L'exposició fotogràfica 'Srebrenica, memòria d'un genocidi' recorda els efectes de la guerra de Bòsnia Herzegovina

Dilluns, 7 de març de 2016

L'Auditori Municipal (Plaça de l'Església, 12) de Montcada i Reixac acollirà del 8 al 27 de març l'exposició 'Srebrenica, memòria d'un genocidi', amb imatges del fotoperiodista Alfons Rodríguez. La mostra està promoguda per l'Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat UB i arriba a Montcada i Reixac després de recórrer durant els darrers 5 anys ciutats com Sarajevo, Nova York, Roma o Barcelona. En el marc de l'exposició, el proper dimarts, 15 de març, a les 18.30 h, es farà l'acte d'inauguració de la mostra, que inclourà una xerrada i documental 'Les causes i conseqüències del genocidi de Srebrenica, 20 anys després', a càrrec de Xavier Lòpez, director de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona (UB).

'Srebrenica. Memòria d'un genocidi' recull les imatges que van ser captades pel fotoperiodista, en el marc d'una iniciativa de la Fundació Solidaritat de la UB i la Fundació Pau i Solidaritat de Comissions Obreres, amb el suport de l'Institut Català Internacional per la Pau, per participar en la marxa commemorativa del 15è aniversari dels fets. L'autor, juntament amb els altres membres de la delegació, primer va ser a Belgrad (Sèrbia), on ONG de drets humans sèrbies, com ara Dones de Negre, cada any organitza actes per recordar la matança. Després, va viatjar a Tuzla (Bòsnia i Hercegovina) per incorporar-se a la marxa. A Srebrenica, Potocari i altres indrets de l'antic enclavament, la delegació va ser acollida per l'associació Dones de Srebrenica que lluita per preservar la memòria del que allà va succeir.

"Aquesta exposició és el reflex de l'horror de la guerra. El record d'un episodi encara molt viu a Srebrenica on les ferides del conflicte segueixen latents entre la població que el va patir. És per això que aquesta mostra vol servir per crear consciència i evitar que aquests fets no es tornin a repetir", ha manifestat la regidora de Cultura i Patrimoni i Ciutadania, Mónica Martínez.

L'exposició segueix el recorregut de la marxa: a Belgrad, on es palpa encara un debat en el si de la societat sèrbia sobre el que va succeir a la dècada dels 90 al territori de l'antiga Iugoslàvia; al camí de Tuzla a Srebrenica, amb els participants a la marxa i els que la veuen passar; i a Srebrenica, amb els protagonistes, els que van viure els fets, els que hi van perdre éssers estimats, els enterraments, els indrets ...

Aquesta mostra pretén recordar que el dolor continua en aquella petita ciutat de Bòsnia i Hercegovina i està promoguda per l'Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat UB per recordar els fets ocorreguts ara fa 20 anys.

Darrera actualització: 6.06.2018 | 09:55