El programa inclou la narració de contes en llengües maternes traduïts al català, rondalles, un taller en idioma de signes, un documental i una exposició amb paraules d'arreu del món.
L'Ajuntament de Montcada i Reixac organitza per segon any consecutiu la commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna (DILM), amb actes que tindran lloc del 18 al 22 de febrer. El programa l'organitzen conjuntament les regidories de Ciutadania i Educació, Infància i Joventut, Serveis Socials i Polítiques d'Inclusió, el Pla Educatiu d'Entorn, les biblioteques de Montcada i Reixac i el Servei Local de Català. Les activitats comencen el pròxim dilluns, dia 18, amb una sessió de 'Canta'm un conte', a la Biblioteca Elisenda (Tarragona, 32), a les 17 h, per a infants fins a 3 anys. Per a aquesta activitat cal fer inscripció prèvia.
L'endemà, 19 de febrer, tindrà lloc una de les activitats més destacades del programa, la inauguració de l'exposició 'Paraules d'aquí que venen d'allà', a la Casa de la Vila (Major, 32), a les 19.30 h. La mostra consta de 60 cartells que van formar part del concurs 'A l'abril cada paraula val per mil', que el Servei Local de Català i Montcada Centre Comerç van organitzar al 2018 per difondre el vocabulari comercial català. Les paraules que apareixen a l'exposició tenen diferents orígens, que hi apareixen reflectits, i mostren com evolucionen les llengües fruït del contacte entre d'altres i la riquesa lingüística existent a Montcada i Reixac. L'exposició s'hi podrà visitar fins al 3 de març.
La Biblioteca Elisenda acollirà el dia 20 rondalles catalanes i mallorquines (18 h). L'acte central del programa serà el 21 de febrer, data oficial de l'efemèride. El Kursaal (Masia, 39) serà l'escenari de 'Contes vora el foc', a les 17.30 h. Mares i àvies narraran contes en la seva llengua materna i els seus fills i filles n'explicaran simultàniament la versió en català. La Biblioteca Can Sant Joan (Turó, 45) oferirà el 22 de febrer 'Paraules en silenci', un taller de llengua de signes catalana, de 17.30 a 19 h. Cal inscripció prèvia. Finalment, el dia 28, a l'Espai Jove Can Tauler (Balmes, 16), hi haurà un cine fòrum sobre el documental 'Sonia, afganesa, rapera i sense por', a les 18 h.
La Unesco va proclamar el 21 de febrer del 2000 el Dia Internacional de la Llengua Materna arreu del món, amb l'objectiu de promoure la diversitat lingüística i cultural i el plurilingüisme. L'efemèride pretén mostrar com les llengües esdevenen una eina de preservació i desenvolupament del patrimoni cultural i generen solidaritat, enteniment, tolerància i diàleg. Des de la seva creació, el DILM s'ha dedicat cada any a una temàtica i enguany gira al voltant dels contes.