L'aportació que l'Ajuntament de Montcada i Reixac va donar a final del 2014 a un projecte solidari a Sierra Leone ha servit per impulsar actuacions adreçades a retornar la confiança en el sistema de salut a la població del paÃs africà , consternat pel brot d'ebola que ha acabat amb la vida de milers de persones. Per mitjà de la Regidoria de Ciutadania en l'à mbit de Solidaritat i Cooperació i canalitzats pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, el consistori va enviar 10.000 euros a Sierra Leone per al projecte del St John Of God Catholic Hospital de Mabesseneh-Lunsar -agermanat amb l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona-, per fer front al brot de febre hemorrà gica per virus d'ebola. Els diners que s'hi van destinar tenien com prioritat completar l'equipament de la sala d'aïllament de persones sospitoses de patir la malaltia, sensibilitzar, formar i entrenar tot el personal (mèdic i de serveis) per millorar la seva seguretat i la seva capacitat d'atenció i reacció davant els possibles casos de persones afectades, assegurar la capacitat d'atenció sanità ria i coordinar esforços amb les autoritats del paÃs i altres organitzacions, per aplicar les mesures recomanades.
Els diners que Montcada i Reixac ha donat han contribuït, en primer lloc, a fer front a la situació de pà nic de professionals i persones de les comunitats, donar suport a l'atenció mèdica urgent i especial de les persones sospitoses de ser portadores del virus i a fer accions de sensibilització i formació als professionals i comunitats veïnes. En segon lloc, s'han dut a terme accions de sensibilització a les comunitats per prevenir el contagi entre la població. 'Estem contents d'haver pogut contribuir, dins de les nostres possibilitats, a millorar el sistema de salut de Sierra Leone, devastat pel brot d'ebola', ha manifestat la regidora responsable de Solidaritat i Cooperació, Mónica MartÃnez.
Malgrat diversos perÃodes en què va ser necessari tancar l'hospital per infecció d'alguns membres del personal, al gener del 2015 es va reobrir el centre i es va continuar treballant per adaptar-se a la nova situació. Es va establir contacte amb el Govern nacional, amb el Ministeri de Salut i amb els organismes internacionals, amb l'objectiu de coordinar-se per la lluita contra l'ebola i formar part de l'estratègia nacional. També es va formar al personal, mitjançant protocols d'estricte seguiment, per eliminar-ne contagis. Es van fer sessions de formació i sensibilització a la comunitat en tres à mbits: lÃders, treballadors de salut i població en general. Es van rehabilitar, desinfectar i optimitzar les instal¿lacions hospitalà ries.