Unes 300 persones van participar ahir dimecres, 7 de març, a l'acte en record a les persones que han perdut la vida a les vies.
L'homenatge anual a les persones que han perdut la vida a les vies de tren de Montcada i Reixac es va celebrar ahir dimecres, 7 de març, amb la mirada posada en el 2020, la data que el Ministeri de Foment i l'Adiministrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) han donat per començar les obres del soterrament de l'R2 al seu pas per la ciutat. Un to d'optimisme contingut va marcar els parlaments de les autoritats. "Som a 24 mesos de l'inici de les obres per aturar el degoteig macabre de víctimes, per cohesionar el territori, per recuperar l'orgull i sentiment de pertinença a un sol poble, a 24 mesos de veure entrar les màquines, sempre i quan el Ministeri de Foment i l'Adif compleixen el seu compromís", va expressar l'alcaldessa, Laura Campos.
En aquest sentit, l'edil va indicar que "cal que vigilem que es compleixen els terminis i els compromisos, perquè Montcada i Reixac no renunciarà mai al soterrament". Campos va assegurar que abans de l'inici de les obres també cal resoldre altres qüestions, com gestionar la seguretat a l'entorn de les vies de tren mentre no comencin els treballs del soterrament, pensar en la urbanització del futur espai que sorgirà quan es cobreixin les vies i dignificar totes les estacions de tren de la ciutat.
En representació de la Generalitat hi va assistir el Secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, qui va destacar la feina que s'està desenvolupant des de la comissió mixta que treballa pel soterrament. "Anem pel bon camí, la mobilització ciutadana, justa i necessària, i l'activitat municipal ha donat el seu efecte i les administracions catalanes ens hem mogut per fer canviar les coses", va dir. María Sánchez, en nom de la Plataforma Tracte Just-Soterrament Total, va indicar que "hi ha raons per a l'optimisme, però mail alegria per les víctimes, honor i dignitat per a elles".
Al voltant de 300 persones van participar a l'acte d'ahir, que es va celebrar en un escenari diferent al d'altres anys, es va fer a la cruïlla entre els carrers Major i Bogatell. Després dels parlaments i la lectura d'un poema a càrrec dels joves Nora Hendriske i Gerard Vives, els assistents van anar fins al monòlit en record a les víctimes a dipositar-hi clavells blancs. Enguany ha destacat la participació d'una quinzena d'entitats esportives a l'ofrena. L'acte, organitzat per l'Ajuntament i la Plataforma, va comptar amb el suport de la Colla de Dracs i Diables de Can Sant Joan. L'homenatge a les víctimes era la cloenda de les V Jornades pel Soterrament, que van començar el dia anterior, 6 de març, amb una xerrada-debat, amb la participació de representants veïnals i polítics de quatre municipis que tenen en comú la divisió de la ciutat a causa de les vies de tren.