L'AMB i els ajuntaments propers a l'ecoparc 2 consensuen actuacions al voltant de les suposades emissions de formaldehid

Dimecres, 11 de juny de 2014

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) encarregarà un estudi a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per comprovar els nivells de concentració de formaldehid a l'ecoparc de Montcada i Reixac (Can Cabanyes). L'ens supramunicipal també es coordinarà amb l'Agència de Residus de Catalunya i demanarà a la Direcció General de Qualitat Ambiental si cal introduir nous paràmetres en les llicències ambientals. A més, en col·laboració amb els ajuntaments dels municipis propers a la planta de residus, s'encarregarà un estudi de les llicències ambientals de totes les indústries, ja que segons la UPC, els nivells de formaldehid que es troben a la zona 'no difereixen dels d'altres zones urbanes i industrials; cal tenir en compte que l'ecoparc 2 està localitzat molt a prop d'altres fonts potencials d'emissió d'aquests compostos químics', en paraules de l'AMB, que defensa el seu model de gestió i tractament de residus municipals.

La gerència de l'ens supramunicipal i representants dels ajuntaments de Montcada i Reixac, Ripollet, Barberà del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda i la Llagosta -entre ells, l'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez- van mantenir ahir dimarts, dia 10, a la tarda una reunió per abordar el tema i decidir les accions a emprendre. Unes hores abans, va tenir lloc a Ripollet una altra reunió amb representants de l'AMB, a la qual van assistir tècnics del departament municipal de Medi Ambient. 'L'AMB ha comprovat que a l'ecoparc 2 es compleix el control d'emissions de formaldehid que marca la llicència ambiental i ens van comunicar que els paràmetres estan per sota dels llindars permesos', ha explicat Pérez, qui ha recordat la preocupació del consistori montcadenc davant l'aparició de la notícia, a principi de juny, que parlava sobre un estudi de la Universitat Rovira Virgili (URV), que ha detectat la presència de nivells relativament elevats de formaldehid als voltants de l'ecoparc, una substància potencialment cancerígena. 'Esperarem a conèixer els resultats de l'estudi encarregat a la UPC, però estem més tranquils perquè veiem que s'estan començant a prendre mesures per aclarir el tema', ha indicat l'alcaldessa.

La preocupació per les emissions de formaldehid neix arran la investigació d'un equip de la URV, que ha detectat la presència de nivells relativament elevats d'aquest i altres i compostos orgànics volàtils a zones properes a l'ecoparc 2. 'Des del primer moment que vam conèixer la notícia de l'estudi de la URV vam demanar explicacions urgents a les administracions competents, l'AMB i la Generalitat, per aclarir el tema, perquè hem de garantir al màxim la nostra salut; estem satisfets perquè s'hi ha intervingut ràpid', ha manifestat la regidora de Medi Ambient, Judith Mojeda, qui ha mostrat la total predisposició del seu departament per col·laborar en l'elaboració dels estudis pertinents.

Darrera actualització: 5.06.2018 | 13:44