L'equip de govern de Montcada i Reixac vol manifestar públicament el seu suport a l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, davant les contÃnues i greus amenaces que ha rebut d'una part del veïnat del Bosc d'en Vilaró. L'equip de govern "no cedirà a les pressions realitzades per alguns veïns d'aquesta urbanització il·legal ubicada en terrenys forestals arran de la decisió municipal de tirar endavant el Pla d'actuació elaborat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que conclou que és impossible legalitzar aquest sector".
L'equip de govern, format per ICV-EUiA, ERC i CÃrculo Montcada condemna les amenaces que ha rebut l'alcaldessa i afirmen que "el tarannà d'un grup de persones del Bosc d'en Vilaró no facilita la comunicació entre l'administració local i veïnat i per aquest motiu demanem que cesi la violència verbal, els insults i la manca de respecte cap als representants municipals". L'equip de govern ha avançat que pujarà a la urbanització, juntament amb responsables i tècnics de l'AMB, de la Generalitat i de l'Ajuntament de Badalona, "per explicar com s'ha d'aplicar el Pla proposat per l'AMB en aquesta zona il·legal tot i l'hostilitat existent en aquests moments".
El consistori va aprovar inicialment per Ple el passat mes de juliol un document elaborat per l'AMB, on queda reflectit que amb actual marc jurÃdic no permet legalitzar la urbanització. Davant d'aquesta situació, l'AMB proposa el que es denomina extinció diferida amb dret de superfÃcie, és a dir, que els propietaris de les cases del sector les hauran de cedir al consistori a canvi de poder fer-ne ús entre 35 i 40 anys.
L'equip de govern ha explicat que la legislació no permet legalitzar la urbanització tot i la presència d'habitatges que es van construir de forma il·legal. Els representants municipals afirmen que "amb la llei a la mà , les cases haurien d'estar enderrocades fa temps". L'equip de govern explica que "som conscients que és impopular aprovar un document que parla d'enderrocar habitatges encara que sigui dintre de 3 o 4 dècades. L'Ajuntament no es pot mantenir de braços creuats, ja que en el cas de no actuar també té responsabilitats penals".
El Bosc d'en Vilaró és una urbanització amb 206 habitatges, que es va començar a construir a la dècada dels 70 i que disposa de 44,5 hectà rees; un 87%, de Moncada i Reixac i el 13% restant pertany a Badalona. El sector ha entrat en un procés de degradació que posa en perill la seguretat de les persones que hi viuen. En trobar-se en zona qualificada de parc forestal i fora de la legalitat urbanÃstica, el consistori no pot concedir cap permÃs d'obres a particulars ni tampoc fer-hi intervencions com l'arranjament de carrers, sistema de recollida d'aigües fecals, accessos i seguretat per a la prevenció d'incendis, entre d'altres. Amb l'aprovació del Pla de l'AMB, "el consistori aconseguirà regularitzar la situació provisionalment i podrà actuar mÃnimament per solucionar aquests problemes. A la vegada, també podrà solucionar la situació d'indefensió dels propietaris i donar resposta als processos judicials oberts i a les sentències d'enderroc imminents ja dictaminades per un jutge".