Contribuir a descobrir el Pla de Reixac i implicar la ciutadania en els usos que aquest espai natural pugui tenir en el futur són els dos principals objectius de la festa que tindrà lloc el pròxim 12 d'octubre al Pla de Reixac, organitzada per la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Montcada i Reixac, amb el suport de l'Ajuntament de Ripollet. La celebració es farà darrera del parc de la Llacuna, a prop de l'avinguda d'Europa (Mas Duran) i començarà a les 9 h amb una pujada en globus aerostà tic per veure l'espai agroforestal des del cel. Està previst que aquesta activitat duri una hora i mitja aproximadament -es durà a terme sempre i quan les condicions meteorològiques en sigui favorables- i que aculli un centenar de persones, que hi pujaran per ordre d'arribada.
La festa comptarà amb activitats per a tots els públics. Qui vulgui conèixer a fons l'espai natural, podrà participar en un recorregut guiat al voltant de sis quilòmetres i que durarà unes dues hores. També hi haurà tallers infantils, una representació de titelles i la narració de contes amb música. La part final de la matinal comptarà amb els parlaments oficials i un concert. Durant tota la jornada hi haurà un punt d'informació amb plafons explicatius sobre el Pla de Reixac i els participants podran omplir un qüestionari sobre els usos que podria tenir la zona des del punt de vista de la seva preservació. 'Amb aquesta acció volem implicar la ciutadania en la necessitat de protegir l'espai', ha indicat el regidor de Medi Ambient de Montcada i Reixac, Sergi MartÃn, qui considera que el Pla de Reixac 'és un gran desconegut i volem que la gent el faci seu'.
El Pla de Reixac és espai d'unes 400 hectà rees que forma part del connector biològic que uneix les serralades Prelitoral, des del Farell fins a la Serralada Litoral, a la Serralada de la Marina, i que encara manté part de la seva riquesa i potencial de natura i patrimoni, malgrat el fort creixement urbanÃstic que s'ha registrat a la comarca. Entre d'altres aspectes destaca l'espai fluvial del Torrent del Mas Duran i els secans del seu marge esquerre, gairebé únics al Vallès Occidental. Al febrer d'enguany, el Ple de Montcada i Reixac va aprovar la suspensió de llicències en el sector durant un any per replantejar fórmules que garanteixin la seva protecció. Una altra de les mesures que ha pres el govern municipal per preservar l'espai és prohibir-hi l'organització del RocÃo a Catalunya, que es venia celebrant a Montcada i Reixac, al Pla de Reixac, des del 2001.
D'altra banda, hi ha en marxa un grup de treball format per representants tècnics i polÃtics dels ajuntaments de Montcada i Reixac i de Ripollet 'la proximitat del Pla de Reixac amb aquesta localitat fa que sigui una zona molt freqüentada pels veïns i veïnes de Ripollet', amb el suport de la Diputació de Barcelona 'que en subvenciona un estudi ambiental', treballa amb l'objectiu de preservar el Pla de Reixac. En aquesta lÃnia, s'han dut a terme ja diverses reunions i sortides de camp per aprofundir en els valors paisatgÃstics, patrimonials i agroforestals de la zona. 'El Pla de Reixac és un espai de confluència dels nostres veïns i veïnes, ric en biodiversitat i de gran valor paisatgÃstic, i és molt important implicar-nos en totes les actuacions que contribueixin a dignificar-lo; és un repte mantenir aquest espai verd davant la presió urbanÃstica que pateix la comarca', ha expressat el regidor de Medi Ambient de Ripollet, Ramiro Moldes.