La gran majoria dels establiments pagarà una quota de 250 euros. La taxa es calcularà tenint en compte els residus que es generen i la superfície de l’establiment.
L’Ajuntament de Montcada i Reixac ha decidit modificar la proposta d’increment de taxa de residus anunciada inicialment perquè sigui més justa amb la realitat del comerç de proximitat. La quota que hauran d’assumir els comerciants al 2024 es calcularà en funció del tipus de deixalles que generin i els metres quadrats de cada establiment. Aquest canvi en relació a la proposta inicial és possible perquè l’epígraf de l’ordenança reguladora de la taxa explica que la quota pot variar en funció de l’activitat de cada negoci; és a dir, té en compte, per exemple, que una oficina genera molt menys residus que un supermercat. La proposta de taxa de residus, com la resta d’ordenances fiscals per a l’any vinent, passa a aprovació provisional per Ple extraordinari avui dijous, 26 d’octubre (18.30 h).
‘Hem decidit fer aquest canvi després d’un estudi en profunditat de l’ordenança i de la nova llei de residus per tal que la taxa sigui el més justa possible i després d’haver sentit els representants del teixit comercial, que ens han traslladat les seves preocupacions davant l’increment al 2024, per donar compliment a la nova llei de residus”, ha expressat la regidora de Serveis Municipals i Espai Públic, Dámaris Sánchez.
Aquestes modificacions beneficiaran la immensa majoria dels comerços locals. En el cas de la categoria que agrupa més establiments, la denominada categoria 1, hauran de pagar al 2024 una quota de 251,91 euros. Es manté la bonificació al comerç del 25% de la quota per l’ús de la deixalleria municipal. El calendari fiscal del 2024 es modificarà per tal que els comerços puguin pagar la taxa de residus en quatre terminis.
Pel que fa a la taxa per recollida domèstica, es podrà pagar en dos rebuts i es mantenen totes les bonificacions actuals: per a famílies nombroses i monoparentals, jubilats i pensionistes, tinença d’una màquina de compostatge i per l’ús de la deixalleria d’un mínim de 12 aportacions a l’any. El preu de la taxa domiciliaria és de 115,01 euros. ‘La majoria del comerç pagarà 0,69 euros al dia i la ciutadania, 0,30 euros per la recollida i el transport de les deixalles’, ha indicat Sánchez.
A partir del 2025, quan hagi entrat en funcionament el nou servei de recollida de residus –que s’iniciarà el 2024–, es disposaran de les dades per aplicar una taxa justa, arran de l’estudi acurat del volum de residus generat, és a dir, es pagarà en funció de la quantitat i del tipus de residus que es generi.
Amb la modificació de la taxa de residus, el govern municipal ha iniciat el procés per donar compliment a la Llei 7/2022 de residus i sòls contaminats per una economia circular, que obliga als municipis a establir taxes que cobreixin el 100% del servei i els impedeix cobrir el dèficit amb pressupost municipal, com es venia fent fins ara.
El fet que els ingressos per una taxa, per llei, hagin de repercutir directament en el pagament d’un servei és un cas excepcional, i mostra la voluntat ferma de les institucions per la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic. Avui dia, la qualitat de la separació dels residus de les llars és molt baixa. El Pla Metropolità fixa que al 2025 a Montcada i Reixac s’hauria de separar correctament el 55% del total dels residus, quan actualment la xifra se situa en un 35,5%.