L'alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, com a vicepresidenta de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), ha signat aquest dilluns, 25 de juliol, un manifest per a la millora de la xarxa de Rodalies i trens regionals a Catalunya, conjuntament amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; la vicepresidenta de l'ACM i alcaldessa de Tà rrega, Rosa M. Perelló, i la tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz. L'acte s'ha celebrat a la seu del Departament de Territori i Sostenibilitat, durant el qual el conseller Rull ha anunciat que la Generalitat interposarà un recurs contenciós-administratiu davant l'Audiència Nacional per tal que l'Administrador d'Infraestructures Ferrovià ries (Adif) efectuï les inversions compromeses en la xarxa ferrovià ria catalana i incloses al Pla de Rodalies. Fa unes setmanes, des del Departament de Territori i Sostenibilitat s'hi va presentar el requeriment previ i el contenciós-administratiu es formularia a l'octubre. Rull també ha avançat que al setembre o a l'octubre es convocarà un acte reivindicatiu del món municipal.
El manifest signat aquest dilluns reclama la inversió prevista per Rodalies. Entre d'altres aspectes, el document insta la Generalitat a que no accepti els canvis dels horaris de Rodalies Catalunya proposats per Renfe i l'Adif si no venen acompanyats d'un calendari amb el detall dels motius dels canvis i de les mesures concretes de reversió de la situació per recuperar els temps de viatge que afecten negativament els usuaris de Rodalies Catalunya. També s'insta el Govern de l'Estat a la realització amb carà cter urgent de les inversions per desactivar les limitacions temporals de velocitat existent en els serveis de Rodalies per garantir un servei digne als usuaris de Catalunya.
El document reclama al Govern de l'Estat a complir amb tots els compromisos derivats del traspà s de competències a la Generalitat sobre els serveis de Rodalies, i especÃficament a transferir anualment al govern català els recursos establerts als acords de traspà s, necessaris per finançar l'explotació dels serveis, a impulsar la formalització del contracte de gestió del servei amb l'empresa operadora Renfe i a formalitzar el conveni per a la participació de la Generalitat en la gestió de les estacions ferrovià ries. Finalment s'insta el Govern de l'Estat al traspà s de la infraestructura (vies i estacions) per completar el traspà s de Rodalies de Catalunya, mitjançant la segregació de la xarxa ferrovià ria d'interès general per tal que la Generalitat pugui assumir la totalitat de competències sobre el conjunt del sistema ferroviari de Catalunya.
'Ha arribat el moment de reivindicar el transport que fa servir el 95% de la ciutadania i no de les polÃtiques faraòniques d'inversions', ha manifestat Campos durant la seva intervenció, qui ha indicat que la manca d'inversió comporta avaries que provoquen la desconfiança entre els usuaris de la xarxa pública, que acaben optant pel transport privat, el que representa, a més, un increment en les emissions i la contaminació. 'Comptar amb una xarxa de Rodalies obsoleta és un impediment per al desenvolupament econòmic de Catalunya', ha afegit l'edil, qui, d'altra banda, ha lloat la lluita dels municipis per la millora de Rodalies, posant com a exemple la iniciativa 'Ara Rodalies', impulsada pels ajuntaments de l'Hospitalet, Sant Feliu de Llobregat i Montcada i Reixac (www.ararodalies.cat). Campos ha indicat que l'FMC dóna total suport als municipis, 'que mereixen una xarxa pública de qualitat i de primer ordre'.