Montcada forma part d'un nou programa per donar resposta a urgències i emergències socials

Dimarts, 30 de juliol de 2013

L'Ajuntament de Montcada i Reixac participa des de l'1 de juliol en un programa pilot a fi d'avaluar un protocol de col·laboració promogut per l'Ajuntament de Barcelona -des del Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB)- i gestionat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), per donar servei a les poblacions del denominat Consorci del Besòs, que són Montcada i Reixac, Sant Adrià del Besòs, Barcelona i Santa Coloma de Gramenet. L'objectiu del pla és proporcionar atenció psicològica i social immediata a persones afectades per situacions d'urgència i emergència social, entenent-ne que són les que estan vinculades a la subsistència de les persones i les famílies.

El CUESB ha decidit posar en marxa aquesta prova pilot per garantir el seguiment i l'atenció de les persones que hi requereixen els serveis que ofereix, ja que l'11% de les valoracions d'urgència que aquest ens realitza correspon a persones de l'AMB que acudeixen al CUESB per iniciativa pròpia o derivats per ajuntaments o cossos policials del seu municipi, amb l'objectiu de presentar la demanda a Barcelona, confiades en una major disponibilitat de recursos. El 20% de les persones ateses en situacions d'emergència tenen el seu domicili fora de la ciutat comtal, fet que, fins ara, provoca que un cop proporcionada la primera atenció psicosocial no es pugui garantir el tractament i derivació d'aquestes persones a fi de seguir el seu procés fins al retorn a la normalitat i és per aquest motiu que l'ens amplia la seva cobertura a altres poblacions del seu voltant.

El context de crisi ha provocat que s'hagin incrementat les necessitats immediates per problemàtiques com l'augment dels desnonaments o les necessitats d'obtenir menjar, però aquest protocol també s'activa en casos com el reallotjament de persones que han patit un incendi, una explosió, un desallotjament preventiu o una inundació al seu domicili, l'acollida puntual de persones sense sostre o com actuar davant d'un accident greu o la defunció sobtada d'un familiar. També hi entrarien situacions com abandonaments, pèrdua sobtada d'autonomia, desorientació o desaparició del cuidador d'una persona dependent, entre d'altres. A nivell local, el programa es gestiona al municipi coordinat per la Regidoria de Serveis Socials i la Policia Local. 'Aquest programa millorarà la qualitat de l'atenció en aquests casos, ja que disposarem d'un servei format per més de 50 professionals amb moltíssima experiència en urgències i emergències', ha manifestat la regidora de Serveis Socials de Montcada i Reixac, M. Carmen González.

Darrera actualització: 5.06.2018 | 12:47