L’acte d’homenatge a les 176 persones que han perdut al vida a les vies de tren de la ciutat s’ha celebrat aquest dimecres a la cruïlla del soterrament.
‘Tornem a trobar-nos per recordar cadascuna de les 176 víctimes del tren a Montcada i Reixac, però enguany ho fem en un context diferent, el de la certesa, o si més no, el de l’esperança pel compromís explícit del soterrament; mai havíem arribat tan lluny’, ha explicat l’alcaldessa, Laura Campos, durant l’homenatge a les persones que han perdut la vida a les vies de ferrocarril de la ciutat al llarg dels anys, organitzat per l’Ajuntament i la Taula del soterrament i que ha tingut lloc aquest dimecres, 27 d’abril. L’edil s’ha referit a la incorporació dels 465 milions d’euros que costarà el soterrament de l’R2 als pressupostos generals de l’Estat, l’autorització de la despesa aprovada pel Consell de Ministres i el procés de licitació en què a hores d’ara es troba el projecte.
‘Soterrarem la ciutat fragmentada, dividida en dos, la Montcada insegura, la Montcada del passat, el neguit i la por; però no soterrem la memòria ni el record a les víctimes, perquè la seva dolorosa pèrdua ens ha servit per no abandonar la nostra lluita; és un deute que tenim, i sempre mantindrem, amb elles, amb les seves famílies i amb la nostra història’, ha expressat Campos, qui ha indicat que ‘Montcada i Reixac deixarà de mirar de banda a banda per veure si ve al tren a mirar de cara al nou futur que ens espera’.
En representació de la plataforma i la Taula del soterrament, Josep M. González, ha manifestat que ‘ens mereixem el soterrament com a poble i sobretot per les víctimes i les seves famílies; hem sofert enganys i endarreriments que ens fa desconfiar’. El representant ciutadà ha indicat que ‘sabem que hem aconseguit molt però encara hem de continuar amb la lluita i hem de treballat junts perquè el soterrament esdevingui finalment el gran canvi per al nostre municipi’. L’homenatge a les víctimes del soterrament ha tornat a ser obert a tota la ciutadania, després de dos anys amb restriccions a causa de la pandèmia de la Covid-19. L’acte s’ha celebrat a la cruïlla del soterrament –a la cantonada entre els carrers Colon i Bogatell– i ha comptat amb els parlaments oficials, l’ofrena floral en record de cadascuna de les 176 víctimes, a càrrec de les autoritats i la ciutadania.
També hi ha hagut un minut de silenci i l’actuació d’Albert Faz i Marta Rodríguez, professor i alumna, respectivament, de l’Aula Municipal de Música.
S'han vist dos vídeos; un fet amb un dron que mostra els gairebé 5 quilòmetres que se soterraran de l’R2, entre Vallbona (Barcelona) i el barri montcadenc del Pla d’en Coll. L’altre audiovisual és un recull d’imatges d’homenatges anteriors.