L’Ajuntament i l’Associació de Discapacitats Físics, Psíquics i Sensorials de Montcada i Reixac (Adimir) han presentat aquest dilluns, 4 de desembre, un nou projecte per fer la ciutat més inclusiva i accessible.
Es tracta de la iniciativa ‘Entén Montcada i Reixac amb pictogrames’, amb l’objectiu per persones amb diversitat funcional identifiquin les botigues i els equipaments del municipi amb dibuixos que mostren l’activitat dels establiments. “Aquest projecte pretén contribuir a fer de Montcada i Reixac una ciutat més inclusiva, justa, solidària, equitativa i respectuosa amb la diferència”, va manifestar l’alcaldessa, Laura Campos.
La campanya s’adreça a persones amb trastorn generalitzat del desenvolupament, de l’espectre autista, amb discapacitat intel·lectual, amb mobilitat reduïda o amb deficiència auditiva o de parla, tot i que també s’hi pot beneficiar gent nouvinguda que encara no coneix l’idioma. Les imatges representen objectes i accions de forma senzilla, comprensible en qualsevol llengua i ajuden en la transmissió d’un missatge visual immediat, clar i directe. Acompanya la il·lustració un codi QR per tal que la persona hi accedeixi a d’altres informacions com fotografies, vídeos, pàgines web o sons de paraules. Els missatges sonors els han llegit usuaris del CAID que gestiona Adimir. Per tal d'obtenir el codi QR cal descarregar l'aplicació I-nigma als dispositius mòbils.
El consistori senyalitzarà amb pictogrames una seixantena d’equipaments i serveis de la ciutat, entre els quals hi ha els centres educatius de primària i secundària i les escoles bressol, el Centre de Formació d’Adults, els centres de salut, els espais escènics, les comissaries de policia o elements patrimonials, com la Casa de les Aigües, entre d’altres. Aquesta acció es posarà en marxa el pròxim 11 de desembre i correspon a la primera fase d'implementació dels pictogrames. La regidora de Serveis Socials i Polítiques d’Inclusió, Mar Sempere, va indicar que aquest projecte "forma part del Pla d'Inclusió Local per tal de fer una ciutat accessible, ja que l'experiència ens demostra que una ciutat amable amb els col·lectius vulnerables acaba comportant una millora de qualitat de vida per a tothom". L'acte d'ahir coincidia amb la celebració del Dia Mundial de la Discapacitat, que oficialment és el 3 de desembre.
La segona fase del projecte és la implementació dels pictogrames a les botigues i serveis del municipi. La iniciativa té el suport de les associacions de comerciants per tal que els botiguers s’hi adhereixin amb la signatura d’un full d’adhesió i amb la compra el pictograma. “No es tracta només que col·loquin el pictograma a l’entrada, volem que el teixit comercial s’hi impliqui i pugui explicar al veïnat en què consisteix el programa”, ha explicat la regidora de Comerç i Turisme, Montse Ribera. L'associació de comerciants de Can Sant Joan ha decidit subvencionar el 100% del cost per tal que els comerços associats a l'entitat llueixin els pictogrames i Montcada Centre Comerç en finançarà el 50%. En nom d'Adimir, la seva portaveu, Carolina Ibáñez, va manifestar que el projecte "no és una acció individual de la nostra entitat sinó la suma de molts agents; necessitem molt de suport per tal d'aconseguir la ciutat inclusiva". Ibáñez va explicar que el projecte de pictogrames es fa a diverses ciutats del territori espanyol i que la implementació a Montcada i Reixac "és pionera en posar so als codis QR amb la veu dels infants i joves usuaris del CAID".