Els investigadors Josep Lluís Domingo i Martí Nadal, de la Universitat Rovira Virgili (URV), han explicat a l'Ajuntament de Montcada i Reixac que en el seu estudi ambiental dels voltants de l'ecoparc 2 entre els anys 2010 i 2011 en cap lloc figura que la presència de formaldehid -substància cancerígena- provingui directament de la planta de tractament de residus ja que ha indicat que pot provenir d'orígens diversos, però no obstant, indiquen que les emissions a l'entorn de la planta existien en el moment de fer l'estudi i insten als ajuntaments a exigir a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) -responsable de la instal·lació-que sigui més estricta amb els estudis i les regulacions per garantir la salut de la ciutadania. En aquests moments, la Generalitat no realitza estudis sistemàtics sobre la presència de formaldehid a l'atmosfera perquè és un àmbit que no està legislat. La trobada amb els científics ha tingut lloc aquest dimarts, 8 de juliol, a l'Ajuntament de Montcada i Reixac i hi han assistit la regidora de Medi Ambient, Judith Mojeda, i les regidores d'Urbanisme i Medi Ambient de Ripollet, Rosa M. Martín i Gemma Edo, respectivament, a més dels tècnics de Medi Ambient del consistori montcadenc.
La reunió la va sol·licitar l'Ajuntament de Montcada i Reixac a principi de juny, quan als mitjans de comunicació va aparèixer aquesta informació arran la publicació de l'estudi, que indicava que s'havia detectat la presència de nivells relativament elevats de formaldehid, element químic potencialment cancerigen, i composts orgànics volàtils a les zones properes a l'ecoparc 2, situat a Can Cabanyes, al terme municipal de Montcada i Reixac i a prop de Ripollet, Santa Perpètua de Mogoda i de Barberà del Vallès. 'Agraïm els investigadors que hagin vingut a donar-nos les explicacions sobre el seu estudi i continuarem instant les administracions competents a que compleixen els compromisos adquirits per comprovar els nivells d'emissions existents al voltant de l'ecoparc 2 en l'actualitat i després que la planta apliqués les mesures correctores que la Generalitat els hi va demanar', ha manifestat Mojeda.
L'edil ha recordat que l'AMB va comprometre amb els ajuntaments encarregar un estudi a la Universitat Politècnica de Catalunya per comprovar els nivells de concentració de formaldehid a la instal·lació, coordinar-se amb l'Agència de Residus de Catalunya i demanar a la Direcció General de Qualitat Ambiental si cal introduir nous paràmetres en les llicències ambientals. A més, en col·laboració amb els ajuntaments dels municipis propers a la planta de residus, l'AMB es va comprometre a encarregar un altre estudi, en aquest cas, sobre les llicències ambientals de totes les indústries existents a l'entorn de l'ecoparc 2. De fet, una de les propostes que els investigadors Domingo i Nadal han posat damunt la taula a les representants dels consistoris vallesans és que l'AMB elabori un estudi sobre la situació actual dels voltants de la planta, per tenir un punt de partida i poder fer-ne comparacions d'ara en endavant.
L'equip de la URV estudia des de fa diversos anys, amb finançament provinent del Ministeri d'Economia, els possibles riscos de plantes de tractament de residus i incineradores i en aquest estudi s'inclou l'avaluació sobre l'entorn de la planta de Can Cabanyes. Els investigadors han explicat que a més dels nivells alts de formaldehid, han localitzat la presència d'altres 19 elements volàtils i microorganismes i que són resultats similars als que es poden trobar en altres entorns urbans de ciutats europees, sense que necessàriament hi hagi una planta de tractament de residus. Els investigadors tampoc no contradiuen les dades facilitades per l'AMB i la Direcció General de Qualitat Ambiental, que indiquen que els resultats de tots els controls ambientals sobre l'estat actual de la qualitat de l'aire des del 2011 a la zona de l'ecoparc 2 han estat per sota dels paràmetres normals fixats.