L'Ajuntament demana actuacions urgents a la Generalitat i a l'AMB sobre l'estudi de la URV que vincula l'ecoparc de Montcada i Reixac amb l'emissió de substàncies contaminants

Dijous, 5 de juny de 2014

L'Ajuntament de Montcada i Reixac ha mostrat la seva sorpresa i preocupació per la informació apareguda aquest dijous, 5 de juny, als mitjans de comunicació, que explica que segons un estudi de la Universitat Rovira i Virgili (URV), s'ha detectat la presència de nivells relativament elevats de formaldehid, que seria potencialment cancerígena, i composts orgànics volàtils a les zones properes a l'ecoparc 2, situat a Can Cabanyes, al terme municipal de Montcada i Reixac i a prop de Ripollet, Santa Perpètua de Mogoda i de Barberà del Vallès. El departament municipal de Medi Ambient ha contactat ja amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), ens gestor de la instal·lació, i amb la Generalitat de Catalunya, que atorga l'autorització ambiental a l'ecoparc, per via telefònica i també se'ls ha enviat una carta. 'Volem que la Generalitat i l'AMB ens expliquin tot el que sàpiguen sobre aquest estudi i les seves conclusions i que hi actuïn en conseqüència; quins són els riscos que podrien patir les poblacions properes als ecoparcs i quines mesures hi pensen adoptar; esperem una resposta ràpida a la petició de reunió urgent que hem formulat aquest mateix matí', ha explicat la regidora de Medi Ambient, Judith Mojeda.

A la Direcció General de Qualitat Ambiental es demana amb caràcter urgent que es verifiqui si els valors d'aquestes substàncies s'ajusten als límits permesos i si són objecte de controls periòdics. Si no és així, s'exigeix que s'adoptin mesures cautelars mentre no s'assoleixin els nivells d'emissions que assegurin la inexistència de risc per als veïns. A l'AMB se li fa un requeriment similar i se l'insta a que l'empresa Ecoparc del Besòs, gestora de la instal·lació, indiqui les mesures correctores que s'hi estan adoptant pe aconseguir que els referits nivells d'emissions assegurin la inexistència de risc per al veïnat. Medi Ambient de l'Ajuntament també té previst demanar una altra reunió amb els autors de la investigació.

Un equip d'investigadors de la URV ha detectat la presència de nivells relativament elevats de formaldehid i compostos orgànics volàtils a zones properes a l'ecoparc 2 de Montcada i Reixac, una de les instal·lacions on es tracten els residus municipals de l'AMB. L'equip responsable de la investigació explica en el seu estudi que gairebé no existeix informació respecte al potencial risc per a la salut de la població resident a les proximitats de les plantes de tractament de residus urbans. L'ecoparc 2 de Can Cabanyes es va posar en marxa al 2004 i tracta 260.000 tones de deixalles l'any. Diàriament hi arriben 250 camions d'escombraries procedents de municipis del Vallès Oriental i Occidental, el Barcelonès, el Maresme i el Baix Llobregat, donant servei a una població aproximada de 700.000 habitants. L'ecoparc de Montcada i Reixac és l'únic de l'AMB que tracta tres fraccions de residus: envasos, resta i matèria orgànica.

Darrera actualització: 5.06.2018 | 13:44