La Festa Major 2017 serà el punt de partida del protocol contra les agressions sexistes a les festes de Montcada i Reixac, que es va presentar oficialment ahir dilluns, 29 de maig, davant la Casa de la Vila. L'acte va consistir en la lectura d'un manifest -que empodera les dones perquè no acceptin agressions sexistes i en cas de partir-les, les anima a demanar ajuda- a càrrec de representants de les entitats que han participat en la redacció del protocol i de la regidora d'Atenció a la Dona i Polítiques d'Igualtat, Jessica Segovia. 'Volem treballar especialment la prevenció', ha manifestat la regidora. En aquest sentit, el primer pas és sensibilitzar sobre quins són els missatges sexistes, per això hi haurà cartells tant a comerços com al carrer Major i els espais d'oci amb lemes com 'Jo escullo com em vesteixo i amb qui em desvesteixo', 'Estimo com vull i qui vull' o 'No em vesteixo per provocar-te'. 'Malauradament, aquest tipus d'abusos i conductes cap a les dones o les persones amb opcions sexuals no heterosexuals estan socialment normalitzades i volem trencar aquesta dinàmica', ha dit Segovia.
El document estableix una sèrie de mesures que s'han començat a aplicar per a aquests quatre dies de festa, com incorporar informació sobre el protocol dins del programa oficial de festes, la creació del hastag #MiRNoésNO, el lliurament del protocol a totes les entitats que participin a l'Espai Poblet, formació i sensibilització de les entitats que participen en les barraques, la realització d'un taller pràctic sobre violències sexuals i la lectura del manifest abans dels concerts del divendres i entre actuacions si hi ha una agressió sexista amb expulsió de la persona agressora. El paper de les entitats de l'Espai Poblet col·laboradores amb el protocol -identificades amb una bandera lila- serà fonamental. 'En el cas que es produeixi alguna agressió, les entitats s'oferiran com a mediadores, per reconduir la situació', ha explicat l'edil.
El document pretén generar consciència sobre la corresponsabilitat a l'hora de lluitar contra les violències masclistes i, en concret, contra les agressions sexistes i acabar amb la impunitat social de les persones agressores. Davant de les agressions sexistes, es vol crear espais per tal de no deixar la càrrega de la defensa a les persones agredides i generar espais actius davant de casos de sexisme i Lgtbifòbia. El protocol radica en què res justifica una agressió, ni l'alcohol, ni les drogues ni portar un vestit curt. Cap situació és atenuant per tenir conductes agressives, ofensives o abusives i cadascú té els seus límits per considerar que ha patit una agressió, ja que les vivències de cada persona fan que una mateixa situació pugui ser viscuda de diferents maneres. El document indica que les agressions sexistes són una manifestació més de les violències masclistes i de l'opressió i entén com a agressions les de tipus psicològic, físic, sexual i ambiental. El document també incorpora com s'ha d'actuar davant d'una agressió sexista.