Montcada i Reixac presenta l'estratègia que farà servir per eradicar rumors, especialment els vinculats a la diversitat cultural

Dijous, 5 de febrer de 2015
L'Ajuntament de Montcada i Reixac, per mitjà de la Regidoria d'Integració i en coordinació amb l'entitat D-CAS, ha posat en marxa el projecte 'Montcada Antirumors', amb el qual pretén eradicar mites i falses creences que poden esdevenir un obstacle per a la convivència ciutadana i l'enteniment entre persones de diferents cultures que conviuen en un mateix espai. La iniciativa es presenta el pròxim dilluns, 9 de febrer, a les 19h, a la Casa de la Vila, i durant l'acte es donaran a conèixer les activitats que s'emmarquen en aquesta campanya. "Posem en marxa un projecte de llarga durada enfocat a informar i sensibilitzar la població sobre rumors centrats en l'àmbit sanitari, comercial, els serveis socials, les escoles... que afecten especialment la població immigrada", ha manifestat la regidora d'Integració, Elisabet González. El programa s'emmarca dins d'un projecte global iniciat pel departament municipal sobre estereotips i prejudicis que es porta a terme des de fa anys, especialment als centres educatius.

El programa pretén detectar quina és la rumorologia més estesa a Montcada i Reixac i generar arguments per contrarestar-la, especialment amb la creació de la denominada 'Xarxa Antirumors', en la qual s'inclouran aquelles accions i persones que vulguin treballar per eradicar aquests mites i creences. Ja s'ha habilitat un espai a Facebook, amb el nom Montcada Antirumors, i també es pot fer seguiment per Twitter (@mirantirumors). La iniciativa pretén lluitar contra rumors com ara que els estrangers saturen la sanitat pública o els serveis socials, que els xinesos no paguen impostos quan obren negocis o que no respecten els horaris establerts per la llei que regula l'activitat comercial, entre d'altres tòpics. "L'argumentació, l'empatia, els exemples i la convivència són les armes amb les quals es poden començar a eradicar aquestes falses creences", ha indicat González.

L'estratègia antirumors és una experiència que fa anys que funciona amb resultats positius a d'altres ciutats com Barcelona, Sabadell, Fuenlabrada, Getxo o Tenerife. En aquests municipis, les propostes han culminat amb la creació d'eines de sensibilització, com vídeos o material gràfic, a banda de l'organització de debats i xerrades. El projecte on s'inclourà Montcada i Reixac abasta territori europeu i es desenvolupa a ciutats de Portugal, Suècia, Alemanya, Polònia i Grècia. El consistori pretén incloure al 2016 la campanya local a la Xarxa Espanyola de Ciutats Interculturals.
Darrera actualització: 6.06.2018 | 09:51