La Regidoria de Medi Ambient de Montcada i Reixac ha intervingut en una seixantena d'abocaments al municipi des de començament d'any. La gran majoria d'aquests abocaments han estat localitzats grà cies als agents cÃvics que estan fent tasques d'inspecció per tot el municipi. Bona part dels punts localitzats a camins, via pública i vorals de carreteres ja han estat netejats pels operaris de la Brigada Municipal. Quan l'abocament localitzat està ubicat a solars particulars, es comprova la titularitat del terreny i s'obre un expedient administratiu contra el propietari perquè retiri el material o la runa dipositada, ja que la legislació vigent estableix que el propietari del solar té l'obligació de mantenir-lo en les condicions de salubritat adequades.
L'Ajuntament ha apostat per la figura dels agents cÃvics. Actualment, quatre persones, per mitjà d'un pla d'ocupació de quatre mesos, estan fent feines de vigilants i informadors sobre el terreny, especialment a les zones rústiques. L'alcaldessa, Laura Campos, que ha fet una valoració molt positiva de la feina dels agents cÃvics, afirma que "l'equip de govern apostem per tenir el territori i l'entorn natural net" i afegeix que "el principal problema que ens trobem és la gran extensió del nostre municipi per aquest motiu és molt important el treball dels agents per lluitar contra les accions incÃviques".
A les zones on són recurrents els abocaments, s'estudia la possibilitat de restringir l'accés. Durant l'any 2016 es van realitzar dos tancaments de camins per evitar abocaments incontrolats i durant el 2017 ja s'han tancat un, a la zona de Can Tapioles. El consistori estudia la possibilitat de fer-ne més.
Les sancions previstes que poden imposar les administracions locals amb menys de 50.000 habitants ¿com és el cas de Montcada i Reixac- en cas d'agafar in fraganti a l'autor o autors dels abocaments, van des dels 120 fins als 30.000 euros.