Les intervencions arqueològiques a Can Sans confirmen l'origen medieval de la masia

Dijous, 3 d’abril de 2014

La intervenció arqueològica que durant un mes i mig han dut a terme el servei especialista contractat per l'Ajuntament de Montcada i Reixac -encarregat a l'empresa Abans Serveis Culturals- han posat de manifest les restes d'origen medieval de la masia de Can Sans, situada a Terra Nostra, entre d'altres troballes. 'L'estudi de paraments i les prospeccions realitzades a l'interior i a l'exterior del mas han corroborat la nostra hipòtesi, que Can Sans és un mas d'origen medieval, tal i com ens mostrava la documentació existent sobre el recinte, i que es remunta al segle XII, però hem trobat més restes de les que pensàvem en inici, sobretot tenint en compte totes les intervencions urbanístiques que s'han viscut a l'entorn de la masia', ha manifestat el regidor de Cultura i Patrimoni, Daniel Moly.

Acompanyats per l'arqueòleg i director de les excavacions, Iván Salvadó, aquest dimecres, 2 d'abril, l'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, i el regidor de Cultura i Patrimoni han visitat les restes de la masia, per tal de comprovar in situ el resultat de les excavacions executades durant les darreres setmanes. L'equip de treball ha localitzat les estructures primitives del mas medieval així com restes que mostren les diferents fases i reformes constructives que ha sofert l'edifici al llarg del temps.  Alguns dels elements arqueològics més destacats que els investigadors han localitzat són les restes d'una de les façanes del mas del segle XII; el mur de tancament del recinte ocupat per la masia amb la resta del barri; restes d'una estructura circular adossada a un dels murs on possiblement s'abocarien cendres per la bugaderia o bé, funcionaria com un dipòsit d'aigua; indicis i restes de la porta d'accés al mas que es va construir al segle XVI; un petit magatzem excavat al subsòl, probablement entre el segle XVIII i XIX; o, entre d'altres, la reforma que va patir una de les façanes del mas a finals del segle XVII i XVIII on es van fer nous fonaments per sostenir tres finestrals grans ja que la base original, de l'època medieval, estava vençuda.

Un cop s'han documentat les troballes, el següent pas serà la consolidació dels murs i la redacció del pla director de Can Sans. Segons Moly, 'hem d'establir les directrius a través d'un Pla Director per recollir les accions a emprendre a nivell d' investigació, restauració, consolidació i difusió del jaciment'. Fa un any, el consistori va enderrocar la masia de Can Sans a causa del seu estat ruïnós, però va conservar-ne els murs de la primera planta com a testimoni de la seva existència i va encarregar un estudi per documentar l'edifici, amb l'objectiu de convertir-lo en un futur en un Centre d'Interpretació del passat medieval de Montcada i Reixac. Durant el procés d'enderrocament i el desmuntatge de la masia, es van localitzar nombroses restes d'objectes a les tàpies, que un cop analitzats i restaurats, s'exposaran al Museu Municipal. A l'època moderna, Can Sans va esdevenir un hostal donada la seva ubicació, a prop de la carretera que anava cap a Sabadell. Al 1808, la masia va ser cremada per les tropes franceses i, més tard, restaurada pels seus propietaris.

Darrera actualització: 5.06.2018 | 13:43