L'alcaldessa defensa el model d'immersió lingüística a l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya

Diumenge, 11 de setembre de 2011

La difícil situació econòmica, la sentència del Tribunal Constitucional sobre el model d'immersió lingüística i la reforma de la Constitució han estat els punts centrals de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya a Montcada i Reixac. Al voltant de 300 persones s'han concentrat aquest matí en l'acte institucional organitzat per l'Ajuntament, celebrat a la plaça de l'Església al voltant de l'escultura la Força de la Terra, de Lluís Barbosa. L'acte ha estat presidit per l'alcaldessa de la ciutat, María Elena Pérez i els portaveus dels diferents grups polítics, a excepció de Ciutadans i ERC.

Les autoritats municipals i una quarantena d'entitats del municipi han fet la tradicional ofrena floral. L'acte institucional, que ha començat a les 12 hores, ha inclòs també la hissada de la senyera per la Policia Local vestida de gala i pels Mossos d'Esquadra, el parlament oficial de l'alcaldessa, la interpretació del Cant dels Segadors pels assistents, així com una actuació musical a càrrec del grup Musica't.

En el seu discurs, l'alcaldessa ha afirmat que "la immersió lingüística és imprescindible per mantenir viva la nostra llengua i no fer passes enrera. Hem de continuar defensant amb convenciment absolut un model que s'ha demostrat efectiu i que compta amb tots els avals necessaris de les lleis estatals". María Elena ha recordat que "no fa tants anys només es podia parlar en català de forma clandestina. L'idioma que estava perseguit, arraconat i en perill d'extinció era el català, i si avui dia hi ha una gran majoria de catalans que el coneixen és gràcies als esforços que hem fet en l'àmbit educatiu".

L'alcaldessa també ha parlat de la difícil situació que travessen els ajuntaments, "hi ha diversos motius que expliquen perquè hem arribat a aquest punt, però el principal és el deficient sistema de finançament que patim les administracions locals. Hem d'assumir serveis que no ens pertoquen, que s'han de cobrir perquè la ciutadania no pot quedar mancada d'ells, i ho hem de fer amb recursos insuficients". M. Elena Pérez ha explicat que a més l'administració local té la dificultat afegida d'haver de retornar a l'Estat part dels diners que van ingressar els anys 2008 i 2009 corresponent a la participació dels ajuntaments en els impostos, ja que es va fer una estimació a l'alça. "Des de la Federació de Municipis de Catalunya s'estan fent gestions amb la Generalitat i l'Estat per evitar que aquesta dificultat afegida agreugi encara més la situació econòmica dels consistoris, però el que queda clar és que cal trobar una solució urgent, justa i definitiva al sistema de finançament de les administracions locals", ha afirmat l'alcaldessa. En relació a la reforma constitucional "l'objectiu de la mesura és recuperar la confiança dels mercats financers i adequar-nos al Pacte d'Estabilitat i Creixement de la Unió Europea, com ja han fet i faran altres Estats membres. Tenint en compte que es tracta d'una reforma substancial de la Constitució, segurament el més desitjable hauria estat sotmetre-la a referèndum, igual que hauria estat molt millor haver aconseguit el màxim consens dels grups parlamentaris".

L'acte també ha comptat, com és habitual, amb la lectura d'un manifest per part d'una persona de Montcada i Reixac o vinculada al municipi. Enguany ha estat el torn de Mercedes Durán, directora del Museu Municipal. Duran ha fet un resum del que significa la diada i ha afirmat que "en els moments en els que ens trobem de crisi econòmica i de crisi de valors, la diada ens ha d'ajudar a tots i totes a no enfornsar-nos i considerar-nos unes víctimes del sistema. Hem de recuperar l'esperit de l'onze de setembre, lluitar plegats, amb empenta i enginy, i confiar en nosaltres mateixos per sortir endevant".

L'acte ha finalitzat amb la tradicional interpretació del Cant dels Segadors per part del assistents.

Galería d'imatges:

http://on.fb.me/oTSKcz

Darrera actualització: 4.06.2018 | 13:41