El document, que s’ha fet públic recentment, mostra com l’actual context econòmic ha agreujat la situació de les famílies amb més dificultats i un increment de problemes vinculats a salut mental.
Montcada i Reixac continua evidenciant la presència de població en situació de vulnerabilitat, accentuada per l’actual context d’inflació econòmica. A més, el gènere s’està visibilitzant com un eix vertebrador de desigualtats, en àmbits com l’educació, la inserció laboral i la salut. Les polítiques municipals d’ajuts i despesa social han contribuït a fer front a aquestes problemàtiques, però cal insistir en polítiques a llarg termini que permetin generar estratègies i eines per apoderar la ciutadania.
Aquestes dades es desprenen de l’informe de vulnerabilitat 2023 de Montcada i Reixac, elaborat per l’Observatori Local per la Inclusió a partir de dades estadístiques del 2022 i 2023 proporcionades per l’Ajuntament i altres agents socials, que aporten informació sobre vulnerabilitat i exclusió social al municipi. Les dades analitzen els àmbits econòmic, laboral, formatiu, social i sanitari, residencial, relacional i de ciutadania i participació. Els reptes que es desprenen arran la situació detectada són la reducció de la pobresa –fent especial incidència en la pobresa infantil–, l’accés i el manteniment de l’habitatge i la salut mental i emocional.
‘Les dades de l’informe ens han de servir de guia per focalitzar les accions presents i futures en termes de Serveis Socials al nostre territori, especialment incidint en els col·lectius sensibles i en els barris on més s’accentua aquesta problemàtica social’, ha expressat el president de l’Àrea Social, Rafa Ruiz.
Indicadors de vulnerabilitat i pobresa L’informe mostra que els indicadors de pobresa econòmica són elevats, tot i l’increment del nivell de renda, que se situa per sobre dels llindars d’altres municipis similars a la comarca i de la mitjana de Barcelona. Es mostra una clara segregació per barris, amb una major concentració de població amb ingressos baixos, situació d’atur i nivell formatiu baix.
L’atenció a les persones en situació de vulnerabilitat ha augmentat; els expedients familiars actius a l’Àrea Bàsica de Serveis Socials ha incrementat un 2% respecte l’any anterior i les rendes garantides han augmentat en més de 160 casos entre 2020 i 2022. Les prestacions d’urgència social que més han incrementat entre 2021 i 2022 han estat les vinculades a la tramitació de documentació, integració sociolaboral i formació.
La pobresa infantil continua present com un gran repte; la taxa de risc de pobresa severa de la població menor de 18 anys a Montcada i Reixac es posiciona en segon lloc en el rànquing comarcal; el municipi és el quart del Vallès Occidental respecte l’atorgament de beques menjador i el segon en infància i adolescència atesa per l’EAIA comarcal. Aquestes dades es justifiquen, d’una banda, per la necessitat d’aquests serveis però també per l’esforç en la detecció i en la tramitació orientada a la ciutadania impulsada des de l’Ajuntament.
Economia i mercat laboral i nivell formatiu Al desembre de 2022, Montcada i Reixac es posiciona com el tercer municipi de la comarca amb la taxa d’atur més alta, amb un 12,78% i gairebé la meitat de les persones desocupades no cobren cap tipus de prestació per desocupació. Les dones segueixen sent les més afectades per la vulnerabilitat laboral, especialment les d’origen estranger.
A nivell educatiu, a Montcada i Reixac hi ha un baix nivell d’instrucció mitjà. La primera etapa d’educació secundària és el nivell formatiu assolit majoritàriament per la població major de 15 anys. Les acreditacions de l’ESO i el batxillerat van incrementar al 2020, però en els darrers dos cursos han baixat. Per barris, els nivells formatius de la població més baixos són a la Ribera i a Can Sant Joan i els més alts, a Mas Rampinyo.
Salut mental i habitatge, dos grans reptes Els tractaments per trastorns de salut mental de les dades facilitades pel CSMA mostren un creixement significatiu als darreres anys. Més de la majoria de les persones ateses són dones, amb trastorns adaptatius, com quadres d’ansietat. Pel que fa a la dependència, la majoria de persones en aquesta situació en tenen de nivell moderat o sever.
L’àmbit residencial continua sent un gran repte. El parc d’habitatge públic a Montcada i Reixac és reduït, el preu de lloguer es troba a l’alça, l’índex d’esforç econòmic se situa en un 47,2% dels ingressos bruts per pagar el lloguer i la situació de barraquisme genera més vulnerabilitat habitacional.
Àmbit relacional i de participació En l’àmbit relacional s’estudien les situacions de violències, aïllament i acollides. Sobre les denúncies per violències, es detecta un increment de les denúncies per violència masclista, especialment en l’àmbit familiar. Al 2021, es van atendre 393 dones i es van fer 2011 atencions al Servei d’Informació i Atenció a la Dona. Pel que fa als espais d’acolliment, el Servei de Primera Acollida ha atès 358 persones al 2022 i els cursos de llengua catalana han atès 164 persones; la majoria, dones.