Maresma: 'Sense creixement ni treball per a la gent no hi ha futur'

Dimecres, 12 de juny de 2013

Redissenyar el model industrial, adaptar-ne els usos als nous àmbits empresarials emergents, aprofitar l'atracció de la marca Barcelona donada la proximitat del municipi a la ciutat comtal i a vies de connexió com el port i l'aeroport per tal d'atraure nous inversors, potenciar el turisme, bonificar les empreses que facin contractes a joves i crear plans d'ocupació local per a més grans de 45 anys són algunes de les propostes de futur per a Montcada i Reixac que ahir dimarts va explicar el primer tinent d'alcalde i president de l'Àrea Econòmica, Joan Maresma, durant una conferència celebrada a l'Auditori Municipal, coincidint amb els dos anys de constitució del nou Ajuntament i del govern municipal, liderat pel PSC i CiU. 'Hem de dur a terme polítiques agosarades per tal de lluitar contra l'atur, que afecta més de 3.500 persones a la ciutat', va manifestar Maresma, que va explicar que resumeix els dos pròxims anys de mandat amb la frase 'Sense creixement i treball no tenim futur'.

Per lluitar contra l'atur, el regidor va apuntar desplegar una política de bonificacions a les empreses que permetin generar llocs de treball, com oferir excepcions fiscals si es contracten persones joves (menors de 45 anys) de Montcada i Reixac a l'atur, bonificar fins a un màxim de 3.000 euros la quota de la seguretat social, bonificar l'impost d'activitats econòmiques (IAE) per a les noves empreses durant els primers tres anys, fomentar l'emprenedoria i col·laborar amb microcrèdits. 'Hem de creure en els joves i en els seus projectes d'emprenedoria, en un futur, la majoria d'empreses seran unipersonals, s'ha acabat l'època de les grans firmes amb centenars de treballadors', va dir Maresma, qui va assegurar que els arques municipals poden suportar aquesta despesa. Per combatre l'atur entre la població més gran de 45 anys, que 'que difícilment trobarà feina a l'empresa privada', va apuntar, l'edil considera el sector públic s'hi ha d'implicar amb accions com plans d'ocupació locals, la creació d'horts urbans o contractacions per a la neteja de l'entorn, entre d'altres treballs de servei públic.

Maresma considera que Montcada i Reixac és un municipi 'estratègic de primer ordre i prova d'això és que hi ha un 9% de naus buides als polígons quan la mitjana metropolitana és del 30%'. L'edil va explicar que s'ha de possibilitar la creació d'un parc empresarial que permeti que qualsevol indústria gran que vulgui instal·lar-se a Montcada i Reixac ho pugui fer. També va destacar que les àrees Econòmica i de Política Territorial estan treballant per modernitzar i adaptar els usos industrials a noves activitats i que cal ajudar els nous empresaris per tal ho tinguin més fàcil per crear un nou negoci. En aquest sentit, Maresma va avançar la pròxima posada en marxa la finestreta única per tal de simplificar els tràmits administratius. Fomentar l'associacionisme empresarial, crear un fòrum de debat econòmic, de Montcada i Reixac, elaborar un portal amb les naus i locals buits per tal de saber quants n'hi ha disponibles així com organitzar fires comercials i gastronòmiques i incorporar el recinte de la Casa de les Aigües a les rutes del modernisme industrial per facilitar el coneixement de la ciutat són altres de les solucions per potenciar l'economia que va apuntar l'edil.

El primer tinent d'alcalde i president de l'Àrea Econòmica va aprofitar l'acte per repassar les accions que s'han dut a terme des de l'any 2000, quan es va editar el primer pacte entre el PSC i CiU, fins a l'actualitat. Fins al 2010, les polítiques municipals van anar encaminades a dotar la ciutat d'equipaments de qualitat, amb una inversió total de 100 milions d'euros. D'aquesta fase, Maresma va dir que queda pendant la construcció de la residència i centre de dia per a gent gran, però 'continuen les negociacions amb la Generalitat per tirar-lo endavant'. L'edil també va avançar que el teatre-auditori situat al complex Montcada Aqua podria obrir a principi de l'any vinent. Tot i el volum d'inversió, el regidor recorda que el deute de l'Ajuntament de Montcada i Reixac és un dels més baixes de les poblacions de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

De l'etapa actual, denominada 'Primer, les persones', Maresma va manifestar que 'arran la crisi, la nostra prioritat ha estat donar resposta a les necessitats de la gent', va dir. L'edil va apuntar que durant l'últim any, l'Àrea Social ha incrementat un 8% el seu pressupost i que un de cada 3 euros es destina a aquest àmbit. El pressupost amb que compta el departament de Serveis Socials en l'actualitat és de 2,5 milions d'euros, s'han atès més de 2.000 famílies i s'han donat més de 500 ajuts d'escolarització. Les beques de menjador, col·laboracions en matèria de transport adaptat, teleassistència, kits d'alimentació, accions educatives a infants amb necessitats d'aprenentatge o la imminent posada en marxa del menjador social són altres de les accions socials que ha emprès el govern municipal i que continuarà donant per pal·liar els efectes de la crisi.

Darrera actualització: 5.06.2018 | 12:47