L’Ajuntament i Montcada Solidària denuncien la vulneració dels drets de les persones refugiades
Amb l’objectiu de commemorar el Dia Internacional de les Persones Refugiades es va llegir una manifest i es van organitzar diferents activitats a la ‘Haima de la Solidaritat’ que es va instal·lar a la plaça de l’Església.
L’Ajuntament de Montcada i Reixac, mitjançant el seu departament de Cooperació i Solidaritat que s’integra a la regidoria de Ciutadania i Participació Ciutadana, va commemorar aquest dimarts el Dia Internacional de les Persones Refugiades amb un acte que es va celebrar a la plaça de l’Església i que va comptar amb la participació de l’entitat Montcada Solidària.
En representació d’aquesta entitat, Isabel Ferrer, va fer lectura d’un manifest en el que es denúncia que des de 2014 les rutes migratòries han provocat la desaparició de més de 56.000 persones i que “la manca de vies legals i segures genera l’existència de rutes de fugida mortíferes i espais de pretesa acollida temporal on es vulneren els Drets Humans i es menysté la vida”. Segons les dades de l’organització Caminando Fronteras, durant el 2022 van morir 2.390 persones, intentant arribat a l’Estat Espanyol, sent la ruta canària la més mortífera, amb 1.784 víctimes. En aquest sentit, la lectura del manifest es va aturar per fer un minut de silenci en record a les víctimes de la tragèdia que es va produir fa pocs dies a la Mar Jònica que va provocar la mort de més de 80 persones i la desaparició de centenars d’elles.
L’Ajuntament de Montcada i Reixac s’ha adherit un any més a la campanya de sensibilització ‘Siguem Refugi’, que impulsa el Fons Català de Cooperació i que compta amb la participació d’una vintena de municipis. Aquesta campanya es centra a mostrar la realitat de la vida als camps formals i informals de persones refugiades del món, així com no donar l’esquena a les crisis i necessitats oblidades. El manifest expressa, però, que l’esforç dels municipis i la societat civil no servirà per a res “mentre no canviïn les polítiques migratòries que dicta la Unió Europea a proposta dels seus Estats membres amb una inacció que només s’explica per perversos interessos”.
L’acte de commemoració, que es va fer a la ‘Haima de la Solidaritat’ que es va instal·lar a la plaça de l’Església, també incloure un contacontes infantil, ‘L’eriçó i el xacal’, per a infants majors de 4 anys; un taller infantil amb globus i un altre de hena, així com una degustació d’infusions i té sahrauí. En aquest espai també es va poder veure una exposició amb un recull de les cartes que l’alumnat de 5è i 6è de Primària de l’IE Mas Rampinyo i l’escola El Turó han intercanviat amb infants de l’escola Ali Bil-la Balal de Tifariti, daria (municipi) amb qui Montcada i Reixac està agermanada i que forma part del campament de persones refugiades de Smara (Sàhara Occidental).
Altres actes del programa del Dia Internacional de les Persones Refugiades
Al Centre Cívic Can Cuiàs (Geranis, sn) es pot veure, fins al 16 de juliol, l’exposició ‘Montcada amb el poble sahrauí’, realitzada per l’Ajuntament amb la col·laboració de Montcada Solidària i que, a través de diferents imatges, explica perquè la població sahrauí viu en campaments de persones refugiades al Sàhara des de fa més de 40 anys. A partir del 25 de juny i fins al 24 de juliol, l’àgora de Montcada Aqua (Tarragona, 32) també acollirà la mostra ‘Siguem Refugi’, del Fons Català de Cooperació i que s’endinsa en la realitat de deu campaments de persones refugiades distribuïts en diferents indrets del món. L’exposició que vindrà a Montcada i Reixac estarà centrada en un camp situat al Pakistan.