setembre de 2024

Durant el Ple de setembre també es van aprovar tres mocions més relacionades amb la situació de la dona a l’Afganistan, la defensa de la llengua catalana a l’àmbit local i la possible ampliació de la xarxa Bicibox al municipi.

La sessió plenària del mes de setembre va aprovar una moció presentada pel grup del PSC perquè Montcada i Reixac opti a ser candidata a esdevenir Capital de la Sardana l'any 2027. Aquest esdeveniment, que impulsa la Confederació Sardanista de Catalunya des de 2013, té com a objectius contribuir a ampliar la difusió, el conreu i el prestigi social de la sardana, entre d'altres.

La presentació d'aquesta sol·licitud comporta el compromís a desenvolupar actes públics de foment de la cultural popular, especialment de la sardana, durant tot un any i compta amb el suport de l’Agrupació Sardanista Terra Nostra, que durant el 2025 celebrarà el seu 50è aniversari, la Societat Cultural i Recreativa la Unió de Mas Rampinyo i l’Associació Amics de Reixac, que formaran part de l’organització de la capitalitat en el cas que fos acceptada la candidatura presentada. Es dona la circumstància que l’any 2027 es commemorarà el 50è aniversari del primer Aplec sardanista de Reixac.

Fins ara, els municipis que han estat Capital de la Sardana han estat Arenys de Munt (2013), Barcelona (2014), Calella (2015), Mollerussa (2016), Figueres (2017), Montblanc (2018), Perpinyà (2019), Sant Feliu de Guíxols (2021), Balaguer (2022), Sant Cugat del Vallès (2023) i Manresa (2024).

“La presentació d’aquesta candidatura van en la línia de les polítiques locals que estem  impulsant en favor de la cultura popular i tradicional catalana i és una fantàstica oportunitat per poder situar Montcada i Reixac en el mapa cultural i tradicional del territori”, va dir el regidor de Cultura i Patrimoni, Albert Carandell, qui va avançar que Castellar del Vallès també aspira a aquesta capitalitat per al 2027.


Altres mocions
El Ple de setembre també va tirar endavant dues mocions presentades pel grup del PSC:

  • Compromís institucional per preservar i promoure la llengua catalana a Montcada i Reixac a través d'un Pacte local pel català. Davant de les dades estadístiques que fan constatar que l'ús social de la llengua catalana ha baixat notablement, aquest pla es planteja l’objectiu de dur a terme una política lingüística més transversal, més participativa i consensuada que permeti potenciar l’adopció de la llengua catalana i incrementar els nivells del seu coneixement col·lectiu. El text ha acordat crear una comissió de redacció i seguiment del pacte amb representació dels grups polítics i agents socials.   
  • Manifest de rebuig i condemna de la situació de les dones i les nenes a l'Afganistan, que estan patint la manca de llibertats que els imposa el règim talibà. El text afirma que l'Ajuntament, com a administració pública, dona el seu suport a totes les accions que tinguin per objectiu evitar que es vulnerin els drets fonamentals d'aquestes dones, inclòs el seu dret a decidir sobre la seva educació, ocupació, participació política, econòmica, social o cultural, així com el dret a viure lliures de violència masclista, erradicant el matrimoni forçat i el matrimoni infantil.  

I una tercera presentada pel grup d'ERC:

  • Petició a l'Àrea Metropolitana de Barcelona perquè incrementi els aparcaments de bicicletes de la xarxa Bicibox a Montcada i Reixac, passant dels dos actuals (als carrers Generalitat i Tarragona) a set, afegint-ne a les següents ubicacions estratègiques: estació de Rodalies de Can Sant Joan, Mas Rampinyo, Terra Nostra i Montcada Centre, així com l'INS la Ferreria. La moció també insta l'Ajuntament a posar en marxa la comissió político-tècnica que ha de ser revisar el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), que va ser aprovat fa sis anys.   
Darrera actualització: 27.09.2024 | 11:51