L'Ajuntament de Montcada i Reixac ha contractat un servei amb l'objectiu de reduir els robatoris de cablejat i altres elements que puguin contenir coure com reixes, tapes de clavegueram o de contenidors o fins i tot cargols, incidents que en els darrers dos anys han suposat una despesa de més de 115.000 euros a les arques municipals per tal de procedir a reposar el material extret, a més de les molèsties que ocasiona a la ciutadania haver d'estar unes hores o dies sencers sense llum o telèfon mentre no es resolen els desperfectes ocasionats. Segons les dades de Serveis Municipals i Manteniment, durant el 2011 van tenir lloc un total de 21 incidents, amb una despesa de 61.584 euros, mentre que al 2012 n'hi ha constància d'una desena més, amb un import proper als 57.000 euros. Hi ha alguns punts del municipi especialment afectats per aquest tipus d'incidents, com són el carrer Reixagó, el parc de la Llacuna, els voltants de l'escola Font Freda i també la zona de la Vallençana.
El servei s'ha presentat aquest migdia a l'Ajuntament, en un acte que ha comptat amb la presència de l'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, la presidenta de l'Àrea Interna i regidora de Serveis Municipals, M. Carmen Porro, i Quim Sanz, director de màrqueting de Cosmo Seguridad, l'empresa de codificació forense que distribueix els productes SelectaDNA i que s'encarregarà del servei. 'Optem per invertir en prevenció, no volem continuar destinant diners a la reposició de materials extrets; en un moment com l'actual, amb els pressupostos tan ajustats que tenim, hem de dedicar els nostres recursos a invertir en millores i no a resoldre accions incíviques', ha manifestat l'alcaldessa durant la presentació, qui també ha demanat la col·laboració ciutadana en la detecció i prevenció d'aquest tipus de delictes.
El sistema consisteix a ruixar el cablejat o altres elements amb un líquid que conté un ADN sintètic, amb un codi. Els espais on es faci aquest tractament estaran degudament senyalitzats amb cartells, amb l'objectiu de dissuadir els lladres d'efectuar els robatoris. S'en desplegaran una vintena pel municipi. El servei, que ja fan servir altres ajuntaments de les rodalies o empreses com Telefónica o Red Eléctrica, també permet els cossos de seguretat resoldre els robatoris amb major rapidesa. 'Esperem que aquest servei tingui un efecte dissuasori i que ens permeti reduir aquest tipus de delictes', ha expressat Porro. Sanz ha explicat que el percentatge d'èxit constatat fins ara és d'un 85% de mitjana.
En el cas que es cometi el robatori del coure, si un sospitós és detingut i es localitzen els productes marcats, la Policia, amb una llanterna que llegeix el codi ultraviolat, tindria proves sobre el terreny per detenir-lo. Els agents tindran accés a una base de dades de l'empresa on s'inclou tot el material sostret i codificat de tots aquells ajuntaments o empreses que tenen contractat aquest servei i, a més, passaran per un curs de formació específic sobre aquest sistema.
El robatori de coure ha augmentat en els darrers anys i segons apunta l'empresa, degut a dos factors, el preu gairebé s'ha triplicat des del 2009 -segons SelectaDNA, al febrer del 2012 per una tona de coure donen 6.400 euros- i la relativa facilitat amb què se'n pot extraure en infraestructures com línies de tren, subestacions o cablejats elèctrics. A més, si no s'aplica cap mesura, és pràcticament impossible detectar a les deixalleries d'on prové el material robat.