L'Ajuntament de Montcada i Reixac ha fet aportacions per un import total de 10.500 euros al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) en campanyes d'emergència al llarg del 2015. 'Els projectes als que hem destinat aquests diners han estat majorità riament per ajudar a pal·liar situacions d'emergència, però també tenim en marxa accions a més llarg termini i sobre els quals treballem de forma constant, com la campanya de suport als refugiats de la Mediterrà nia', ha explicat la regidora responsable de Cooperació i Solidaritat, Mónica MartÃnez.
Un dels projectes és una campanya de suport a la salut mental comunità ria per a la població infantil de la franja de Gaza, al qual es van destinar 2.500 euros. Les darreres escalades de violència a zona han estat molt destructives i han tingut un efecte molt negatiu i profund en la capacitat de superar el conflicte de la població palestina. Els bombardejos i els atacs per terra han provocat una gran por i una enorme inseguretat, especialment entre els infants. En aquest context, el projecte s'emmarcava en la crida d'emergència per al territori palestÃ, amb l'objectiu de mitigar els profunds danys i traumes soferts per la població infantil, per mitjà de l'esbarjo i de les terà pies personalitzades individuals i activitats de grup i l'adaptació a les seves activitats escolars.
Un altre projecte al qual Montcada i Reixac va dedicar altres 2.500 euros va ser en suport a la població del campament de refugiats sahrauÃs de Tindouf (Algèria), que al setembre del 2014 es va veure afectada per fortes pluges, que van provocar afectacions materials considerables, concretament a les escoles, llars d'infants, dispensaris i seus de les administracions públiques. A més, les haimes i els habitatges van quedar malmesos de manera substancial i moltes famÃlies van perdre casa seva i les reserves d'aliments de què disposaven.
Una altra aportació, també de 2.500 euros, es va adreçar a pal·liar els efectes del terratrèmol al Nepal de la primavera del 2015, que van acabar amb la vida de més de 3.000 persones, a més de multitud pèrdues materials. Aquests fets agreugen la situació de la població del paÃs, un dels més empobrits del món, que no està preparat per donar resposta a un desastre d'aquesta magnitud. A final del 2015, l'Ajuntament va posar en marxa un seguit d'accions de suport als refugiats de la Mediterrà nia, que, entre d'altres accions, va incloure l'aportació de 3.000 euros per a les necessitats d'aquestes persones en ruta. Paral·lelament, el consistori es va adherir al setembre a la Xarxa de Ciutats Refugi, promoguda pel FCCD.