Aquest és el compromís que ha mostrat aquest dilluns, 23 d’octubre, el director de l’ens ferroviari, Félix Martín, en una reunió mantinguda amb l’alcaldessa, Laura Campos, i el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez.
La trobada, a petició del consistori, pretenia posar damunt la taula els problemes d’accessibilitat de la majoria d’estacions que hi ha al municipi, ja que de les cinc que n’hi ha operatives, només la de Santa Maria (Terra Nostra) està adaptada. L’Ajuntament i Rodalies s’han compromès a treballar plegats, mitjançant una comissió, per tal que a la primavera del 2018 s’hagi redactat conjuntament el projecte constructiu de millora de tres estacions: Montcada Bifurcació (línies 3, 4 i 7), Montcada i Reixac-Manresa (línies 4 i 7) i Montcada-Ripollet (línia 3). L’estació de Montcada i Reixac no s’inclou en aquest paquet de mesures perquè la seva substitució està inclosa en el projecte de soterrament de la línia 2 al seu pas pel municipi.
“Poder participar en el disseny de les futures estacions suposa un punt d’inflexió en les formes de ser, ja que històricament les decisions sobre mobilitat ens han vingut donades, agraïm aquesta implicació i confiem en el bon funcionament d’aquest grup de treball que emprenem amb Rodalies Catalunya, esperem que doni els mateixos resultats positius que la comissió del soterrament”, ha manifestat l’alcaldessa, qui ha justificat la convocatòria de la reunió en base a que “Montcada i Reixac ha quedat a la cua de la modernització de la Rodalies i no ho entenem, perquè ja des del 2014 hi ha consignats 17 milions d’euros per a la nostra ciutat i no s’ha executat res”, ha manifestat Campos, qui considera que l’actual estat d’obsolescència de les estacions “vulnera del dret de mobilitat de la ciutadania”. Per Montcada i Reixac passen 500 trens a diari, amb un total de 17.000 persones usuàries. Per la seva banda, Jordi Sánchez, ha afirmat que ‘el soterrament de la línia 2 ha estat la nostra lluita principal, però també hem d’afavorir l’accés de la ciutadania al transport públic’.
El director de Rodalies Catalunya ha confirmat que “totes les estacions de Montcada i Reixac estan incloses al projecte de millora i el nostre objectiu és anar de la mà amb l’Ajuntament per tirar-lo endavant”. Martín ha explicat que les intervencions que s’hi executaran seran diverses, en funció de la situació actual de les estacions i la seva proximitat als nuclis urbans. Les millores a les estacions suposaran un remodelació i adaptació dels edificis actuals en matèria d’accessibilitat i noves tecnologies. La inversió més gran es destinarà a l’estació de Bifurcació (Can Sant Joan), d’aproximadament 10 milions d’euros. A la reunió, el govern municipal ha aprofitat per lliurar al director de Rodalies les 1.326 signatures recollides per l’AV de Can Sant Joan per tal de millorar aquesta instal·lació. Per a l’estació de Montcada-Manresa, la previsió és destinar-hi 6,3 milions d’euros i per a la de Montcada-Ripollet, 1,5 milions. Aquest darrer projecte l’assumir l’Adif i està vinculat al desdoblament de la línia 3.