L'Ajuntament, satisfet per la sentència del Suprem que dóna la raó a la Plataforma Antiincineració respecte la llicència ambiental a Lafarge

Divendres, 31 de juliol de 2015

L'Ajuntament de Montcada i Reixac ha mostrat la seva satisfacció per la sentència del Tribunal Suprem (TS), que dóna la raó a la Plataforma Antiincineració, que al 2009 va iniciar els tràmits legals per denunciar la Generalitat de Catalunya per haver donat la llicència ambiental integrada (AAI) a Lafarge per fer servir biomassa en el seu procés de producció. Al 2013, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va emetre ja una sentència favorable al col·lectiu veïnal per l'ús de residus a la cimentera de Can Sant Joan, dictamen que la Generalitat va recórrer al TS, tribunal que finalment ha tornat a donar la raó a la Plataforma Antiincineració. Representants del col·lectiu, el seu advocat i una delegació municipal encapçalada per l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, ha assistit a la roda de premsa per valorar la sentència, convocada per la Plataforma Antiincineració, que s'ha celebrat aquest divendres, 31 de juliol, al Kursaal.

'Aquest nou dictamen confirma que la presència de Lafarge al nostre municipi no té raó de ser, no és compatible amb la millora de la qualitat de vida que volem donar als nostres veïns i veïnes i avala la lluita de la Plataforma en contra de la cimentera', ha manifestat l'alcaldessa, qui ha recordat que el govern municipal té la voluntat que la planta marxi del municipi i que farà ús de tots els mitjans al seu abast per tal que cessi la seva activitat a Montcada i Reixac. L'edil ha aprofitat l'acte per informar els assistents sobre la sentència del TSJC que ha donat la raó a l'Ajuntament en el recurs que va interposar contra la Generalitat per atorgar a Lafarge el permís per fer servir residus urbans, sense cap informe tècnic del consistori. 'Aquestes dues sentències mostren la manca de participació i de transparència que mostren la Generalitat i la cimentera', ha apuntat Campos, qui ha anunciat que tant el govern català com l'empresa hi han interposat recurs de cassació contra la sentència de l'alt tribunal.

La Plataforma Antiincineració va interposar la denúncia contra la Generalitat per haver atorgat al 2008 l'AAI a Lafarge per fer servir biomassa com a combustible. L'entitat fonamentava la demanda argumentant que era il·legal donar el permís tenint en compte la proximitat de la factoria al nucli urbà i al·ludint a problemes de salut pública vinculats a la incineració de residus. Per contra, la Generalitat, que assegura que acata i respecta la sentència del Suprem, indica que la justícia ha estimat l'existència d'un defecte de procediment en la tramitació administrativa de l'autorització ambiental a Lafarge, però que no posa en dubte el comportament ambiental de la cimentera.

Darrera actualització: 6.06.2018 | 09:51