L’Ajuntament inicia les actuacions per posar fi als assentaments il·legals a la llera del Besòs

Dilluns, 4 de març de 2024

El consistori executa una operació de retirada de materials i construccions a la zona de la pollancreda de Sant Pere de Reixac.

L’Ajuntament de Montcada i Reixac, en coordinació amb el Consorci del Parc de la Serralada de Marina, han iniciat aquest dilluns, 4 de març, una actuació per retirar tots els materials i construccions il·legals ubicades a la pollancreda de Sant Pere de Reixac, bosc de ribera a tocar amb l’assentament de barraques al Besòs. En la zona, amb un total de 4 hectàrees de terreny, hi ha una vintena de parcel·les, no hi vivia ningú però sí s’ha comptabilitzat una desena d’animals, entre gossos i gallines.

L’operació ha començat a les 7 h, amb l’arribada de la maquinària per enderrocar les construccions, a càrrec de l’ADF La Serralada. També hi intervé la Policia Local, que ha inspeccionat la zona abans de l’entrada de les retroexcavadores, per comprovar que no hi hagués ningú a la zona, i en coordinació amb una protectora, s’ha comprovat també que no hi havia cap animal. El consistori ha arribat a un acord amb l’empresa Tersa i tot el que es retiri de la zona es portarà al polígon la Ferreria –al lloc hi havia la incineradora, que va tancar al 2004– on es farà el triatge dels materials.

Hem arribat fins aquí; comencem amb el procés per erradicar els assentaments il·legals, que cada cop estaven proliferant més; a la zona de la pollancreda fa un any gairebé no hi havia res i en pocs mesos s’ha ocupat pràcticament tota la zona”, ha expressat l’alcalde, Bartolo Egea, qui ha presenciat l’inici de la intervenció sobre el terreny, acompanyat del president de l’Àrea Territorial, Andreu Iruela; i del regidor de la Policia Local, David Zambrana. “Des de la Policia Local portem un control exhaustiu perquè els assentaments no creixin”, ha indicat Zambrana. Per tal de poder accedir a netejar la zona, ha calgut tot un procés administratiu per tal que l’Ajuntament arribés a un acord amb la propietat del terreny, per tal que donés el permís per procedir amb l’operatiu.

La pollancreda és un espai singular que s’estava degradant de forma accelerada a causa dels assentaments. Es tracta de l’últim bosc d’aquest tipus tram final del Besòs, amb un alt valor ecològic i que també actua com a connector biològic amb la Serralada de Marina. Les construccions il·legals han degradat la zona, però s’espera que amb la neteja i el fet que es tracti d’un espai ombrívol, la vegetació es regeneri aviat. La retirada dels materials també és important des del punt de vista de seguretat, ja que es minimitza els riscos de propagació d’un possible incendi.

Aquesta és la primera d’altres actuacions que vindran, no pararem fins que la zona estigui neta i cal que la Generalitat assumeixi les seves competències per tal d’erradicar el barraquisme al Besòs i elaborar el full de ruta, no podem esperar més”, ha expressat Iruela. L’edil ha demanat celeritat per trobar una solució a aquesta problemàtica, ja que es calcula que entre el riu i la carretera de la Roca hi ha al voltant de 400 construccions, entre les quals hi ha infrahabitatges, horts i activitats no regulades.

El consistori està a l’espera de l’elaboració d’una pla de gestió per determinar quines accions cal dur a terme a la zona, un pla en el que hi intervenen diferents administracions. El Consorci del Besòs té l’encàrrec d’elaborar aquest projecte, a instàncies de la Comissió Tècnica de gestió del barraquisme a la llera del Besòs, formada per l’Ajuntament i la Generalitat.

Darrera actualització: 4.03.2024 | 13:41