Amb un pressupost de 1,4 milions d'euros, els treballs han rebut una aportació dels fons FEDER de la Unió Europea. L’objectiu és convertir la Casa Larratea en un espai d’intercanvi cultural, així com introduir millores al Rec Comtal i al jardí romàntic de la Casa de les Aigües.
L’Ajuntament de Montcada i Reixac i l’Àrea Metropolitana de Barcelona han presentat aquest matí les obres de rehabilitació que s’estan fent a la Casa Larratea i al Parc de les Aigües, inclosos al catàleg de Patrimoni local. Aquestes dues intervencions tenen un pressupost de 1,4 milions d'euros que assumeixen les dues administracions i que també inclou una aportació del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) que entrega la Unió Europea amb l’objectiu de contribuir al finançament d’actuacions orientades a la cohesió econòmica, social i territorial.
El projecte de reforma interior de la Casa Larratea, que data de l’any 1889 i que està situada a la cruïlla dels carrers Montiu, Sant Lluís i Colon, s’ha inclòs dins del Programa de Foment del Patrimoni Cultural que impulsa l’AMB amb la col·laboració de la Generalitat i que té l’objectiu de convertir aquest edifici en un equipament públic multidisciplinar d’intercanvi cultural que pugui acollir exposicions temporals, debats d’interès públic o esdeveniments artístics. Les intervencions que s’estan fent serviran per millorar l’accessibilitat i la funcionalitat de l’edifici. En primer lloc, es reformarà l’escala per instal·lar-hi un elevador que connecti la planta baixa des del carrer Montiu. Per altra banda, es generaran passos en una paret mestra -anomenats estintolaments- per adaptar la distribució interior al nou ús. A més, s’aïllaran tots els tancaments per complir les exigències d’estalvi energètic. Aquesta actuació complementa i posa punt i final a les que es van realitzar l’any 2008 a la planta semisoterrani, quan es van enderrocar diferents elements, es va fer un tractament contra les humitats i es va rehabilitar la façana. El cost total de l’obra, que hauria d’estar acabada al mes d’octubre, és de 1,02 milions d'euros, dels quals 600.000 els hi aporta l'Ajuntament i 422.535 l'AMB, amb una ajuda de 220.928 euros que provenen dels fons FEDER.
L’acte de presentació s’ha fet aquest matí davant la Casa Larratea i ha comptat amb la participació de l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos; el president de l’Àrea Territorial de l’Ajuntament i vicepresident de l’Area de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques de l’AMB, Jordi Sánchez, i el director de serveis d’espai públic de l’AMB, Albert Gassull. En la seva intervenció, l’alcaldessa ha mostrat la seva satisfacció per l’inici d’un obres que “permetran recuperar un edifici de gran valor històric i patrimonial, com a mostra del llegat que van deixar els estiuejants a Montcada a finals del segle XIX, i que, a més, té un gran pes en la memòria popular del municipi durant el temps que va funcionar com a cerveseria d’hivern”. Per la seva part, el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez, ha destacat que aquesta actuació s’emmarca en la política que impulsa l’AMB per recuperar el patrimoni històric i posar-ho “al servei de la ciutadania per convertir aquest edifici en un equipament obert a tothom que es dediqui a la creació artística i que, a la vegada, es converteixi en un referent metropolità”.
Parc de les Aigües L’actuació en aquest parc, situat entre els barris de la Ribera i de Can Sant Joan, es focalitzarà en el Rec Comtal i en el jardí romàntic de la Casa de les Aigües. Aquesta restauració, que hauria d’estar enllestida al mes de maig, té un cost de 379.996 euros, dels quals 256.029 euros els hi aporta l'Ajuntament i 123.966 provenen dels fons FEDER.
En relació al Rec Comtal, aquesta actuació permetrà, entre d’altres accions, millorar la seva accessibilitat com a espai patrimonial, permetent-ne un ús universal i no discriminatori; augmentar la visibilitat de la seva traça i els seus espais adjacents per millorar la seguretat en tot el recinte; restaurar els elements constructius singulars, com la boca de la mina o la seva reixa, per protegir-los de la degradació del pas del temps millorar el drenatge per facilitar la recollida d’aigües; eixamplar la connexió amb la futura escola bressol d’El Viver; i implantar una revegetació amb espècies autòctones que potenciïn la biodiversitat, així com introduir vegetació aquàtica, potenciant el seu ús com a recurs hídric.
En referència a la Casa de les Aigües, es faran una sèrie de millores a la font modernista del seu jardí romàntic. Aquesta, juntament amb el seu vas perimetral, serà restaurada per millorar la seves instal·lacions per facilitar un futur aprofitament de recursos hídrics dels pous; garantir la salubritat del entorn del brollador, que també serà restaurat com a hàbitat per a espècies vegetals, per vetllar per la salut dels usuaris. Al mateix temps, es farà una revegetació del perímetre de la font amb espècies arbustives florals.